long live!!!

Friday, July 15, 2011

tips : travelling by plane with an infant

3 July was the date..kena tulis tarikh untuk record diri sendiri..first time Rafique naik aeroplane..first time jugak for him seeing aeroplane secara live..first time jugak i nak handle my little captain yang tak reti dok diam tu naik aeroplane..i sorang2 pulak tu..





hubby pesan jangan neves2..rileks2 sudah..semakin u neves, semakin laa rafique neves..*macam hypothesis yang buat time UPSR jer bunyinyer*



luckily, on the flight to KB, we got seat 1A and 2 extra seats..sebelah we all takde orang..lepas take off, cabut seat belt, letak si kecik tu kat sebelah..first 10 minutes, ok laa lagi..duduk sambil makan his biscuits..the following minutes, x ley dok diam, i letak kat atas lantai, kasik dia berdiri, pegang n panjat seat..seb baik laa dok seat depan sekali, ada space untuk dia bergerak bebas..



tapi panas tak sampai ke petang..hala balik dapat seat 2C..sebelah n sekeliling sumer ada orang..pastu seat baris ke2, kalau dah namanya AirAsia punya local katerbang, harus laa lagi sempit dari bas..muat2 jer lutut kita..ngan seat tegak je tu..anak bujang yang tak reti dok diam tu, belum pun lagi steward announce nak take off, dia dulu dah start enjin..hadoiiilaaaaa...sumer orang tengok..dia tak nanges, tapi geliat laa, gelisah, pusing sana sini..fhewww!!!nak panjat orang yang dok sebelah i laa..fenin2..

lepas jer flight take off, stewardess kan nak hantar makanan untuk passenger..boleh dia pegang bontot stewardess yang lalu tuh!!grrrrrr!!!siot tol..kecik2 tangan tak bedung!!seb baik stewardess tu tak marah..hihihi...then, yang senior FA (lelaki) tu agaknya, dia nampak Rafique yang tak keruan kena duduk tempat sempit tu, dia amek Rafique..dokong sambil pergi hantar makanan kat orang..kesimpulan dari cerita di atas, Rafique round satu kapal terbang pada hari kejadian..adoiii laaa anak..pas ni ibu tak ley naik Air Asia kot bawak Rafique..



here are some tips to share with mums yang bakal bawak baby for the first time naik flight..

1) change your baby diaper as soon before naik flight..dengan harapan he won't poo poo on the flight..but as a precaution, do bring extra diaper...karang tak pasal2 gelabah tak de pampers..kan kak dayah???;-D

2) Bring along his toys or books..lagi bagus toys or books baru..u know, baby kan cepat bosan..kalau benda baru, they'll take longer to explore..#however, this is not working for Rafique..sigh...



3)bring his finger food..biscuit laa kot..kering..takde laa baju dia comot momot pulak nanti..dah satu hal nak tukar baju atas flight..

4) bring milk (if you are not breastfeeding) or water for him/her..i breastfeed Rafique masa take off..to help him cater the pressure changes..bila dia gulp tu dengan secara tak langsung akan hilangkan rasa berdengung dalam telinga tu..kita kan selalu telan air liur bila rasa berdengung..tapi cemana pulak nak suh baby telan air liur kan??so this is how..=)

5) spare a small plastic bag in your handbag..in case ur baby muntah masa nak take off or touch down..seb baik Rafique ok jer..

6) bring baby wet wipes along..kalau tumpah makanan ke..dia muntah ke..senang nak wipe..

7) if u travel alone in the flight with ur baby, dont bring any extra hand luggage..only ur handbag..leceh nanti..mana nak handle luggage, mana nak handle baby lagi..

8) mintak infant seat belt from flight attendance on duty before take off..u can get it for free!!so, safety first!!for


all pics taken masa flight to KB..
HAPPY WEEKEND PEEPS..

daaaaaaaaaaaaaaaaaa...

6 comments:

e.l.i.z.@ said...

hahahha kecik² gelenya doh nih hahaha

rDnA said...

Good info.thank u for sharing.kot2 nnt nk bwk danial boleh refer sini..
Amboi rafique..siap boleh pegang montot stewardess lg ek

Acik said...

seb baik ler flight 1 jam jer ...

Mama Marcello said...

comel nyer abg rafique...makin encem (^_^)

deena awanis said...

kak eli & rdna : hahaha..bahaya tol anak bujangku..seb baik kecik lagi..kalo besar mau kena penampor free kat FA tu..

acik : sangat nasib baik..kalau 3-4 jam, tak tahu laa ape jadik..

mama marcello :=)

Fadilah R. said...

alahai dah boleh bayang nanti imaan pun sure xboleh duduk diam. dulu dia behave tp dah makin besar ni makin byk akal. T_T