long live!!!

Thursday, June 9, 2011

rumah idaman saya


me n hubby memang dok syiok berangan nak beli umah ni..harap2nyer termakbul laa secepat mungkin impian hati ni..xde aim nak beli rumah banglo or semi-D bagai, first house baru kan..ukur rumah dipoket sendiri ler..pelan2 kayuh kan??

first house ni we all targetdouble-storey terrace..kalau tak dapat double storey terrace, single storey terrace pun ok..3 bilik jadi ler..ada 1 extra room kalau tetamu datang..penting gak for we all bilik tetamu tu..sebab my parents selalu datang from Kelantan..x kan kot ada anak kat KL ni, nak suruh mama tidur hotel..lain ler kalau dia memang ada kursus ke ape...or paling2 pun, kalau Rafique dapat adik gegirl, x kan nak share bilik pulak kan??mesti laa asing2 bilik..Rafique nak bilik boy themes, gegirl punyer bilik mesti Barbie theme..riteee???


ada halaman baru best..ley gak i tanam2 cili ke..serai ke..dau pandan ke..>>cakap boleh laa..sudahnye x tanam jugak..dasar tangan "panas"..tanam pokok kari pun mati!!


and palingggggg penting, x mo umah tinggi2 laa..sian Rafique, xde space nak main beskal nanti..pastu mama i pun xde laa pot pet pot pet cakap lemas dok rumah i..x cukup pengudaraan lah ape laa..macam2 laa mama nih..


location still pening2..x tahu nak pilih mane..Cheras??Kajang??Bangi??Puchong??Area2 ni laa kot..KL memang tak masuk senarai..Shah Alam rumah mesti mahal kan??




dapat umah sebijik2 ala2 umah mama ni kan best..mane laa nak cari umah gini gaya kat sini agaknyer..


harap sangat dapat beli umah cepat2..rugi kan spent RM750/month kat rumah sewa??macam we all ni, duduk rumah ni almost 20 months, maknanya dah dekat RM30K bayar tapi rumah orang..kalau beli umah sendiri kan bagus..walaupun, mungkin kena bayar lebih sket tapi rumah kita sendiri..lebih pun x lebih mana gak la..kalau ikut bajet max monthly payment RM1.5K monthly..and budget untuk shopping pun kena laa potong sket..anyhow, as people sayings "BUKAN SENANG NAK SENANG"..unless u all memang lahir sebagai anak jutawan hartawan, boleh laa..

so, sape2 yang ada angan2 or cite2 nak mencari umah, jom ler gi SELPEX 2011 this weekend..kat Shah Alam Convention Centre..=)



13 comments:

lia said...

design rumah skng pon chantek2 kan.... kalau stok anak jutawan, mmg la da pilih umah yg ada backyard besar, letak trampolin, boleh main lompat2... tp da bukan anak jutawan, Alhmdlh dgn rezeki yg ada ;p

MrS. F!zA said...

hihihihi tulah..rumah skrg dhla mahaiiii giler..kalo bukan anak hartawan mmg kna beli ikut kemampuan sendiri la kan..

juelee said...

jue pun nak carik umah..
tapi tu la ingat nak beli ampartment je hahah skang dok umah bawah, laman tak terurus, semak lak rasa.. ngeeee

Atiqah Adnan said...

qa pun plan nak beli rumah juga tapi tatau la bila ehh

Ainul said...

meh la beli kt shah alam..blh kita berjiran ")

Hunny said...

jom la duk shah alam.best!kan ainul?hehe.

kalau bajet 300k above bleh kot dapat terrace house or a townhouse. rumah baru, tak dijamin.mahai la skang ni!*kecik ati*

My Azie said...

semoga cepat-cepat dapat beli rumah baru..nak datang house-warming :)

PinkGremlin said...

Perlahan-lahan, sure tak lama lagi dapat capai wishlist beli rumah tu :)

deena awanis said...

kak lia, kak fiza : best kan kalau jadi anak jutawan..main oder je..x yah nak pikir2..

jue : hihi..terbalik pulak kite..

atiqah : good luck to us..

ainul, hunny : ayoooo..shah alam umah mahei nak mati..hihii

kak azie : ingat makan jer ekk??=P

pink gremlin : amiinnn....

MaMa CyDa said...

mama pun tgh pelan2 kayuh nak beli umah. Insya-Allah kalo takde aral, thn depan dptlah duduk umah sndri. I'm lucky sbb dok seremban nih umah still murah nak banding umah kat area kl,s'gor. rumah kat seremban double storey terrace rega bawah rm280k dah bleh dapat dah. kalo single storey below rm180k pun dah bleh dpt jugak. Mama n hubby berangan nak beli semi-D tapi mahal ler plak ... hampir stgh juta reganya. bak kata hubby tak pernah terpk nak beli rumah rega stgh juta huhuhuhu

deena awanis said...

mama cyda : kalau kat kl jgn harap laa semi-D nak dapat setengah juta..ari tu tengok double storey pun dah 600k..ayooo

Dayu said...

sama kita dina
prefer landed house.. best skit
kondo2 ni..muda ni bestlah
dah tua nanti macam tak sesuai la pulak

*tak sangka terserempak pulak kat SACC tu kan

Nani said...

aku pon dok pikir nak buat rumah tapi mahal pulak kos masa ni. rumah kampong jer pon tapi paling ciput pun 50k. adoi!