long live!!!

Thursday, July 21, 2011

masalah2 yang wujud bila tukar babysitter

melalui pengalaman sendiri, 10 hari kena tinggal Rafique ngan temporary babysitter..walaupun katanya we are staying with my mum tapi mama i still koje.so ada baby sitter lain yang jaga Rafique..this akak is our ex-bibik, taking care of my younger siblings when they were young..tapi i tak bese sangat ngan dia sebab masa tu i dah dok skolah asrama..whatever it is, gini laa citer nyer..layan jer la...




masalah pertama, nak kena explain A-Z segala yang berkaitan ngan susu..guna warmer etc..mulanya ingat nak tulis, senaraikan DO and DONT's..sekali, mama cakap akak tu tak berapa reti baca..pulakk!!bukan tak reti, cuma tak berapa reti..its not easy tau..babysitter Rafique yang dah jaga dia almost 10 months pun, kekadang ada gak itu ini yang dia tersilap..

hari pertama, instead of panaskan susu at 70 degree, she use 100 degree..padanlaa masa i call dia cakap Rafique nanges tunggu nak panaskan susu..lama sangat..then, bila bagi susu tu, sah2 laa panas giler..nanges lagi!!ayooo..fenin..hari ke-2, dah ok sket..tapi Rafique nanges gak r masa nak tunggu panaskan susu..sebab dia tak tahu nak budget lagi kot masa Rafique nak minum..baru jaga kan..




masalah kedua, tang CD pulak...i cakap, CD Rafique tu dia tak yah cuci..nanti i balik, i settle kan la.ini kes terlebih rajin pulak.i balik, tengok CD yang pakaikan pagi tadi dan semalam dah siap basuh, elok bersusun atas katil..tangan otomatik mencium CD tu..and guess what??wangiiiiiii!!bau Softlan lagi..haiiyaaa...nak marah takleh..senyum jer laa..untuk pengetahuan mereka yang tak berCD, CDs tak boleh dicuci dengan sabun yang mengandungi fragrance and softener..sbb all the chemicals akan build up on the CD membentuk layer yang akan mengurangkan daya serapan CD tu..and as a result of that, CD rafique lately asyek kebocoran..weekend ni, mesti dibuat stripwash!!





masalah ketiga, terlebih rajin nak suap Rafique..sume yang dia makan dia nak suap kat Rafique..ayayyaiiii...I ni agak ada kepantangan disitu..its not that i tak suap Rafique selain dari his foods, but pikir2 lah kan..minum air sirap pun nak bagi Rafique kot..kalau i yang suap takpe..WAKAKAKA..dasar mak yang irritating!!! eh, tade2..i tak kasik Rafique minum sirap la!!he's too young for that!!pewarna, perisa!!NO NO NO!!kalau fruit juice tu bley gak terima..hurmmm...entah laa...i dah bese ngan my BS yang jenis tak berani nak buat sesedap tangan kat anak orang kot..tu pasal, even small thing camni pun rasa cam irritated!!


walaupun mende2 ni berlaku, i still feel thankful coz at least ada laa orang yang nak menjaga Rafique..plus with my mum observation..kesian gak kat dia kan..it wasn't her fault pun..i jugak tak make sure she really understand all the DOs and DONTs to the bits!!and my mum said, i lagi cerewet pasal anak compared to her..well, i took it as a complement!!WAKAKAKA..;-D



as a conclusion, kena pikir 18 kali bila nak tukar babysitter..dan kena make sure the new caretaker really understand all the "rules"..kalau tak, mesti ada hati yang sakit nanti..and still walaupun mereka yang jaga anak kita while we are working, we have the right to say the DOs and DONTs coz its our baby!!ingat senang ke kita nak dapatkan anak tu, perlukan keje keras tau!!hihihi.. sesuka hati jer nak jaga anak kita ala kadar..harus ler i tensi kan??


this is just my two cents..kalau korang tak setuju, katakan tidak..peace, yo!kalau ada u all punya experience, boleh gak share 2 kat sini yer..


daaaaaaaaaaaaaaaaa


p/s : gambar takde kaitan ngan citer..saje je nak tampal pics budak yang semakin naughty nih..

11 comments:

wardah @ fie shah said...

haruslah tensi juga kalu org jaga anak ala kadar ni.air sirap? hahaha, kalau kita pun menyirap jyga disitu.

MrS. F!zA said...

dlu kt pengasuh lama dia siap marahkan parent sbb pesan itu ini..mmg bengang giler..dh tuanak kita msti lah kita thu apa yg blh dn tk blh kan..dan plg susah bila yg jga anak kita tu jgk owner taska tu..berlagak lah semua benda dia tahu.haihh

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

geram tgk rafique... ciomm cikit!! hehehe ^.^

psl BS.. susah kan kalau tggl baby kat BS... nieza ni, wpon tggl kat PIL.. still ade yg tak puas ati tau... nk list sume DOs and DONTs.. rase cm melampau plak... tp as a parent... rasenye tak salah kalau kte cerewet.. sumenye tuk anak kte kan...

hmm.. tak dapat nk luahkan pasal ni di blog sdri... too complicated bile masuk bab anak branak!(>.<)

MyRule said...

Oo..i pun macam tu gak :p

Cuma my Ammar my mom and hubby jaga. So senang banyak la. Everything kan untuk kebaikan baby.

Tapi kalau skit2 yang boleh consider Insyaallah..i tutup mata je la.

Tapi risau gak kalau one day nanti kena antar baby kat org or nursery ke.. :)

Luv like this.... said...

lame dah x jenguk2 bb rafique kat sini!!mkin bambam

kt pon face prob y sama aritu tp lame2 ok dah dgn bs y bru.

amal said...

alahai pening gak eh bila nak kena hntr baby kat BS nihh.. huhu..

Ciare Baha said...

TENSI TENSI mak mana tak tensi kan. Sama la I pon tiap ari panjang berjela pesan macam2 kat pengasuh kt neseri tu. Yelah neseri lg la ramai budak kan. kot2 la dia lupa psl anak kita. tambah2 waktu demam etc. kena la pesan mcm2.. Haih la.. andai tidak perlu bekerja, bestnya menjaga anak sendiri..alangkah...

PinkGremlin said...

Samala, i pun pernah terasa nak letak DOs & DON'Ts jugak. Pasal EBM I letak note kat basket baby cara-cara handle sebab nak explain susah, dah tu takut BS rasa hati pulak. Bab nak suap baby makanan sesuka hati, ni pun rasanya banyak mommies geram kan. Adoi susah betul nak tangani orang yang main suka-suka suap baby kita kan.Hmmm..

Fiez Kejora said...

bole dh anok sendiri ni br la thu guano parents jg kito dlu...anok ni ibarat nyawa..zaman mkin moden n canggih..tp kite sbg ibu ttp nk jg segala pmkanan n gaya hdup yg sht tuk anak kite kan...
BS seharusnye keno pehey...ko guano pn dina kito..hihihi...

deena awanis said...

thanks god its not only me mempunyai perasaan cenggini..means i'm a normal mum..kehkehkeh...

e.l.i.z.@ said...

ooo br keli tahu CD xleh basuh nge sebarang sabun..