long live!!!

Thursday, October 6, 2011

saya, dia dan susu..

dah lama tak cerita pasal breastfeeding rasanya..alhamdulillah..at the age of 1 year 12 days old, Rafique masih minum fresh milk dari ibu nya sendiri..dan current EBM stock hanya 2 botol berisi 2 oz setiap satu dalam freezer..huhu..


dan perjalanan untuk completekan misi 2 years fully breastfeed adalah masih saaaaangat jauh!!


kalau ikutkan penat, memang rasa macam nak mengalah sekarang..Rafique sekarang ni (dari dulu kottt) asyek mengempeng sepanjang malam..and it makes me feel sleepless..yup, i'm working-out through the night tau..bila bangun pagi, kadang2 tu tak rasa macam bangun tido pun..rasa macam bangun dari katil jer..sebab penat melayan rafique yang mengempeng, pastu asyek memanjat i..kejap ke kiri, kejap ke kanan..fheww!! dan paham2 jer laa ngan badan gedebob tu, rasa macam kena hempap!!


part mengepam kat opis pun pemalas nak pump..seb baik laa i ada geng mengepam..ada laa gak top-up perasaan kerajinan disitu..kalau i sendiri sorang-soranggggg, rasanya memang sodakallah laa kot..nak pam malam2 n time weekend untuk top up stok EBM memang tak sempat lahh..Time tu lah nak mengemas lipat baju, memasak yang sekarang ni seminggu paling hebat pun 2 kali jer, melepak2 bersama hubby tercinta, nak keluar ronggeng rokiah lagik.. ;-P dah 2-3 kali bercita-cita nak buat power pumping on weekends, tapi cita2 jer laa..tak tercapai pun..*sigh*



tengok stok yang makin ciput dan production kais pagi makan pagi (sejak sekian lama dulu), takut nak fikir berapa lama lagi agaknya rafique akan dapat menikmati susu ibu sepenuhnya..hubby pun ada cuba2 hint untuk campur (walaupun dia tak sebut secara terang dan jelas) rasanya boleh faham ape yang dia maksudkan tu..kesian kot tengok bini dia neh..kesian kat dia pun yer..pasal biler Rafique tido, ibu pun kena join tido..sebab paling lama rafique tido without mengempeng setengah jam je..pastu dah gelabah2 bangun takut ibu takde..maka ayah ngan ibu dah susah nak allocate masa bermanja2an sekarang nih..*ooppsss*



doakan supaya i terus kuat semangat dan dijauhi syaitonirrajim yang dok meniup rasa malas mengepam kat i yer..dan doakan jugak supaya i'm not being selfish asyek pikir pasal penat tak cukup tido jer..setahun yang penuh bumpy dah berjaya dilalui..another one year to go..


ya allah..berikanlah aku kekuatan itu..

7 comments:

Hunny said...

deena,satu hari bpe oz rafique minum ek?hanie pn dh terpaksa campur fm sbb dpt kasi 8-10oz je time kt opis.sedey tp tak sanggup tgk anak lapo :(

smlm pg check up nurse suh kasi susu lg byk sbb cik adik tu halussss je dia kata huhu

mira said...

sy pn same dgn awk deena..klo anak sy ngempeng,sy pn kna join tdo skali..klo x,anak sy tdo kejap je..

Mama Marcello said...

good luck utk awk jgk deena=)

deena awanis said...

hunny : sekarang 12 oz sehari bagi kat BS..itu jer yang mampu bagi..seb baik rafique jenis kuat makan..so, ok laa kan..3 kali minum kat rumah BS..alhamdulillah dia ok..

tapi kalau BS complain rafique asyek ngamuk tak cukup susu, nampak gaya kena redha dah kot..

mira : ada pro n cons laa kan..pro : dapat rehat (laa sangattt)..cons : hubby kena wat sume keje umah..hihi..sian hubby...

Mrs Nageb said...

Deena: i always pray for bf mommies mcm u yg ada semangat mcm ni...i pun sangat kais mengais dengan stok susu yang habis terus...so lately bekalkan fresh milk saje...so deena...teruskan niat murni deena tuh ya...u take care... :)

e.l.i.z.@ said...

buleh imagine lagumano..tu sbb la keli x suko bf *buke nk patah semangat deena tau ;)
tp keli ni buke jenis kuat semangat..relo tdo :P

izzahazfar said...

bab ni ibu kena kuat :) - makanan sumber utama ingat tu..bukan susu :)