long live!!!

Saturday, May 21, 2011

in love with hybrid diapering system


pertama sekali nak gebang disini i telah berjaya fully cloth diapering Rafique during our 4N3D Tioman getaways..hoyeahh!!we need to limit our luggage sebab bawak hiking bag jer..saiz 40+10L carried by hubby sumbat all stuffs for the three of us..naik ferry kan, leceh kot kalau nak bawak beg ala2 stewardess..

so, how many pieces of cd did i packed???

6 keping pocket cd with 2 inserts stuffed in each of them >> for night diapering..
2 pcs of weehuggers
1 pc flip cover
12 pcs microfibre inserts
3 pcs suede sock
5 pcs microfleece liners

banyak???

xde laa makan space sangat kalau banding ngan bawak semua pocket CDs..kalau nak bawak sumer poket CD, I need to bring 21 pcs minimum sebab Rafique pakai around 7 pcs/day..jadi dengan hybrid diapering system ni, save space!!insert sock n microfleece liners tu ringan jer pun..by the way microfleece liners and insert sock tu digunakan untuk alas microfibre insert ye kawan2..coz microfibre insert x boleh directly touch our baby's bon bon..


satu hari, for day time i guna 2 cover..change cover hanya bila stained (Rafique poo poo)..first day (Sabtu) pakai weehuggers owl and flip..second day (Ahad) pakai weehuggers groovy and flip..the third day guna weehuggers owl and flip again..flip had been fully utilised kerana dia adalah sangat cepat kering..=) i like like like!! hubby siap cakap, before next vacation kena beli flip lagi!!=D I pun laju jer laaa "OK hubby!!" (^_^)

disebabkan i x banyak diaper cover, ada 3 ketul itu saje, maka kena lah cuci gak cover tu..pocket cd yang guna time malam mmg x cuci..pee jer pun..terus masuk dalam plastik untuk dibawa pulang..inserts cuci ala kadar n keringkan supaya x berat sangat hubby nak angkut..sock n liners perlu dicuci gak sbb x cukup stok..tp mereka adalah sangat mudah dicuci dan cepat kering..i like!!


i'm still a newbie in cloth diapering arena ni..belajar sket2 n slowly..kalau ada expert reading this post, do add more info for my guidance in future..=)

8 comments:

Lynn Nasir said...

Tahniah!! sapa kata leceh berCD during outings/ holidays kan? ni dah terbukti boleh pun..keep sharing your experience bebeh! ^^ hehe..

deena awanis said...

puan lynn : i'm learning a lot from MCDP actually..=) puas hati bila berjaya gak fully CDing during the trip..

Mrs Nageb said...

congrats~w/pun tak guna lgi any CD..but keep reading on supaya mana lah tahu tetiba je leh join jugak guna CD nanti.. :)

deena awanis said...

insyaallah terbukak hati satu hari nanti..hihihi

Anonymous said...

wah... bagus jugak ek. napa xterpikir utk guna CD ms p langkawi ritu. arrgghhhh mmg jenuh nk berangkut bwk pampers naik feri. (wlpn sbrnya ade jeee kedai jual pampers kt sana kan... konon nk jimat. sana mesti mahal. tp bab nk 'memikul' xoxoxo... )
cuma... xpena try langsung CD.. cam susahhh je.... oh..
~fieda

ellisya said...

salam..
erm..ekceli emy takde baby pon lagik..tp sejak ngndung ni mmg dh plan nk guna CD nnt..lh tak share some tips on using CD ni..emy nk start beli skrg, tp tk taw brand pe bagus,jenis2 CD yg ade.konpius bila dgr mcm2 istilah..cmne nk pakai die eik sbnrnya..hehe..soryla..bnyk tnye plak..
tq in advance

Luv like this.... said...

insyallah..1 day nk gak try CD ni!!skng ni mcm senang dgn dyper tp sian bumi kita

MyRule said...

waaa..congrates dear...boleh try la kalau gi bercuti ni. Selalu kalau bercuti pakai disposal jek..:p