long live!!!

Monday, October 17, 2011

akhirnya i dah dapat makan macaroons..


ngehngehngeh..bunyinyer sungguh jakun kan??

lama benar dah teringin nak rasa macaroons tu..
comey betul rupa dia,colourful, geram mata ni tengok..kalau ikut rasa tergoda dengan warna2 ceria macaroons ni, memang boleh beli every colours yang ada jual tu..


varieties of deserts..semuanya looks yummy2..top row are the macaroons..middle row are variety of tartlets and the bottom row are yogurts..owhh so fatty fatty!!



before this sumer orang kata macaroons ni manis..walaupun i memang tak berapa suka sangat makanan manis tapi tetap gak nak rasa sendiri degree of sweetness..
and turns out, MEMANG MANIS gilerr!!
seb baik i tak ikut idea giler hubby yang suh beli setiap kaler (hubby i yang tak minat sangat deserts pun tergoda tengok the colours of the macaroons)..kalau tak, konfem sudahnya dalam tong sampah jer kot..beli 2 bijik makan bertiga..ok lah tu..jadi laa nak rasa..pasni kalau dapat free pun, tak tentu lagi akan ku makan ke tidak macaroons itu..huhu..Manis yang amat..

sape2 yang tak pernah makan lagi, nak try dengan lidah sendiri kemanisan macaroons tu, boleh gi Isetan Food market kat KLCC..harga dia rm3.60 each untuk 1-5 bijik..lagi banyak beli, lagi murah..cheapest macaroons yang i pernah jumpa so far..tempat lain sume harga rm5 each..

ni dia 2 ketul macaroons yang i beli semalam..satu raspberry (pink), satu pistachio(hijau)..kalau orang yang tak suka manis, nak jugak rasa macarons ni, i suggest beli Pistachio..kurang laa sikit kemanisan dia compared to raspberry..next mahu cari pavlova pulak..semalam tu usha gak pavlova tapi x jumpa pun..sape tahu kat mane ada jual??i takmo laa yang kena beli sebijik harga rm100++ tu..nak buat sendiri, macam entah bila laa akan berhasil pavlova dek tangan keras tak reti masak nih..atau mungkin ada sesape yang sudi jemput i datang rumah bila u all buat???hihi..

daaaaaaaaaaaa...


9 comments:

Ainul said...

ainul xsuke macaroon boleh tak? manis sangat.beli sbb nk juga rasa org ckp2 tu kan.pavlova pun teringin nak try tp takde oven.huhuhu

Bibi Yusof said...

i pon tk suka macaroons.. too sweet and way too expensive for a little tiny thing.. hehehe.. i've tried yg kat empire.. harge lebey kuran 3.90 each... tk tau la camne org leh suke macaroonskan.. pavlova i dah try jugak.. my colleague baked.. ermm ok ok je la..

Puan Jiha said...

sekarang ni teringin nak makan manis manis lah

MrS. F!zA said...

akk tk suka macaroons..haitu ckuplah sekali mkn..ngap sekali je lps tu tk leh dah..manis gilerrr

MyRule said...

I pun x prefer sgt. Tapi my sis selalu buat kat umah. So jadi bahan ujikaji la i ni..hehe

err..my sis ckp..gula x boleh dikurangkan dalam pembuatan macaroons ni..kalau x..dia x mau jadi.. :P

deena awanis said...

ainul & kak fiza : me too..manis tak hengat macaroons ni..sekali rasa cukup laa..

bibi : sangat mahal kan??normally rm5 each..baik beli kek SR. rm7-8 sekeping pun rasa gak kenyang!!

jiha : ade pape ke tu??

my rule : oo..i see..kulit luar tu from gula ek??

My Azie said...

x jadik la nak buat hantaran :p

deena awanis said...

buat hantaran cantik!!

farahfad said...

kita pon bawu first time makan last week..perisa stroberi mmg tiptop..tp perisa mangga mmg masam giler..!
itupon makan pree kt training...=)