long live!!!

Thursday, August 18, 2011

raya 2011 preparation

assalamualaikum..

dah masuk 18 hari puasa..so, boleh laa kot citer pasal raya..
kalau hari ke-8 puasa dah citer pasal raya, macam melampau tak pernah raya pulak gayanya kan..mengalahkan budak sekolah rendah..
kalau nak tunggu hari ke-28 puasa, time tu memang konfem2 dok sibuk ngan ketupat lemang rendang sumer, tak lalu dah nak update blog..;-D

Tahun ni tahun pertama raya sebagai mak orang..last year pulak, raya pertama sebagai isteri orang..tapi excitement nak raya tak berapa sangat sebaabbbb raya bukan kat kampung sendiri (rumah in-law), pertama kali raya jauh ngan mama..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... dan lagi excited wat preparation menunggu perot meletup!!rasa macam nak beliiii jer sumer baju baby yang ternampak kat depan mata!!oh oh..baby's clothing are tooo cute to be resisted!!!

tahun ni, orang kecik yang dah tak bape kecik lagi tu dah ada kat depan mata, haruslaa lagi hover mak dia ni ha!!!part baju Rafique, rasanya t-shirt dah beli 5 helai and 4 helai kemeja..untuk seluar pulak 2 helai shorts and 4 helai long pants..cukup laa tu kot for casual wear..kalau ikut nafsu, memang ada jer yang berkenan everytime lalu kat shopping mall..tapi sendiri mau ingat laa kan..karang ibu ngan ayah pakai baju buruk jer..kasut pun dah ada..sepasang udah laa yer anak..kang kalau beli 2-3 pasang, wat sakit hati pulak..kejap benar boleh pakai..jadi, part Rafique, tinggal nak beli baju melayu jer la..


some of baju raya rafique yang dirembat kat Isetan time sale ari tu..



part i pulak, baju kurung dah beli ready made sepasang..and 2 pasang lagi dah hantar tailor kat Kelantan masa balik ber"out-station" for 2 weeks dulu tu..so, 3 pasang cukup ler..1 of it ala-ala dress laa..and berjaya convice tukang jahit untuk buat nursing pocket!!gumbira cheq!!tinggal nanti nak beli tudung lah pulak..kasut i tak beli baru kot..berlambak heels yang dok tersadai jer dalam kotak..sebab skrg ni fasa malas nak berheels time pergi keje..seliper Crocodile tu gak yang ku sarung tiap2 hari..maka, pakai yang mane ada jer la..


ala2 gini laa kot dress i tu..tapi ade bling2 lah sket..baru meriah!!kata raya kan..;-D



yang pasti, nak shopping untuk hubby lah weekend ni or paling lewat pun minggu depan..baju melayu belum beli...ini kena beli sekali ngan Rafique..nak cari yang sama tone..by the way, our theme colour this year is YELLOW!!!kuning diraja u ollsss...;-D kita tengok laa jadik raja ke tak nanti yer..baju kemeja mungkin beli sehelai jer kot baru for hubby..baju kemeja dia dah berlambak2, all looks new..sebab pergi keje pakai t-shirt jer..jadi, hubby kata dia tak kesah tak beli baju kemeja baru..tapi dia nak kasut baru..hubby i memang giler kasut tau!!boleh lawan laa kotak kasut dia ngan kasut i kat umah tuh..and mungkin i nak belanja hubby beli jeans sehelai kot..Levi's ada sale tak eyh???his favourite brand tu..lama dah pun tak beli jeans baru..shian hubby...or ada sesape tahu Levis' wat warehouse sale ke before raya ni???HIHIHI...#cheapskate

untuk abah, i already bought him Quran electronic before puasa hari tu..siap sound awal2, skali ngan hadiah raya..boleh camtuh????hihihi..untuk mama pulak nak beli tudung Fareeda sehelai..dah janji ngan dia..tu yang selang 2-3 hari call tanya dah beli lom tudung raya dia tu..over excited lah pulak mama neh!!adik2 duit raya dah ler ey..lgpun ada gak beli t-shirt sehelai sorang utk dorang time Isetan sale ari tu...bolehh laa tuhhh...

kesimpulannya, peruntukan yang perlu disediakan adalah untuk:

Rafique's >> baju melayu SAHAJA!!! (peringatan utk diri sendiri)
Mine >> upah baju 2 pasang (RM 110) + tudung for both me n mama
Hubby's >> baju melayu, kasut, jeans, kemeja 1 helai maybe...


R.A.B.A.K. barang2 orang laki dah ler mahal!!!duit raya pun belum tukar lagi ni...bulan ni pulak motor hubby banyak gak meragam..tukar sport rim, tukar tayar..kete pun nak kena tukar tayar gak tu kot before balik kampung ni!!!HADOIIIIYAIIIIII...tapi safety first kan??mesti utamakan ape yang lebih penting ok..

u all punyer persiapan raya cam mane??orang government sonok laa shopping sakan sebab dapat bonus kan???

daaaaaaaaaaaaaaaa...




11 comments:

juelee said...

me sume settle..
rayyan tinggalsongkok je,
hubby lak baju melayu..
me tinggal tudung tak beli..
takleh boros sangat sbb baru je renew roadtax ngan insurans huhuhu

wardah @ fie shah said...

so far Kakal punya dah hampir (hampir ye) siap. tinggal songkok n shoes. comel gila kasut Rafique.

MrS. F!zA said...

thn pertama raya utk rafique lah kan??kne lah lebih skit dr ibu..hihihi

Baju Kurung Budak said...

Salam.
saya plak tahun ni kali pertama beraya sebagai isteri, tahun depan insyaallah pertama kali beraya sebagai emak orang....

Mrs Nageb said...

hihihi sonok kan...kalau ikut hati mau semua kita rembat kan... :) part i n mareesa so far dah cukup,just hubbynya part je...baju melayu otw dah hntr tempah,baju kasual br jumpa 1,nanti nak kene carik lagii masa final shopping before raya nanti..huhuhu

Atiqah Adnan said...

wah dah hampir ready nak raya daa nie..mesti best kan raya ade rafique.. pg2 dah kena siapkan dia dulu pastu br mama kena siap.. ^^ gilir2 dgn suami..

btw selamat hari raya deena~

My Azie said...

saya x cukup duit nak beraya sakan..duit dah abes..huuuuu

e.l.i.z.@ said...

ms budak² ni kecik dulu pun, keli suko baju MIKI..loni besar doh, x byk choice sgt la pulok

wah yellow nah dio..tahun depe nk yellow etep ah...tahun ni keli tema grey hihi

*xdop perasaan nk rayo sgt bennar ni huhu xtau la bakpo..sero po xsey kelik jah kelate

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

amboiii.. raye sakan ye! suke die balik kg die kali ni..hiks ;p

deena awanis said...

jue : yer laa tu tak raya sakan..dengarnya baju raya rayyan je dah 1 beg..=P

fie : THANKS..kasut murah jer tu..pumpkin patch..;-D

Kak fiza : bukan lebih sikit..lebih baaaanyakk!!

deena awanis said...

atiqah : i'm soooo excited about it!!

kak azie : eleyyy...nanti balik, orang tu ley pow ayah...

kak eli : laaa..balik lahh..meh laa raya umah mama deena..

nieyxha : mestilahh!!;-D