long live!!!

Tuesday, August 2, 2011

petua2 ketika membuat apam polkadots feeling2 comel..

assalamualaikum..

selamat pagi 2 Ramadhan..di pagi hari bulan puasa i nak tayang pics makanan dulu..kasik cabar sket keimanan korang..hahaha..#gelak setan laknatullah (bukan i)

ni adalah apam polkadots yang i buat last weekend..



resepi nak buat ni mak mertua i yang kasik..atau lebih tepat lagi, dia yang buat, i tolong2 jer..#dasar menantu keras tangan.. dia gi belajar ngan sape ntah..tp cam malas nak menaip resepi kat sini, nanti google2 jer lah ey..ramai dah kot post pasal apam polkadots ni..i je ketinggalan zaman sket..cuma, i nak kasik petua2 untuk buat mende alah ni.

  1. kena make sure sume perkakasan termasuk mangkuk, hand mixer etc etc sumer kering. lap kering2..takde air langsung..kalau tak u all punyer apam polkadots feeling2 comel ni tak naik..
  2. masa nak angkat penutup pengukus tu pun kena cepat2, tak leh angkat nak jengah dulu dalam bagai..nanti air from cover pengukus tu drop atas apam polkadot, teru jadik huduh apam polkadots comey u all tu..nak ke apam polkadots comey berubah wajah??hihihi..
  3. let's say u all dah buat satu adunan kan..pastu tetibe, tak cukup..nak kena tambah lagi bancuh 2-3 adunan. sila basuh sumer perkakas yang dah digunakan tu dulu dan keringkan seperti tips pertama tadi..sebab kalau korang tak basuh, tak jadik jugak apam polkadot comey ni..pembersih okkayyy apam polkadots comey ni!!

rasa macam ada lagi petua nya, tapi 3 ni jer i sempat masuk dalam ingatan..len kali kalau teringat i re-publish with the edited infos ok..



to mr hubby,

& thank you sebab tolong I blender bawang..(*_^)

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....



6 comments:

MrS. F!zA said...

hubby tlg blender bwg time nk msak ke?hikhik.. rsanya petua2 deena kasi tu mmg logik pon..n pnh dgr jgk..hikhik.. gebu gebas apam deena.

juelee said...

hahah comel je apam tok hubby u tu.. i nak bt gak nie.. nak bawa bk raya umah MIL..

hehhee..

Dayu said...

masa kita buat
boleh je dina nak bancuh yg baru dalam bekas bancuhan pertama
jadik je
kalau malas nak membasuh.. bole je

Mrs Nageb said...

Yuhuu rajennya...kalau i,alamat beli jer lah..hehehe..alasan sebab dapur kecikkkkkkk..hehehehe

My Azie said...

thanks sb bagi rasa...[x rasa lagi ni] esok sy komen ok..hik hik.

sapphire said...

satu lagi petua...ececece

klu tgk resepi online.kebanyakkan dia campur semua sekali bhn2...

utk lagi bagus..pukul telur dulu sampai kembang....bila kembang baru masukkan bahan2 lain... :)