long live!!!

Thursday, August 4, 2011

parenting tips : change ur way to say NO!!


semenjak dua menjak my little captain dah semakin ligat ni, rasa makin tercabar keimanan seorang ibu pulak melayan dia..nak mandi, punyalah susah..letak dalam bath tub pun dia dah pandai nak berdiri..karang kalau jatuh, cemane??kalau pegang dia berdiri sambil mandi, mana pulak tangan yang nak guna pegang paip, nak sabunkan dia???i ni bukan sotong kurita ada 14 tangan.NO??

pastu lepas mandi, nak pakaikan CD n baju mesti berperang punyer..letak jer, terus pusing, merangkak..berkejar laa pulak kita ni..berpeluh ketiak tau nak siapkan dia!!tambah pulak kalau time petang lepas balik keje, sekarang ni puasa pulak kan lagi laa penat..ringan jer rasa tangan ni nak mencubit dia..tapi setakat ni tak sampai lg part cubit, cuma pusing badan dia dengan sedikit kurang kelembutan jer..(nak sebut kasar, rasa macam rejim Israel pulak) being me yang super banyak cakap, mestilah riuh rendah dibuatnye..kekadang tu hubby pulak sound, ape lah yang susah sangat tu???? grrrr..bikin panas tau!!!


belum abes lagi..sambung dengan part dia main pulak..melasak bukan main..panjat sana, tarik sini..alas meja, vase ku yang comel2 tu sumer tak lama lagi memang nak kena simpan dalam kotak, letak bawah katil dah rasanya..DAN...skill terbaru yang Rafique dapat ialah bukak drawers..kalau dah bukak tu, tak kan laa tengok jer kan..haruslah disertai dengan acara kemas mengemas..itu tak pe lagi..last few days, almost terkepit jari dek kerana syok sangat bukak tutup drawer..hadoii laa anak..kalau terkepit jari tu, ibu gak yang nanges!!


fenatt tauu nak mengejar dia tu..kesian pun ada gak..sebab rasa macam asyek stop him from exploring his world..di bagi mainan, bape minit sangat dia nak layan toys??dia lagi suka main plug, switch, hanger..nak dibiarkan, bahaya...kata anak Safety and Health Officer campur Safety & Health lecturer kannn?? ;-P


and you mummies should know that
unintentional injury is the leading cause of death
among kids below 14 years old!!!


these days, i rasa the word NO dah macam perkataan wajib sebut to Rafique everyday!!in which this is not good for the child development..biasa kan kita dengar, lagi kita cakap NO, lagi laa kids (bukan kids jer, orang tua pun sama) ni nak buat..the best way to avoid accident, of coz laa supervision..tp mampukah kita 24 jam asyek mengadapa anak jer??? even full time housewife pun ada keje2 rumah yang perlu dibuat..nak basuh baju, jemur baju, masak etc etc..ini kan pulak ibu2 bekerja yang masa utk buat keje2 umah tu sangat limited.. so now, i am thinking about childproofing the house!!supaya anak bujangku yang lasak amat tu boleh laa explore his small world..dan ibu pun ada laa peace of mind sket while nak buat keje..takde laa asyek nak berkejar takut terhantuk, tersepit jari, tergunting lidah???HUHUHU (nauzubillah)





what i want to share with u all today is about Setting the Limit for our baby to change the way of saying NO!!!

setting limits ni sebenarnya macam kita menetapkan rules kepada anak untuk sesuatu perlakuan dorang yang kita consider sebagai not good..for example Rafique yang suka tarik rambut ibu dia sampai nak botak dah kepala i ataupun suka sangat nak berdiri time dalam bath tub..




there are 2 step in setting the limit..1st is to communicate the limit >> say NO.then, 2nd step is taking action to enforce the limit or as giving consequences of his action to our baby...for example, bila Rafique tarik rambut i, i have to say NO to him, then put him down.jangan dokong dia..and tell him, kalau Rafique tarik lagi rambut ibu, ibu tak nak dokong Rafique lagi..so, tak nak dokong being the consequences laa kat sini..untuk pastikan this limit setting berhasil, we (parents) must clearly state the rule..supaya anak betul2 faham..dan enforce the rule..Then, bila dah state rule, tak boleh nak bagi warning je.mesti enforce the rule..supaya anak akan tahu we are serious about it!!

kalau nak more information on this, jemput baca pasal setting the limit ni yer mommies..

making the rules bukan jer dapat membuatkan parents kurang stress in handling hyperactive kiddos, keeping the kiddos safe but also help them to learn self-control..but we need to be careful in making the rules to avoid our kids feel bad about themselves..




and to make sure Rafique is always safe in exploring his world, i'm thinking about chilproofing our house..if u guys interested, boleh check household safety checklist untuk assess whether your house safe enough for your little ones or not..and more tips on childproofing our home sweet home in this website..

so, apa pendapat u all??? any more ideas or tips untuk mengawal baby yang super active ni??meh share meh..

Daaaaaaaaaaaaaaaaaa....

9 comments:

MyRule said...

Ya..itu dia...kuar semua term.. :P

Pada i, yang paling penting kita kena letakkan diri kita kat tempat baby. Then baru nampak apa yang bahaya.

So, remove semua yang bahaya. Kalau x boleh remove kena adjust bagi x berbahaya.

After that baru masuk rules and consequances.

Satu lagi, ayat kena pelbagaikan. Dari cakap NO, cuba try tukar kepada "Rafique, cuba main dgn benda lain (contoh macam bola), kan lebih selamat". Kena buat bnyk kali..heheh

Ciare Baha said...

i pon sokmo mengNO kan khair rayyan..T_____T ok ok tq for the tips... pasni kena buat NO cara berhemah :)

ellisya said...

yerp..mmg mencabar kan..
jg anak buah sekejap aritu pon berperang nk bg mndi n pakai pampers..
tp rafique ni comey sgt 2 say NO to him la..cair ati..hehe..tunggu eik rafique..kalu dlm pewot auntie ni gugurl..auntie masuk minang rafique..boley?hehe..

aziyana said...

same! nk mandi kene ada ayhnya sekali..kalau eltak dlm tab die xberdiri tp tgn tu nk capai je..kalau nk pakaikan pampers mmg berpeluh ketiak, sakit tulang belaakng semua ada..huhuhu tp hubby mmg tiap kali husna buat smating yg xboleh, hubby terus tegur die..die gelak je la..huhuhuhu

deena awanis said...

my rule : buang benda bahaya, tukar jadi tak bahaya..itu lah namanya childproof house.congrats to u..my house not yet fully childproof..hihi.. yang part nak ulang2 cakap dengan lembut tu yang lemah tu..kesabaran senipis kulit bawang..kikiki

deena awanis said...

ciare : yes, pasni kita kena works towards it!!

emy : boleh masuk meminang rafique..ibu rafique dah siap2 letak wang hantaran ni..meh laa..HAHAHAHA..

aziyana : tu lah namanya baby kan..kita ni punyer laa hijau merah muka tahan marah, dia rileks jer..

syuhaila binti mustafa said...

time ni lh diorg nk explore bagai.. sometimes its may be good for development baby, but sometimes tak berapa nk good. :)

e.l.i.z.@ said...

alamak xdop nk share gapo² la.sero x igt la pulok.budok bila dey besar, lain pulok caro nk handle..
yg pasti masa umo rafique ni meme lasak..meme letih hihi

Hanani said...

mmg kena selalu bersabar dan jangan cakap NO pd baby sbb bg kesan pd dia..now dia akan serap macam span apa yg kita cakap and buat...huhu