long live!!!

Friday, October 14, 2011

makin jauh

hari ni dah masuk 14 october 2011 yer kawan2..pejam celik pejam celik rupanya tinggal dua bulan setengah jer lagi sebelum tahun 2011 sampai ke penghujung..cepat betul masa meninggalkan kita yang lalai dan leka ni..kalau dijeling ke sidebar kiri, wishlist 2011 yang berkaitan dengan phD masih belum bertanda walau satu kotak pun..sobs..


nak nanges pun ape lah gunanya kan??sape suruh diri sendiri malas??sibuk sangat lah konon kan???padahal dok melangut kat FB je pun kalau takde keje..kalaulaa satu hari, spent 1 jam jer sekalipun mengadap proposal, kurang2 pun sejak 4-5 bulan yang lepas hari ni mesti dah boleh bawak proposal jumpa SV..pastu mesti boleh enroll ngan rasa bangga..


tapi semenjak dua menjak ni phD tu rasa makin jauh pulak ngan diri ni..haissshhh..there's soo many things i need to juggle with..u all pun tahu lah kan, being a working mum, mana nak settle hal family, hal keje and hal study pulak..sume tu tentu perlukan kekuatan mental..dan i ni tak sambung study lagi pun dah nak stress bagai..ape cite??


dulu masa final semester master degree, baru kawen, walaupun takde anak pun betapa lah susahnya nak focus to study..or..mungkin tu sebab mood penganten baru???;-) ini kan pulak bila ada anak yang dah super lasak dan perluka 110% attention from me..i pun tak nak lah jugak kalau i asyek busy ngan keje n study, anak pulak terabai..sian lah Rafique kalau takde orang nak layan dia main football, baca storybooks, tengok boboiboy n spongebob (ibu yang tengok sebenarnya)..


baru2 ni i ada attend a 4 days competency course which includes few assignments to be done in order to be competent..itupun dah huru hara rasanya..ngan balik rumah tengok anak dah tido lagik..sedih tauu!!itu cara2 short course..kalau nak tunggu abeskan 3-4 years for phD macam mana gaya lah agaknya??


i bet it is not easy..sebab tu i kagum kalau married peoples, kekadang tu umur dah dekat 50 pun masih berjaya graduates..tak payah phD pun takpe, nak graduate degree pun bukan senang tahu bila dah ada banyak komitmen ni..weekdays keje, weekend belajar, family, assignments, outstations etc etc..belum masuk cerita anak tak sihat, esok kena hantar assignments..which of these two will be the priority???headache, NO??


dah..sekarang i rasa macam i ni mencipta alasan pulak sebab kotak2 tu tak bertanda lagi..to be honest, memang i yang malas..malas nak pikir, malas nak stress, malas nak kusut..semua masalah ada penyelesaian dia kecuali M.A.L.A.S. serves me right la kan kalau kotak tu tak bertanda pun??


entry ni takde hala tuju pun..entahlah..mungkin takde rezeki i this year..moga2 next year kekuatan itu muncul kembali..now, wondering whether i should remove them from my 2011 wishlist...hurmmm...

7 comments:

MrS. F!zA said...

Deena, kalo smbg PHD plk 4 thn bila nk pregnant adik rafique..hihihi :p

ღnFashyaღ said...

Master pun I tak lepas, sebab asik berfikir pengorbanan yang nak buat bila dah sambung nanti. Dahla jaga anak sowang2. sampai ke sudahla tak buat gamaknya. uwaaaaaaaaa.....

Ainul said...

ainul faham sbb ainul ada husband yg buat PHD.dl masa master kami blm kawen.so dia makan, tido kt lab je.4pagi baru balik hostel.tp skrg mana blh kan.ada ainul, arreessa lagi.that's why la ainul xfuther study.husband bagi tp dia selalu suruh pk betul2 sbb komitment kena bahagi2.adik ainul yg single ambik master pun nk pengsan katanya.MIL umur 60thn dpt PHD.insyaALLAH dina boleh cuma kena kuat semangat.Ainul tolong SUPPORT boleh la:) chaiyok dina

Bibi Yusof said...

Denna,
Can I add your blog to mylist..

juelee said...

deena, i support u.. u boleh punye.. me rasa next year nak apply for master tapi ntah la.. kesian tgk rayyan jugak.. kan?? nnt sape la nak bacakan buku tok die ahhaha alsan malassss sebenarnye..

KeyrOL Zaman Razak said...

bagusnye kalo i ade
spirit belaja cam kak dina,
huhu, nie i nak smbung master pon
kabur-kabur@terkedek2 lg,,,hehehe
aniway, slow2 kak dina, hehe'
all da best to u.
kim salam rafique.haha


p/s: sy convo ahad nie..yayy!

e.l.i.z.@ said...

xpo deena..slow n steady..belajar time ado komitmen meme memerlukan pengorbanan besar..keno plan mollek

keli tggu ore sponsor jah :P