long live!!!

Tuesday, October 11, 2011

rafique 12 months milestones

dah 2 minggu delay to update about my baby milestones..busy sangat lah kononnya..


movement milestones:

at the age of 1 year 2 weeks old Rafique masih belum berjalan sendiri..kalau pegang tangan dia atau dia pegang kat kerusi or walker, bukan main laju lagi dia..kalau berdiri sendiri without pegang boleh laa tahan 5-10 saat dengan stable..kadang2 tu ada gak dia langkah 1-2 steps pastu kedepek jatuh..tak pun, baru berdiri kita lepas tangan dia dah duduk..berat bontot tol lah Rafique neh..

panjat memanjat katil n sofa tu memang bahaya betul stunt action dia..gerun kita yang tengok ni..memang kena stand-by laa..kang tak pasal terlentang karang..satu hal la pulakk..ohhh..rafique pun dah pandai tendang bola!!





hand and finger skills:


rasanya he already master the gross motor skill..boleh masukkan blocks in the bin as well as bring them out of then bin..tapi tak reti lagi laa sort according to shape..tangan cukup kuat untuk campak ape saje ke bawah katil which includes handphone, laptops dan jugak tab..seram betul budak kecik nih..

he can use pincer grip like pegang pen etc, use his pointing finger tunjuk sana sini..and obviously dah mula nak imitate our movement..like pegang telefon dan bawak ke telinga, main angrybirds, friut ninja kat tab or iphone ayah..dan tak lupa korek pusat orang..pantang nampak baju terselak, sebok laa dia nak korek pusat orang!! ;-)

rafique pun dah pandai salam dengan ibu..siap cium tangan u ols..tapi ngan ibu sahaja..ngan orang lain tak nak..not even with his ayah..?? flying kiss pun boleh buat tapi belum ada bunyi "muahhh" tu lagik..its okay baby..practice makes perfect!!;-D


language milestones:

mulut manjang pot pet2..suara dah la garau..hikhik..he can say "buuuu" for ibu, "goal" for ball as well as anything that he can kick, "kakak","car", "nak" for both nak and tak nak..he understand the word "NO"..cuma selalunye tu faham kejap jer laa, 2 saat lepas tu buat balik..one more thing dia dah faham maksud "take"..


at the beginning of video kat bawah ni, rafique say "car..


video


social and emotional response :


he loves to be in a place with many peoples..like shopping complexes, kenduri etc etc..peramah tahu anak bujang i neh..kalau orang tegur, mula laa menyengih..pastu wat muka shy shy cat gitu..provided orang tu tak datang pegang dia laa..tengok boleh, pegang jangan!!

once broken, consider sold.boleh ke cam tuh??dah macam gelas..sangat2 manja lah sekarang ni..tido malam, nak kena ada both ibu n ayah atas katil..even kalau ayah dia bangun dari katil pun dia marah2..padahal dia nak tido tu, ibu ni ha yang bagi susu..ayah tu takde effect pun dok baring kat sebelah..tapi tak boleh jugak..hishhh..perangai mane datang tah cenggini..

other than ball, his current favourite "toy" is berus gigi..he can brush *read: bites gigi 2 batang sambal hisap ubat gigi tu..gosok gigi masa mandi, pastu bawak laa berus gigi tu sampai ke mane2..dah 2 kali dah beli berus gigi baru ni, ntah mane2 dia campak toothbrush dia..


rafique masih tak suka tengok tv, kecuali part interval tv3 kids yang ada mende alah macam jell-O kaler hijau lompat2 tu..time tu je dia focus tengok..pergi kat tv n kiss tv..lain punyer citer, ibu ngan ayah lah yang tengok..harapnye sampai ke besar laa Rafique tak suka tengok tv..senang sket ibu..tak yah berebut nak tengok tv..=)


and one more thing, Rafique takut bila bunyi kuat tibe2..lets say kalau macam dia tersalah tekan remote kuar kat bahagian yang takde channel tu kan ada bunyi buzzing kan, terus nanges!!tak pun suddenly terkuat bunyi tv..again..M.A.N.J.A..seb baik laa jenis mudah nak ubat kalau nanges..kalau idak, jenuh laa memujuk dia..


* * * * * * *


fasa anak super lasak ni buat i kekadang rasa give-up..ada je keje dia..kejap mengemas kat kitchen cabinet..jap lagi drawer baju..jap lagi rak tv, book rack..fhewww...sabo jer laa..i rasa fasa toddler ni memang dorang nak 110% attention from the parents..he will behave if kita duduk n main sama2 ngan dia..but the truth is tak kan laa kita ni nak duduk main ngan dia jer..banyak lagi keje lain kena buat..jadi, banyak2 laa sabar yer deena..

any parenting tips to share dengan i??meh ler..sesak bila pikir nak buat itu ini dengan anak yang melasak tak berenti even a minute..campur pulak ngan hubby yang selalu balik lewat..and the key word mestilah S.A.B.A.R..

KAN??????????????

7 comments:

wardah @ fie shah said...

Hoh Kakal pun tak suka tgk tv. Pasanglah bbtv ke disnet channel ke. tapi kalau drama dia khusyuk. pelik plak. haha.

dina, fie pun agak kepenatan setelah duk bertiga je ni. kita ke dapur semua nak berkepit ngn ibu.

MrS. F!zA said...

dlu2 akak pon stress dina msa darwisy kecik2..asal kita gerak sikit dia jerit..asal tggl je jerit..yelah time tu tkleh jln lg kan..skrg dh jalan pon jerit jgk..hahaha..nk berkepit je..

rafique semangat giler badan die..ibu plk kecik..haruslah ganda2 letih..

pja said...

umah pja mmg x penah kemas kecuali time mikhail tdo...huhuhuhu

ahmad fadzeli said...

sebab itula syurga dibawak telapak kaki ibu..bersyukurla.xsemua org dapat nikmat sebegini.

e.l.i.z.@ said...

hahahah kapten suka korek pusat!

deena awanis said...

fie : ayokk...pasni kakal jadik drama king..cane tuhh??hihi

kak fiza : bila dia dah makin besar kurang sket laa kot stress nya..harap2 gitulaa..

hubby : omaigod hubby ku komen!!and the key word is S.A.B.A.R..;-D Doalaa banyak2 supaya isteri u ni diberikan tahap kesabaran yang tinggi yer hubby..muahhhss..

aziyana said...

lebih kurang same je ngn husna..tengok boleh pegang jangan..hehehehe..
kalo rafiq suka korek pusat husna suka korek gg maknya..hahahaha