long live!!!

Wednesday, August 17, 2011

al-fatihah...

tengah hari tadi balik rumah kejap, amek Rafique sebab his babysitter kena balik kampung urgent >> ayah akak tu meninggal..takziah to Kak Ani and her family..

masa dia call i suruh amek Rafique tu, dia kata ayah dia tenat..tapi masa i sampai umah dia, dah bercucuran air mata, n terus peluk i..saying that her father had passed away..sungguh, i will feel awkward in such situation..tak tahu nak respond ape..sebab i ni memang spesies tak reti nak pujuk or cool off orang2..(tapi kalau i merajuk, orang tak pujuk tau pulak nak saket hati!!) tapi kesian sangat laa coz she and her siblings planned nak balik kampung Jumaat ni..just another 2 days kan..mesti terkilan sangat tak dapat jumpa for the last time..


and i definitely understand the situation...


coz i pun tak dapat tengok langsung wajah my younger brother yang meninggal on August 2006..rupanya dah 5 tahun he passed away..how time flies..bila ingat pasal Asyraf (his name) i felt soooooo stupid for not being aware of his long WEIRD message...

one fine night he texted me..masa tu i kat UPM, 2nd year of my degree..

"Abg Ngah (dia laa tu) kan sebenarnya sayang sangat kat family kita semua..kalau esok awak call mama, cakap kat mama abg ngah mintak maaf sangat2 sebab selalu susahkan hati mama..susahkan hati abah..nanti awak cakap kat mama tau..cakap kat semua orang dalam family kita, saya sayang sangat semua orang..saya janji lepas ni tak susahkan hati sape2 dah.."

n my reply??

"bagus laa kalau tak nak susahkan hati semua orang..tapi...ni buang tebiat ey??call laa mama sendiri.." << read this in as irritating intonation as you can!!



kejam kan ada kakak camni???



that message was sent just one day before he met with the accident!!!

dan yang paling menyakitkan adalah dia meninggal on Sunday night..dan kitorang hanya tahu tentang tu on Tuesday morning!!2 hari ambil masa untuk call the victim's family???AND I AM THE FIRST PERSON TO KNOW THE NEWS AS THE POLICE READ THE MESSAGE THAT HE TEXTED ME!!!!!!


alasan polis lambat bagitau???IC dia alamat umah lama kitorang..telefon dia takde bateri, tak boleh on!!!like WTF??? ko charge baterry for the whole day ke hari Isnin tu baru dapat on handphone dia???


and because he have internal bleeding which did not stop (one of his tulang rusuk broken, tercucuk jantung and his heart puncture), dia dah siap2 dimandikan kat hospital and kafankan..we all tak boleh bukak and tengok (even his face) sebab takut kalau2 ada darah, nanti kena mandikan lagi...=(


for god sake i really do miss him..walaupun kitorang ni macam anjing ngan kucing..dari kecik memang suka sangat bertekak, bergaduh..sebab kitorang berdua je yang umur rapat2..2 years gap..dengan adik yang no3, gap 7 tahun..


Al-fatihah to arwah Asyraf Azinuddin bin Zakaria..
semoga roh beliau dicucuri rahmat dan di tempatkan dikalangan orang beriman..
amin..

11 comments:

MyRule said...

OO..sedihkan bila x dapat tgk org yang kita sayang buat kali terakhir. I pernah alaminyer..2004. Sebulan genap lepas raya. My babah meninggal pagi. Entah aper la rintangan yang membuatkan i ngan adik i sampai lambat. Kitaorg sampai imam tgh talkin. Padahal Shah Alam Melaka tu dekat je. I punyer sedara and siblings semua kat KL ni. Dah tu..blur..x boleh pk nak balik cane. Naik bas express...tiket dapat lambat..bas pun tahap lambat giler dgn jem lagi.

At the end my bro called, kata diorg kalau boleh nak kebumikan cepat. Itu yang lebih baik..i x nak susahkan lagi my Babah.

And i satu2nyer anak yang dapat salam my babah sehari sebelum tu. Sedih..but i tak terkilan.sebab i dapat salam dia and permudahkan urusan pengkebumian dia..

e.l.i.z.@ said...

ya allah deena..sedihnya ;(

1- kalu keli pun xreti gok nk respon..nk oyak "sabar la..tuhan lg syg dia" rs mcm ayat klishe jah dih

2- kdg2 kita x perasan kata² org hop nk 'g' ni..nk² deena sokmo baloh nge adik.haruslah deena akan reply gitu..mesti rasa ralat keh

tp keh, kalau sapa xleh bukok tgk muka arwah, teruk sgt la tu..kalu ado daroh sekalipun, biar family deena mandikan balik xleh ko?

aziyana said...

ya Allah terkilannya..oowh xdpt nk bayangkan..pasti geram sedih sesal semua ada..
al fatihah

Ann said...

Deena
sedih n kalau me kat tempat Deena pun akan terkilan
tapi kita as human pun x tahu bila dan dimana ajal seseorang akan smpai kan
so bertabahlah n al-fatihah utk arwah Asyraf Azinuddin..

deena awanis said...

my rule : tu laa..sebaiknye cepat2 dikebumikan kan..tapi bila tak tengok wajah arwah, mesti mcm rasa he's actually ada lg cuma tak jumpa >> that kind of ffelings..=(

kak eli : sbb bleeding tu non-stop so, pihak hospital takut org kat rumah tak boleh nak handle..tambah pulak, hari yg sampai rumah tu kira dah nak masuk 3 hari dia meninggal..=(

Zur@ZaRi said...

sedey nyer...

zura pun penah kehilangan arwah abg... lebey kurang sama malam sebelom kejadian abg call bgtau nak ckp ngn abah.. tp abah namo cakap sbb ngah makan...

maser abg kol tu kol 10...

tett tett!!

tpon bunyi lg.. time ni kol 2 pagi...

polis yg kol bgtau abg da tak ader..=( abah terus pengsan...=(

ellisya said...

ya Allah..
sedeynye...
emy pon penah lalui bnda yg sama.
Mac 2010 yg lepas ayah pergi utk selamanye..hurm..
mmg sedey..tp life must go on kan..
hurm...

juelee said...

sedih deena baca.. i menitik air mata maybe sbb hari ni pun genap setahun my dad meninggal.. mmg sedey bila kita kehilangan org tersayang..

HANI IZWAN said...

Al fatihah untuk adik deena.

i tahu macamana rasanya kehilangan adik, i hilang adik lelaki masa dia umur 4tahun, accident depan rumah kami sendiri. 16tahun lepas, time i darjah 3. T_T.

[ Hanie ] said...

alfatihah...
sedih rasanya. sabar eyh

Dayu said...

sedih
mmg terkilan. kalau tak dpt tgk for the last time
adik sendiri pulak tu