long live!!!

Monday, August 15, 2011

i am addicted!!!


assalamualaikum..

bulan2 pose ni orang dok sibuk terliur nak makan itu ini, i pulak dok sibuk terliur tengok cloth diapers..ngok ngek sungguh!! sekarang tengah patiently waiting for 7pcs of CDs..3 pcs of Itti Bitti AIO..1 ketul Superman from Moleygardenpatch..2 keping GroVia A1O -planes & owl..and yang paling best, i'm elligible for FREE Weehuggers from Sentuhan Bayu!!!YUHHHUUUU!!!more WEE in the family!! Habis laa kena sound ngan hubby pasni sebab sumer parcels tu will be shipped to his office..office i tak leh..leceh sket..kang CEO nak tengok parcel lah hape sume..payah!!satu hal pulak i nak kena explain kat CEO pasal CD karang..

meriah u olss Itti Bitti orang neh...sumer kaler ade..sume prints dia ada..jeles i tahu!!ramai mommies suka IB ni sebab its trim and the minky fabrics yang super dooper lembuuuuttt..


this time, i cilok plane and owl dulu..ada lagi prints lain, tapi nanti2 lah dulu..

weehuggers ni, Rafique dah ada 2 ketul..groovy and owls..kalau diberi peluang uuntuk pilih, i think i nak Round-about atau Whales..tapi kalau tak diberi pilihan, harapnye dia tak bagi prints yang dah ada tu la, plain like Pistachio or Peppermint pun takpe..


tengok prints CDs yang comel2 sumer ni, mahunya i tak terliur??kalau nak terliur lagi, double click pic untuk tumbesaran berganda, lagi2 laa terliuq!!


heh..tapi bukan i jer tau yang dok giler CDs ni sumer u all...tu belum Pn.Ryehanna bercerita..dia yang lagi lewat start CDing dari i (coz her Razeen is younger than Rafique) but i can bet her stash is bigger than mine!!!with sooo many yummy CDs..giler tahu tak tengok prints CDs yang super duper chomel ni..and welcome to the family jugak Pn.Ciare yang dah mula berjinak2..pasni konfem dia pun asyek dok menjoin Group Buy kat MCDP tu ajer..ohh..sebenarnya seb baik laa ada group Malaysia Cloth Diapering Parents kat FB tu..kalau tak, memang tak merasa laa nak mencomelkan bon bon Rafique ngan high-end CDs ni sumer..untuk pengetahuan u all, ada jugak reseller yang offer kutu scheme for those interested..=) jadi, memang takde alasan laa nak cakap CD ni memerlukan modal yang tinggi ape sumer tu..



i nak share jugak my personal opinion on 2 frequent questions being asked by mommy n mommy-to-be who interested in CDing:

1) berapa keping CD perlu ada untuk fully CDing??

i personally started with 12pcs pocket CD when Rafique was 2 months old when i resume work after confinement..with that stash, i kena cuci everyday lah..malam sidai bawah kipas, esok nak pergi keje, angkat dari penyidai, stuff in the inserts, masukkan dalam nursery bag n ready to go!!gitu lah tiap2 hari..then lepas tu, tambah sket2..stash skarang boleh laa cover untuk 3 hari..but hubby cuci every 2 days..cuma kekadang time ada keje ke, kuar meronggeng balik lewat ke, then only bilas 3 ari skali..tp semput lah sikit..sebab tu KENA tambah lagi stash supaya tak semput...kikiki...lagi pun, lagi banyak CD yang kita ada, kekerapan penggunaan satu2 CD tu makin kurang la..maka dapat memanjangkan lagi jangka hayat CDs itu..

dan nak selitkan jugak tentang CD2 US, UK brands ni sumer..these are just for those fancies and rambang mata..for beginners yang baru nak build stash, i rather suggest you to go for brand mampu milik like Happy Flute, Babyland, Coolababy etc..performance wise, not that bad..masih menjalankan tugas2 menyerap pee n menadah poo..cuma the difference are just finishings (material lebih mahal) and cutting yang lebih slim..tak bulky sangat..eh, tapi kalau u are a beginner and takde masalah nak keluar duit ribu riban segedebuk, takde masalah pun nak go for GroVia, Bum Genius, Happy Heiny's..u punyer duit, u punye pasal...rasa tak tahu nak handle duit, kasik i..meh i tolong handle!!wakakakaka...

jadi secara kesimpulannya, tepuk dada tanya poket..kalau nak difikirkan alasan, memang banyak alasannya..nak ke tak nak, itu aje..=)


2) macam mana nak hilangkan kesan poo poo baby??

Soalan ni kerap sangat lah orang tanya..especially my darling fren, AJ-the-mommy..babe, trust me, just bilas the soiled CD, tak payah nak sental bagai..tak yah sental pakai berus besi, jahanam kain tu karang..pakai berus gigi pun jangan!!apetah lagi berus jamban!!jangan ok..J.A.N.G.A.N!! just dump into ur washer machine with maximum water level.let the washer machine do the rest!!! then if possible, sidai kat matahari..so far, kalau i bilas poo poo tu lepas 2 hari pun, the stain will still go off..trust me..kalau tak caye cakap i, tanye hubby i..dia lagi expert part cuci mencuci neh..i paling expert part order-mengorder..part bayar, pass balik kat hubby..EH.


unless kalau baby on medication especially antibiotics, ur inserts will turn black!! if this happen, jangan pitam dulu..jangan pi buang pulak inserts tu..sental pun jangan...just wash with a lotssss of water..kalau sekali basuh tak hilang, dah lepas kering, basuh lagi..dan lagi..dan lagi..lama2 dia hilang gak stain tu..dont worry!!i pernah face that situation too..kalau kurang sabar, rendam ngan clorox overnight..;-D tapi jangan wat selalu yer..


bestnya kalau i punyer CD stash macam ni!!!



konfem i laju2 ajak hubby tambah tukang pakai CD lagik!!!WAKAKAKA ^_^


daaaaaaaaaaaaaaa...

6 comments:

Ciare Baha said...

fengsaannn ok tgk CD stash org tuuu...hakhak..mmg serius asik meng-usha CD je tauuuu..wuahhh...pre-order kat group br order 1 je hok kissaluv printed tu..tp serius nak menambah lg ni..next month pulak lah..hehe...haiiii geram geram tgk CD comel2 tu kan :D

Hanis MY said...

tak lama dah rafique nk masuk setahun kan...kejap je...

Mrs Nageb said...

Fuyoooo,manya betul cd diorang tuh...deena tak lama lgi cam tu ye.huhuhu..mana le tahu i plak nenanti join uolll plak kan...huhuhuhuhu

e.l.i.z.@ said...

t'sangat la menarik CD ni..tp hanya utk ore yg rajin mcm deena je la buleh hihii..mcm keli penah oyak dulu, hubi suzie (adik keli), beli byk gile stok CD, dekat 1k abis.tp last² suzie x guno pun.letih n leceh katonyo.back to pampes jgk la dio ekekke bazir jah beli.ore gak, beli la selai 2 dulu dih.try dulu.ni nya beli seguni terus :P

deena awanis said...

ciare : hoho..kissaluv tu comel sungguh!!i x beli pun, sbb hubby dah jeling..hihi

kak hanis : cepat kan masa berlalu..next month rafique dh 1 tahun..=)

khalillah : come, join us..=)

kak eli : jange wi dia membazir..suruh dia sedekah ko rafique..=)

Dayu said...

dulu teringin gak nak ber CD
tp tgk akak ipar pkai
mcam seksa jiwa raga je
last2 diapers jugak

tp adik cha nanti nk cuba la