long live!!!

Tuesday, June 14, 2011

island trip with baby..what to expect??


this is a super delayed entry..tapi sebab dah janji ngan orang to up this entry, kena gak r siapkan..


ok..masa awal2 decide to bring Rafique along during our Tioman trip, both my parents and in laws bising2 gak..masing2 suruh tinggal jer Rafique kat dorang..but me n hubby rasa cam guilty jer nak nyusahkan they all for 4 days jaga Rafique..and i think we all pun mesti asyek dok rindu2 kat Rafique sepanjang the trip..mesti dah jadi tak enjoyable the trip kalau dok asyek rindu and ingat kat Rafique jer..so, we decided to bring him along..

iyer laa..he's too small..7 bulan lebih kan.but i think x susah sangat pun bawak Rafique as he is one friendly baby- x kesah sape2 pun dokong dia and x banyak kerenah sangat pun...asalkan perut kenyang..=) pasal tidur, Rafique memang jenis yang x tido sangat siang..so, x de masalah nak beraktiviti secara hebat diwaktu siang..bila siang dia penat, fully occupied, malam tido dengan sangattt lena, even orang tengah berkaraoke bagai nak rak!!hihihi..

ape pun, kena laa prepare for the worst menghadapi keadaan2 x terduga sepanjang trip tu..tempat yang kita x pernah pergi kan..so, kena laa expect the unexpected!! first, let us see what to pack for ur baby during the island trip..

  • clothes >> baju yang menyerap peluh dan buat baby rasa selesa..
  • swimming attire >> if u plan to let ur baby to play in the water
  • life jacket
  • sun block
  • susu >> seb baik i'm still breastfeed Rafique..x yah pening nak ngangkut tin susu etc
  • diapers >> memang ada jual..tapi tempat peranginan camni, boleh jadi x de brand yang u all selalu pakaikan kat baby esp kalau baby kulit sensitif ke ape..and kalau u all pun cloth diapering ur baby like us, i've shared my experience here..jemput jenguk ey...
  • medications >> cool fever, minyak yuyee etc etc etc
  • bugs lock >> kot2 ada nyamuk ke..
  • baby foods

kalau u all nak pergi Tioman, i dont think u need to bring ur stroller..leceh..bukan banyak sangat nak jalan pun kat sana..baby carrier might be useful if u favour..lagi senang kalau pergi ramai2 n ur baby jenis yang tak takut ngan orang, ley gilir dokong dia..hihi..time kat beach, letak jer atas pasir, let them explore the world!!


masa pergi island hopping. make sure pakaikan sunblock tau!!kalau tak, macam udang bakar ler baby u all..and re-apply the sunblock after 2 hours sun exposure okay..sun block for baby boleh beli from Mothercare..ada dua brand available - Ocean Potion & Buds..i beli Ocean Potion jer..price around RM 40++..kalau Buds Organic, RM70++..SPF dia sama jer..so, WHY PAY MORE???hihihi..unless kalau ur baby jenis kulit sensitif la..extra precautions should be given k..and dont forget cap or hat for ur little ones..panas tau..mencucuk kepala..kita yang tua ni pun rasa mencucuk kepala, ini kan pulak baby..dorang dah laa x reti nak ngadu sakit kepala..shian baby..




lagi satu pasal life jacket..below 2 years old memang susah yang amat nak cari..habes sumer mothercare and swimming attire outlets satu KL i jelajah tapi tak jumpa2..sume ada float jer for babies..life jacket yang Rafique pakai ni pun, besar ngan dia..hubby's ofismate yang bawak anak dia punyer n kasik kat Rafique..eventhough besar still boleh pakai gak r by adjusting amount of air yang kita blow into the jacket..dia kata beli kat Giant RM10 jer..and one tips, sebelum nak pergi naik bot tu, bagi baby main with the life jacket dulu..supaya dia terbiasa ngan mende tu and tak rasa rimas bila dipakaikan nanti..formula tu berkesan to Rafique..end up dia asyek dok hisap life jacket tu sepanjang naik bot..hihihi..

and pleasee please please dont forget to bring mineral water masa gi snorkelling k...udara panas dan masin akan buatkan kita super cepat dahaga..apetah lagi baby.."paksa" baby minum to avoid them being dehydrated.





for breastfeeding mum, cara paling mudah dan selamat untuk breastfeeding atas bot adalah pakai shirt over your swimming attire..jadik t-shirt tu akan dengan sendiri nya jadik nursing cover..x yah nak terkirai2 ngan nursing cover..ngan angin yang kuat lagi atas bot tu, x kemana nursing cover u all tu nanti..for me, t-shirt tu 2 in 1 function dia..senang nak cover time breastfeed & cover perut boncet guwe juger!!hehehe..


for baby foods, i strongly suggest u all bawak ready made food jer la..no harm for few days rite??for me la..mana nak carik dapur bagai nak masak bubur??or anybody have idea to prepare baby foods during trip??unless u are ready to angkut ur slow cooker etc etc etc..i tidak sanggup laa pulak nak ngangkut sume tu..i never tried nestum like Cerelac..i just go for puree from Heinz..

for those who missed my entry about rough budget for Tioman Island trip, boleh jenguk ke sini..

daaaaaaaaaaa...


10 comments:

rizaros said...

wah best nyer rafique.. nnt leh la bawak auni jugak ikut tips akk ni... :)

Mrs Nageb said...

Best rafiques..tecik tecik dah jalan jauh..huhuhuhuhu..sokong semua yang dihujahkan di atas..huhuhu

MyRule said...

dear..thanks..sgt membantu..nanti boleh bawa ammr gi pulau..:p

Dayu said...

sgt membantu la dina ur entry ni
mmg nak gi snorkelling lagi 3 minggu
tp cha dah setahun lebih
maybe lagi menyenangkan

giant?? rm10??
sgt best
tgk2 mothercare nyer lifejacket smpai rm100++ pikir2 gak
nak beli ke tak

julia said...

salam....deena nk tanye kulit rafique tbakar x wlaupun pun ade apply sunblock,igt nk bwk aaron g pantai atau laut gak

My Azie said...

rafique tu teruja la tuh dok tgk orang ramai kat sana, sebab tu x pandang kamera yer rafique?? :)

deena awanis said...

rizaros : boleh2..yang sesuai boleh diikut..yang tak seswai, can be improvised..=)

my rule & dayu : my pleasure..

julia : burn jugak..tapi x laa teruk sangat..kalau x pakai sunblock, konfem gelap gelita..

kak azie : biasa r rafique..distracted tengok orang ramai..

wardah said...

good info Dina. tqvm :)

Peri PiA said...

utk rafique mama n papa nya dah bwk jln2 pulau

Ainul said...

good info dina.tp entah bila la nk bw arreessa p snorkeling ..huhuhu