long live!!!

Tuesday, July 26, 2011

tips : babysitter tak mahu pakaikan CD kat baby??

one of calon BS Rafique dulu, dah siap cakap awal2 dia takmo baby pakai pampers kain..dia cakap dia pernah jaga baby pakai pampers kain, "leceh!!" katanya..lucky us, we found his current BS yang sangat ok lah pasal pampers kain nih..never complained!siap tanya itu ini kat i lagi pasal CD ni..harapkan dia takde baby nak dipakaikan CDs jer..kalau tak, harus dia suruh i tolong belikan CD..=D


and i'm sure ramai jugak yang terfikir "BS ok ke kalau nak pakaikan CD??" here, few things you should do to make sure BS tak rasa terbeban untuk pakaikan CD..


first, let her treat our CDing baby like how she treat other dispos baby..i suggest guna pocket CDs kat rumah BS..coz on weekdays, baby spent most of their time kat rumah BS..so, banyak CD yang nak digunakan..where pocket CDs is the cheapest type u can get in the market..untuk tidak melecehkan BS,masukkan insert siap2..jadi, BS hanya perlu ambil dan terus pakaikan sepertimana dia pakaikan pampers kat baby lain..


second, sediakan wetbag..some BS mungkin rasa leceh nak kena provide bag plastic untuk masukkan CDs anak kita everyday kan??#giler chepskate.plastik pun kedekut.

ehh..salah satu tujuan berCD adalah untuk menjaga kebersihan alam sekitar, then why go for plastic bag??beli jer lah sekeping wetbag..it is reusable..bukan mahal pun..rm20++ jer sekeping, boleh pakai ulang2 sampai lunyai..senang jugak for BS masukkan soiled CD ke dalam wetbag tu..dan terus zip, supaya bau harum semerbak pee n poo our baby tu xde laa tersebar keseluruh rumah BS..=)


third, pesan kat dia TAK PAYAH CUCI, TAK PAYAH BILAS.just dump into the wetbag!!jangan silap masuk tong sampah sudah..


just 3 steps ini..dah balik, u all bilas laa sendiri all the soiled CDs..ok??


kalau kamu betul2 concern terhadap exposure to chemicals to ur delicate baby's bum bum..dan jugak concern untuk mengurangkan pembebasan dioxin kepada alam sekitar bumi tercinta tempat tumpah darah ini, atau juga sangat sayang kepada duit yang penat dicari lalu tak mahu beli sekeping plastik untuk dipakaikan ke bontot baby which definitely will end up in the rubbish bin, cari lah BS yang akan menyokong niat murni u all tuh..if they say no to CD, say no to them too!!KIHKIHKIH..(ayat berlagak sebab BS i ok jer ngan CDs)..


ooowhhh...one more question yang agak kerap ditanya kat i ialah berapa keping CDs nak bagi untuk bekalan 1 hari kt rumah BS??


for my case, Rafique is a medium wetter baby..i tinggal Rafique kat rumah BS from 7.00 am till 5.30 pm..around 10 hours jugak tu..so, i changed Rafique's CDs right before sending him to his BS's house..taking the formula to change him every 2-3 hours, i'll need to give 4pcs..but then, mana laa tahu kot Rafique terlebih poo poo pulak kan, so i'll give one extra CD...so, all together 5pcs la..


nak selit jugak benefit of CD ni ialah easy for us to monitor our baby's poo poo..normal ke..keras ke..kalau dapat BS yang concern, daily report to us apa yang jadi kat anak kita takpe la..and satu lagi kita dapat jugak pastikan yang BS/caretaker tukar lampin anak kita regularly..at least every 2-3 hours..bukannya bila dah bocor (4-5 hours) baru nak tukar..sian baby's bum bum terperap ngan air kencing kan???


"saya suka CD sebab bontot saya terasa selesa dan nyaman dengan fabrik cotton yang meresap pee saya dengan cemerlang..saya juga tidak perlu risau bontot saya terdedah kepada bahan kimia berbahaya..jadi, saya boleh tidur dengan nyenyak sepanjang malam.." - Rafique Zaquan


just sharing my 2 cents..peace yo!!

More infos on cloth diapering, just click the label cloth diaper.

sekian terima kasih..

11 comments:

aziyana said...

dlu msa preggy mmg bercita2 nk pkaikn ank cd..mmg dh siap bli 6 kping..tp yg xsyioknya jnma babylnd ni mmg mdah bcor..mka hubby pun xsupport..tp bli jugk tmbhn lg 6 plus dpt hdiah contest 2 kping tp sampai la ni xguna2..huhu bs xsupport jugk..nnt kt taska xtau la diorg nk gna ke tak

Rose Khadijah said...

yeayy..agree wif u mamarafique..

saya pun pernah lalui yang BS tak sokong ngan CD ni..leceh la..tak reti la..lucky ader choice lain..then move ke another BS..dia lak suke ngan CD2 ni..nak nye macam2 corak/design..hehhee..

da 2 tahun anak saya fully berCDing ni...lets we support CD yea..

deena awanis said...

aziyana : me pun pakai babyland for workhorse..esp kat BS..mudah bocor boleh jadi sebab tak properly pre-wash kot..or kalau baby jenis heavy wetter, masukkan 2 insert setiap kali pakai..and kerap tukar every 2 hours camtu..cuba lagi..insyaallah satu hari nnt hubby boleh terima..=)

deena awanis said...

rose khadijah : fuyooo!!dah 2 tahun..clap clap clap..me baru lagi..start CDing pun masa rafique dah 2 bulan..hihihi..just sharing some thoughts..chayokk!!

MyRule said...

i pun suka CD. My mom sgt suka. Dia plak yang sungguh2 pakai.. :P

Ann said...

Dina,
previous bbsitter mmg x support langsung. baru buka mulut nk cakap psl CD dia dah kata NO. so 10 bulan dgn bbsitter mmg fully berdisposable diaper je. sejak ada yg jaga dekat rumah ni mmg me strict on CD. sayang dh beli banyak2 x pakai. hopefully lepas ni x payah beli DD lagi. jimat sket. hehe.

deena awanis said...

ann : gud luck yer...cd ni bukan setakat jimat, happy pun yer sebab colourful..hihihi

NURUL JAMIAN said...

ada gak berangan nak pakai kan cd tp kita ni malas sikit la dina hehe so pakai diapers je

ellisya said...

sis..emy tgh blajar nk guna CD for coming babies nih..byk gak guideline yg emy dpt dari blog sis nih..harap pasni klu ada apa2, sis leh tlg ek..hehe..tunjuk ajar ku sifu..

deena awanis said...

nurul : kalau ikut malas, mmg agak laa..tp bila fikirkan balik kebaikan2 berCD esp part pocket tu..tabahkan hati..=)

emy : keep on reading..n feel free to ask..insyaallah akan cuba tolong mana yang tau..coz i'm still new too..baru 8 bulan CDing..

mrsnajah said...

saya pun berminat and cuba utk berCD utk anak kedua saya. harap2 nya berjaya la.. seronok dpt baca blog ni and gain byk knowledge pasal CD ni..
terima kasih semua!! :)