long live!!!

Monday, August 1, 2011

fidyah & fitrah

assalamualaikum...


Ramadhan last year, ketika tengah sarat mengandungkan my prince charming itu, 6 hari gak tinggal puasa..tiap2 hari balik pun kelemauan tahap maksimum..bleh kira ngan jari kot i masak for berbuka..the rest, beli ajo lahh..Ramadhan tahun ni bercita2 nak masak untuk berbuka bersama suami tercinta, but we'll see sejauh mana cita2 tu tercapai yer..hari ni pun dah nak gi berbuka umah my SIL..hurmm..permulaan yang kurang baik nampaknya..


eh.bukan nka citer pasal berbuka laa..nak citer pasal puasa yang ditinggal tapi tak abes ganti..this is the first time la tinggal dan tak abes ganti..cuba gak ganti..2 hari sempat puasa..tapi melepet abes la..sambil basuh pinggan masa nak tunggu bukak puasa tu, rasa cam menggigil jer lutut..huhuhu..then, susu pulak adoiii laaa..nak nanges rasa tengok..mungkin gak sbb sahur ala kadar jer kot...maklum laa puasa sensorang kan, mana nak sahur beria2..


maka sebab kesengalan tak tahu cemane nak bayar n kaedah nak kira fidyah sumer tu, i call laa Lembaga Zakat Selangor..
Kadar bayaran zakat negeri Selangor untuk tahun ni RM7 seorang
yer kawan2..



untuk formula pengiraan bayaran fidyah adalah:

jumlah hari yang tak diganti X bilangan tahun yang dah skip ganti X (1/4 kadar zakat fitrah-mengikut negeri)

contohnya: i tak abes ganti 4 hari yang tahun lepas


4 hari X 1 tahun X RM1.75 = RM7




lets say puasa yang i tak habes ganti tu tahun 2009 punyer, maknanya dah 3 tahun skip ganti kan??

so, calculationnya

4 hari X 3 tahun X RM1.75 = RM 21


ada faham???? senang je kan???

so, yang tak abes ganti pose cam i tu, kira2 lah yer..
bayaran fidyah boleh dibuat di mana2 tempat pungutan zakat atau jabatan agama islam..
one more thing, dah bayar fidyah pun kena ganti jugak tau next year..kecuali laa kita ni uzur..
ok???



untuk puasa Ramadhan ni, akan cuba kuatkan semangat jugak untuk puasa sepenuh mungkin..lagi bagus kalau period delayed macam last month..huhu..dapat puasa penuh..insyaallah larat..ni pun, walau dah petang takde laa rasa cam lemau sangat badan..maybe sebab makan nasi masa sahur kot..and minum Cocoa Collagen..=)


fikir2kan dan selamat beramal!!

daaaaaaaaaa...


3 comments:

Mrs Nageb said...

Deena utk mommy yg breastfeed ni mmg cenggitu lah kaedah nak bersahur...mesti nasikk...i plak masa sahur ganti poser rituh,elaupu mkn nasi,siap minum milum letak oat.....memang nak termuntah jerk rasanya masatuh...huhuhu

Mama Marcello said...

Thanks Dinaaaa......hehe info yang bermanfaat utk semua...
tapi seyesly mmg mencabar la bl pose time menyusu baby nie..semalam lembik giler...teraser mcm budak2 plk menghitung detik dan saat berbuka kikikiii....

♥ Elin ♥ said...

hi salam ramadhan.

SKG FIDYH DAH RM 1.80 KLU DI KAW. MELAKA. ;)