long live!!!

Wednesday, November 23, 2011

idea untuk hadiah kawen

cuti sekolah dah bermula..dan macam tahun2 yang lepas jugak, cuti sekolah jer, mesti berderet2 orang kawen atau ada jugak yang panggil musim mengawan..LOL!! mulai weekend ni, jadual i pun dah penuh sampai ke hujung tahun dengan jemputan kenduri kawen di seluruh Malaysia..hujung minggu ni nak ke JB for wedding cik azie..minggu depan kenduri one of my besties, kak mimi...10th december, majlis tunang untuk adik ipar..17 dec dan 24 dec pun ada kenduri kawen kawan di Perak..


jadi disebabkan banyak sangat kenduri yang kena pergi..bermaksud banyak jugak lah hadiah yang kena beli..tapi apa hadiah yang i nak beli nihhhh??? kalau bajet ribu riban, tentu jer tak payah nak pikir..terus pergi shopping mall, sambar 4 bijik peti ais atau air cond..konfem pengantin happy!!!lalalala..tapi sebab poket tak berapa tebal, ape kata kita brainstorming hadiah yang sesuai untuk diberi kepada pengantin baru, yang akan buat pengantin happy dan kita yang memberi pun takde lah terbeban sampai sebulan kena ikat perut..


pada pendapat i, barang yang paling sesuai untuk diberi pada pengantin adalah peralatan rumah..sebab nama pun pengantin baru kan..baru nak mulakan hidup beRUMAH tangga..jadi memang sesuailah peralatan rumah..


tempat sangkut senduk ni pun macam cool...


hadiah yang paling banyak dalam lambakan hadiah yang pengantin dapat (berdasarkan pengalaman sendiri) mestilah set cawan or gelas..melambak wehhh!!macam2 rupa, macam2 warna..i punye kawen 2 tahun dulu pun, masih ada banyak set gelas cawan ni yang dok bawah katil tak berbukak..masih balut lagi..hohoho..itu tak masuk lagi yang tinggal je kat umah mama..pasal tak larat nak angkut bawak semua balik KL..jadi biarlah dia berjasa kepada tetamu2 yang pergi rumah mama..lagipun, umah i (pengantin BARU lahhh sangat) jarang benar ada tetamu datang ramai2..kalau setakat duduk bertiga ngan Rafique, pakai 2 bijik gelas jer dah cukup..=D


jadi, pada pendapat i kalau nak bagi barang2 pinggan mangkuk mungkin akan lebih berguna kepada pengantin..i dulu ada dapat 1 set pinggan mangkuk by IKEA from friends..dan pinggan mangkuk itu adalah sangatttt berjasa kepada i sebab sampai dah 2 tahun lebih kawen ni, itu jer lah set pinggan cantik yang ada kat rumah..selebihnya, pinggan FREE beli colgate atau sabun..hikhikhik


selain dari tu, kalau dapat barangan letrik pun best jugak..macam iron, blender, hand mixer, toaster, kettle, rice cooker..ini kategori MAMPU beli lah untuk orang macam i..kalau nak beli aircond or peti ais sebijik tak mampu lah pulak..ape lagi ek barang letrik yang kategori mampu untuk dibeli ni??maybe price less than RM100??mari senaraikan...


plasma tv??ada sesape nak bagi i as post-wedding present???HAHAHA




selain dari barang keperluan rumah ni, antara hadiah yang best i dapat masa kawen dulu is an L-shaped sofa from my colleagues, perfume sets, bed sheets, cooking ware set and some decorative items..



kalau dapat holiday voucher lagiiiii best..save budget untuk honeymoon..tak yah 250 pound pun, 250 ringgit pun dah cukup best kan??? sekarang kan ada groupon etc tu, kalau time ada yang murah, ok gak untuk dijadikan wedding present kan??



i rasa the best way untuk pastikan hadiah yang kita bagi tu berguna untuk si pengantin yang nak mulakan hidup baru is by asking them directly..then only we know ape yang dia dah ada, apa yang dia belum ada..rite??bagi hadiah2 yang kategori tak berapa mampu nak dibeli, share is the best way kot..contohnya kalau bajet rm15-20 utk hadiah, sah2 akan beli set cawan punyer..tapi kalau share 10 orang dah dapat RM 200, boleh beli rice cooker which definitely would not end up dibawah katil saje!!

itu pendapat i lah kan???ape pendapat korang pulak??

and..sesuai tak kalau bagi cup cakes as hadiah kawen??what do u think??share with me pleaseeee...


8 comments:

mamaacha said...

selalu saya malas nak pening saya beli SAJADAH....semua orang boleh pakai...atau telekung & kain pelikat....

nanonano said...

hehe mcm na skrg, kerap g kenduri ape2 pun, mesti bwh kek je sbiji, settle xyah nk pening2 cari adiah :p

wardah @ fie shah said...

Erk, kadang2 bagi duit je. Duit mesti diorang tak tolak. Haha.

Mrs Nageb said...

Kan...banyak wedding..so dari sekarang dah kene pikr apa gift yang best...sometime segan nak tanya...tapibetter tanya..ye kan...i dan hubby suka beli barang2 kat ikea as gift...tapi tengok jugaklan kan...mari mari kita share idea...supaya dedua site happy :)

♥ ROS ♥ said...

cupcake?? sweet.. nyummy... hihihi... rasanya bagi brg untuk keperluan dapur is better.. :)

sharEna said...

kazen kawen kite sponsor cupcakes aje. blh buat hantaran dia hihi

tp kalo kawan2, usually bg duit aje. sbb duit deme bleh beli ape deme nak. bg hadiah nie kdg x menepati citarasa deme or byk sama hadiah ngn org lain hihi

e.l.i.z.@ said...

woaaaaaaaa byk nyo wedding...sudoh doh la, byk nk kena beli hadioh tu hahah...

set pingge makuk tu standard la dih..buleh jgk nk wi, tp wi hop mahal sikit la, br ore guno sokmo :D tu pun tgk pengantin jugok la, kalu saim x berapa rapat, xyoh la mahal sgt ekekke wi towel mandi selai sore padey :P

Mama Adam said...

Last time, kami bg peti ais satu pintu kt member. Tapi, share 15 org. Ok lah.... Kalo rm50 sorang, apalah yang nk dibeli. Mmg set cawan ajela....

Nnti2, pengantin tu dah x jd pengantin baru, depa belilah sendiri peti yg besar!