long live!!!

Monday, May 23, 2011

swiss cottage

hi peoples..
how's ur weekend???

hari ni nak cerita pasal Swiss Cottage Chalet where we stayed during our Tioman vacation last week..this chalet is situated in Kg.Tekek which took about 2 hour and 15 minutes from Mersing Jetty by ferry..

let pictures tell the story..enjoyyy!!


this is how the outside view of the chalets..i x sempat nak amek inside view of the chalets sebab masa teringat nak amek gambar, bilik dah bersepah macam hape..jadi lupakan je la..kalau nak tengok macam mana rupa dalam chalets tu, jenguk ke link ni yer..memang sama sebijik macam dalam gambar tu..


this chalet memang terletak betul2 tepi pantai..private beach laa jugak..ingat Berjaya je ke ada private beach??we all pun dapat..chalet just located about 100 m from gigi air i tell you!!heaven tauu..bangun pagi tengok pantai..smell the fresh breeze of the sea..

this is the view in front of chalets..best giler kalau tiap2 hari boleh bangun celik mata nampak pemandangan macam ni..rasa macam x nak balik jer..macam nak beli sebijik chalet tu, terus jadi penduduk tetap Tioman..=)

these are some of the activities that you can try while lepak2 kat chalet tu..






persekitaran chalet yang sangat bersih..


nampak awek baju biru in the middle tu??she's the chalet owner..her name is Stella..bapak dia orang Swiss, datang Tioman, fallen in love with Tioman, decided to reside in Tioman, then he got married to Stella's mom..pastu bukak ler chalet ni..that's why its name is Swiss Cottage..but now her parents dah meninggal..Stella and her sister laa yang mewarisi bisnes ni...masa mula2 we all sampai jenuh berspeaking laa ngan mat salleh ni..skali hambek kau, dia cakap bahasa melayu fluent giler kott..huhuhu..

rate harga chalets di Swiss Cottage..sangat berbaloi laa..if u all sewa banyak chalets and more than one night stays like we did (we all sewa 7 bijik chalets) boleh dapat discount lagi tu..all the workers there are very friendly and helpful too..like mintak tukar cadar because Rafique dah pee on the bed sheet 10 minutes after we all check-in , only took 5 minutes.. (^_^)

overall, i gave 5 stars for the cleanliness of the chalets and it surroundings, 5 stars also for the hospitality..harga pun sangat berbaloi..by the way, they also provide service untuk sewa scuba diving punyer kelengkapan..kalau satu hari nanti pergi Tioman lagi, i definitely will stay there again!!

2 comments:

MrS. F!zA said...

pergi ramai2 deena gi ni mmg best la..tkde sunyi..pstu leh org tgkkan anak kan.

deena awanis said...

betul tu kak fiza..ramai babysitter..senang..=)