long live!!!

Friday, August 12, 2011

top up FM sebab berpuasa??

assalamualaikum..


dah masuk 12 Ramadhan yer hari ni..cepat betul berlalu...
ni i nak story mory sket pasal breastfeeding and ramadhan..


sebelum Ramadhan bermula, pertama kali katakan nak puasa sebagai ibu..breastfeed lagi kan..macam2 i risaukan..susu drop la..takut tak cukup stok laa..dehydration laa..itu tak masuk pikir larat ke tak nak masak untuk berbuka n then nak bangun awal2 pagi masak untuk sahur pulak..walaupun last year dah berpuasa as a wife, tp masa tu tengah preggy..that's a very big excuse not to do all heavy work..;-D

out of all other Ramadhan preparation, i was actually preparing my mental towards accepting FM in case my milk supply drop during this holy month..selalu sangat baca milk supply will drop tremendously masa bulan puasa kan..i ni dah ler stok ciput..ada 10 bottles jer 4oz frozen EBM dalam peti ais tu..memandangkan masa balik kampung ari tu, ada eksiden kena kasik Rafique FM, instead of donating it to others, i kept it first kot2 Rafique nak kena di top up dengan FM bulan puasa ni...sobs..sobs..=(


but i really thank Allah atas rezeki yang diberikan..sehingga hari ke-12 Ramadhan ni, only 1 of the 10 bottles had been used!!alhamdulillah..


bukan kata susu tak drop langsung..it do drop.tapi takde laa banyak sangat..usually i managed to get 15oz from 3 pumping sessions kat office untuk bekalan Rafique kat rumah BS the next day..and i divided them kepada 4 bottles (2 X 4oz, 2 X 3.5oz)..


hari pertama puasa, cuma dapat 10 oz..aiyakkk 5 oz kurang tuuu..takpe, boleh kuarkan 1 stok..so, the second day puasa, i just bekalkan Rafique with 3X 4 oz sahaja..2 X 4oz fresh milk from Monday, 1 X 4oz that i took from frozen EBM stock..2 oz yang lebih tu, simpan jer kat peti ais bawah..the second day puasa, pun sama dapat 10 oz..combined with the 2 oz yang dapat on Monday, dapat laa bagi 3 X 4oz untuk Rafique kat BS on Wednesday..starting Wednesday onwards except for yesterday, dapat laa 11 oz..so, i bagi 1 X 4oz and 2 X 3.5oz untuk bekalan Rafique..huhuhu...


as i need to reduce bekalan susu Rafique, i bekalkan extra foods for him..kalau sebelum ni Rafique makan 2 kali porridge (pagi & tgh hari), now i spare biscuits, yogurts, fruits kat rumah BS, so that she can give him in between meals to reduce his milk intake..dan tiap2 hari before hantar Rafique pesan kat dia "ibu puasa hari semalam tau..itu jer susu yang ibu dapat bagi.Rafique minum laa susu yang mana ada tu..kat rumah ibu Ani makan banyak2 k..malam nanti Rafique drink milk dengan ibu, ok??"


everyday mesti pesan macam tu..Alhamdulillah..it works..walaupun secara total, i have reduced his milk supply from 15oz to 11 oz, Rafique is totally ok with that..balik petang pun dia takde laa meragam ke ape..


one more tips yang Insyaallah berkesan is use marmet technique after each pumping session..kalau nak bagus lagi, tak yah guna pam, guna tangan ajer..semalam, i monteng kojo..pam pulak kat opis..original pump kat umah BS dia..jadi, i pam aje pakai tangan..alhamdulillah, hasilnyer lebih memberangsangkan dari pakai Spectra ku itu..its just that, sakit ler pinggang, leher, bahu sumer kan..tapi demi titis2 susu itu, ku relakan jua..baik sakit2 badan dari sakit hati kena top up FM.. ^_^


dari segi pemakanan, i just make sure minum air sebanyak mungkin sepanjang malam..walaupun dia menyebabkan asyek nak pergi toilet, tapi demimu anak, ku relakan juge..susu mesti minum before tido..sahur pulak makan makanan yang berkarbohidrat tinggi especially nasi supaya i tak lemau nak berpuasa seharian and balik nak melayan Rafique, memasak lagi..lega sangat rasanya..takyah nak fikir pasal top up FM tu buat masa ni..

anyhow, there's long way to go..18 days ahead until Syawal..harapnya milk production akan terus kekal dan makin bertambah in future..amin...



8 comments:

Mrs Nageb said...

Alhamdulillah...kita nya nasib sama je yunk..stock ciput..,huhuhuhu...so far so good kan..but mcm u ckp another 18days to go...alalalalalala... :) heharap semuanya berjalan lancar....amin..

Anonymous said...

Deena, just nak tanya u pump 3times at office dpt 15oz.. is it means yg u xpump lgsg kat rumah.. i pun susu drop while pumping @ opis.. tp i cover balik dgn pump berkali2 ganda kat rumah... ;)

PinkGremlin said...

Deena,
Long ago before Ramadhan I duk baca ramai sangat kat blog yang asik ckp susu drop during Ramadhan. And mcm dah termasuk dlm kepala, susu drop during Ramadhan! Tapi xbuat stock dr awal pun, hehe still go on dgn stock yg ada yg sikit iaitu lebih kurang you, 35 to 45oz je. Skali dekat2 bulan Ramadhan terbaca satu blog ni ckp berpuasa takkan rudumkan susu. Kalau susu drop time puasa hanya kerana dehydration. So maknanya susu tak drop becoz puasa per se. So agak2nya mind kita dah "ok" balik, and rasanya la sebab kan "mind" dah ok tu, alhamdulillah susu kita dapat sama macam hari2 tak berpuasa, tapi ada la kdg drop 1 oz. Sangat syukur.

Ainul said...

susu ainul pun drop skt bln pose ni.tp tekad gak utk tidak bg FM.nasib baik sblm pose dh pulun bt stok.takde la byk tp Alhamdulillah cukup.good luck deena ")

deena awanis said...

khalilah & ainul : gud luck to us!!=)

anonymous : 15 oz tu (masa tak puasa) hasil kat ofis laa..niat mmg sentiasa ada utk pam kat umah..tapi susah betul nak mempunyai kekuatan tu..ngan rafique yang asyek nak bergayut lagi..

stock yang ada frozen tu hasil pam kat umah laa..kalau nak harap yg pam kat opis, memang pam hari ni untuk guna esok jer..huhu..

pink gremlin : betul dear..mind set kite sgt penting..x ley asyek fikir susu takde je..kena +ve.mmg pun susu kurang sbb dehydrated..walaupun malam cuba utk minum banyak, tapi still tak sebanyak yg diminum masa tak puasa..

e.l.i.z.@ said...

masa keli BF dulu, keli jenis x suko wat stok.hau la bakpo.meme keli xleh hihi sero po x fresh jah susu hop letok dlm fridge tu.doh la keli xleh lgsg direct feeding, geli :P
meme kijo'e pam pah ceroh..last2 sapa bln 5 je la, susu kering hihi

NURUL JAMIAN said...

tak pe deena untung masih bf kan

MrS. F!zA said...

caiyok deena ..akk dlu mcm deena jgk bulan posa drop skit lah..tp msh blh cover jgk Fm tu n usik sebotol 2 je ebm..