long live!!!

Friday, June 10, 2011

seronok tak jadi lecturer??

soalan ni agak biasa ditanya oleh my friends..also younger cuzzy yang kunun bercita2 nak jadik lecturer but this question sounds funny when a lecturer asked his ex-student who is now a lecturer..yer laa..dia sendiri pun tahu kot cemane keje lecturer tu kan..the difference is he's working in an IPTA, a Prof.Madya..when i'm only a lecturer cabuk in an IPTS..

walaupun bezanya A ngan S jer, but the difference i s HUUUUUGGEEE!!!I guess laa..or at least ngan condition I sekarang yang nakkkkk sangat blah from where I belong now, i can really feel the difference..

honestly, this is not my dream job..x pernah terfikir nak berada dalam profession perguruan ni before..x nakkkkk!!!masa isi UPU form, langsung tak mintak ape2 yang berkaitan dengan cikgu..coz i felt like i'm having enough of "school time"..3 tahun at kindergarten, 6 years primary school, 5 years secondary school..14 years in total..enough of blue-white uniforms..boring..tapi last2, terjebak juge..eventhough bukan di sekolah, but still the similar profession, rite??M.E.N.G.A.J.A.R.


so, back to the question, best ke jadik lecturer?


bab mengajar i find it quite enjoyable as I memang jenis talkative type..kalau kena topic that i'm expert in, boleh jer lecture a.k.a borak sampai 2 hours..awal2 ngajar dulu ada gak perasaan stress tengok students ngantuk laa, menguap laa time I dok excited ngajar..tapi sekarang i dah boleh bolayan jerr..biasa lah tuu..ada yang suka kita ngajar, ada yang tak..i dulu pun masa belajar camtu gakk..yang nak dengar, dengar..x nak dengar, sudah..yang x ley jawab soklan exam nanti, korang yang x ley jawab, i punyer part dah lepas..x koser nak stress2 pasal korang, bikin milk production reduce jer!!


then, supervising students..for their final year projects or seminar..sangat menduga keimanan ok this part..i wonder how my supervisor boleh sabar ngan kerenah kitorang dulu..coz i easily lost temper on this..lain orang cakap, lain di buat..orang suruh buat, dia x nak buat..pastu belum lagi masuk cerita yang seolah2 kita ni pulak bodoh tak paham yang dia buat, padahal yang dia buat tu salah...nak tegakkan gak benang basah dia tuu...adoiilaaa sayang oi...fenin tau!! itu yang buat, yang tak buat tapi nak kelentong dia buat pun ader gakk..kalau pandai kelentong x per la..ini, nak kelentong orang yang jugak pandai kelentong..u silap laaa...=P last2 terjerat..nanges..so, u nanges, ingat i nak kasik u lulus lahh??


part yang agak mencabar kesabaran ialah tang marking exam papers..meluat tengok kalau tulisan cam ulat..kalau tulisan tu terang, besar, jelas, semangat gak nak baca..ini tak, macam lalang ade, rumput rampai ader, pening tahu..dengan ayat tonggang terbalik tu, jenuh celik mata nak cari jawapan..adoiiyyaaiii..anak2 murid, tolonglaa yer, kasik tulisan besar2 punyer..kertas jawapan boleh mintak banyak2, tak kena extra charge dalam yuran pun...and ni satu tips gak kot kepada kawan2 yang tengah belajar lagi..coz, lecturer yang marking ni manusia yang bukan robot..tulisan buruk boleh menjadi faktor kepada lecturer stress and kalau kena pulak masa marking tu tengah bad mood, laju jer kami buat 'riben' besar kat answer sheets tu..


part yang buat i rasa paling bosan ialah part2 yang melibatkan admin work..x suka..x suka..x suka..buat keje2 yang redundant adelah sangat menjelikkan..kena pulak deal ngan orang2 yang menjengkelkan, tambah lagi meluat kuasa dua..pastu layan lecturer like us, macam we all ni students..padahal most of the lecturer are Master Degree holder who are matured enough..kitorang ni kalau nak berurusan ngan admin staff, punyer laa bersopan bila nak request something..tapi part dia jawab, HAMBOIIIIIII...macam ko tuh gaji RM10kK sebulan nak sound2 orang sesedap lidah!!


sebenarnya banyak lagi Job Description as lecturer ni..kang i tulis jela2 pun, korang muak pulak nak baca kan..roughly macam tu la..tak sama macam cikgu sebab cikgu ngajar budak kecik yang boleh kalau nak ditarik telinga..i ngajar budak tua yang ada setengahnya dua kali ganda lagi besar dari i..nak tarik telinga cam mane??i tak sampai..huhuhu...ada jugak yang dah bapak orang..yang i layak panggil pak cik pun ada..so, perangai nyer pun macam2 ada lah jugakk..yet i still enjoying sharing what i know with those who wants to know..=)


what i love most about being a lecturer atau lebih tepat lagi kat opis sekarang is my colleagues laa..memang best..memang havoc!!we lecturers, even not so close with other department, kita macam "unite" when it comes to standing to our rights!!yeahhh..tapi as i said earliers, we are in private sector..MONEY comes first..hal lain sumer jadik no 18 dan seterusnya..


ape pun, i'm enjoying my profession..i love to be a lecturer..i love talking and sharing my knowledge and experience with people..i feel satisfied when my students pass my paper, graduated and get their dream job..which is quite difficult to get here..=( i need brand new environment where i can expand more of myself..i'm already suffocated with current life..i need to be recharged!!!

sekian..


6 comments:

MrS. F!zA said...

aduii..deena..org yg mdgr rintihan ni pon dh rsa penat n meluat..hanya org yg tabah je buleh bertahan jd cikgu ni..

*org admin kt sekolah pon cmtu..cikgu2 kt sklh sllu komplen kerani lg berlagak dr cikgu..kalo mtk tlg jwp kasar2 je..yelah mentang2 diorg yg bt kan gaji cikgu..diorg yg uruskan claim semua..mna tak hangin puting beliung..ekekeke

Farhana Basri said...

well, xsemua kerja senang kan kak? hehe.. but yang pasal tulisan tu kan, ada jugak ye? ingatkan sekolah je..

My Azie said...

hai colleagues!

Ainul said...

stp keje ada cabaran masing2.even mcm engineer pun pening jgk wlpun tak deal dgn student.deal dgn bapak student lg poning..lg2 nk kejar due date projek.benci! sampai kena tido kt opis "(

Ibu Ilyanie(s) said...

apa pun pekerjaan satu amanah dan memang tak senang kalu kita rasa susah.. yg penting minat! dulu terasa gak nk jadi lecturer tapi tu la.. lum ada peluang.. maybe one day.. chaiyok deena!!

p/s: paling best kalu dpt present dr student kot.. :D

deena awanis said...

farhana : tulisan yang lagi teruk dari budak darjah 3 pun ada..

kak azie : hahaha..apesal tak tambah lagi banyak??

ainul : hihihi..seb baik dina x yah tido opis..=)

ibu ilyanie : xde maknanya kak..student kolej ni bukan macam budak sekolah..3 tahun kat sini, bley bilang ngan jari kot dapat hadiah..huhhuhu