long live!!!

Friday, October 7, 2011

innalillah..


2 hari lepas kami dikejutkan dengan berita pemergian salah seorang pensyarah masa i degree dulu..Arwah DR.KAMAL ISMAIL..meninggal di Australia due to heart attack..not that sudden sebenarnya..sebab 2 hari sebelum tu pun we all dapat berita that he's going for a bypass surgery because of heart attack few days before..

AL-FATIHAH to arwah..

i believe its a big shocking news to all of my coursemates..since he was the lecturer yang paling rapat dengan all of his students..and in fact paling garang dan paling strict sebab arwah dulu adalah bekas medical officer untuk tentera..mungkin sebab dah terbiasa dengan army, masa dah jadik lecturer pun sikap tegas dan sentiasa berdisiplin tu memang tak ley lekang dengan beliau..


walaupun garang dan tegas tapi kami sangat rapat because he's very care about all of his students..tak pernah ada bias or favouritism..sincere dalam menegur we all..yang i paling ingat about Dr.Kamal ialah kitorang sume tak kan lewat masuk time kelas dia..kalau kelas start kul 8 pagi, kul 8.01 pintu dah kunci..selamat lah yer kalau lewat sampai..nak pergi toilet pun kitorang tunggu sampai dia start kelas dulu..yang penting, masa dia nak start kelas kita ada dalam kelas..dan pergi kelas dia mesti semua smart..kemas..no selipar jepun..no round neck shirt..kalau kelas lain, memang selebet habess..huhu..

rasanya, among all of our lecturers dia laa yang paling dekat dihati semua ex-students KPP..bukan batch i jer..semua batch pun sama..lecturer lain tak pernah kot jemput we all SEMUA datang rumah untuk makan2..tapi dia, every year..bukan ajak sorang dua, kitorang siap pergi satu bas!!the whole class pergi..and hubungan lecturer-student tu tetap tak putus walaupun kami dah lama graduate..he still humble-ly tegur kalau kitorang on-line kat FB..in which tak penah dibuat oleh lecturer lain..itulaa yang buat i rasa lebih kagum dengan beliau..

chat with him few months back kat FB..latest was masa bulan puasa..



Another thing yang i'm sure all of his students ingat about him ialah dia minat sangat ngan Siti Nurhaliza and lagu Cindai..walaupun tok ti dah ada berbelas album pun, ringtone kat enset dia still lagu Cindai..hihi..we all selalu suruh tukar lagu lain..sebab lagu tu dah outdated..


he also taught us not to be ashamed to learn something that we dont know or we are not good in..always encourage us to speak in English..dia selamba je mengaku dia sendiri pun tak pandai sangat cakap english, but he still deliver 90% of his lecture in english..because for him, kalau kita tak belajar, tak practice sampai bila pun tak pandai!!well..i agreed on this matter at some points..not 100%..ngeh ngeh ngeh..


writing this entry membuatkan i teringat2 semua kenangan dengan arwah..kalau time garang, mak aihhh..serams we all..nak angkat muka pun takut masing2..sume tunduk jer..kekadang tu lepas marah2, dia boleh buat lawak..yang kitorang ni pulak konfius..nak gelak ke tak..kang kalau gelak, kena marah lagik..kang kalau tak gelak dia kata kita tak dengar dia cakap pulak..hihi..tapi..itu laa kenangan bersama arwah..


sekarang masa dia..masa kita pun bila2 je boleh sampai..
takziah kepada keluarga arwah..


* * * * *


esok jenazah arwah akan sampai dari Aussie ke KLIA around 6.30am..insyaallah kalau ada rezeki, me n hubby (both of us are his students) will go n visit him to pay our respect to him..moga Allah tempatkan arwah dikalangan orang yang beriman dan moga2 dia akan damai di sana..


amin...

5 comments:

MyRule said...

Alfatihah buat beliau.. Orang yang baik2 ni..Allah sayang selalu..

HANI IZWAN said...

Al-fatihah..

tersedih sama bila baca entri ini. T_T

MrS. F!zA said...

al-fatihah.. mesti sedih bila tgk balik komen2 ngan dia kt fb tu kn

aziyana said...

innalillah..sedih plak bc..insyaAllah arwah dikalangan yang soleh..

abah dan mak haqq said...

Salam Takziah ya