long live!!!

Monday, May 30, 2011

planning a trip to Tioman Island??

hari ni nak share sket on budget for those who interested to go to Tioman Island..honestly me n hubby only pay RM700 for the three of us which include transportation from KL (naik kete), ferry, accomodation, 2 days breakfast, 1 BBQ dinner and boat for 4 hours snorkelling trip which include snorkelling gear..quite cheap because some of the budget sponsored by hubby's company..they were having some social works there..

so, kalau u all yang berminat nak pergi Tioman Island roughly the budget is like this:

Transport (KL-Jetty) = RM 100 (pergi balik)
Ferry = RM80 (pergi balik)
Accomodation = +- RM 100/nite X 2 nights stay
Boat & Snorkelling Gear = RM 80

total yang wajib for 3D2N trip is about RM 460/person..

kalau u all amek morning ferry like us pukul 6.00 AM depart from Jeti Mersing, the price is RM 45/person one way..kalau masa yang lain2 tu RM35..the ferry will take around 2 hours 14 minutes to arrive in Kg.Tekek where Berjaya Resort and the Tioman Airport situated..





Kg. Salang from far..very famous among divers..



budak ni macam goreng pisang panas dalam ferry tu..sesape jer hulur tangan (berdiri) konfem dia nak ikut..x kesah dah orang ape pun..Thailand??Norwegian??Negro??SUME DIA BELASAH!!!seb baik laa x kena kidnapped..adoiiyyaiii..mesra alam terlebey..


as we all know Berjaya Resort usually sangat cantik n have excellent service laa kan..i pun pernah stay in Berjaya Langkawi and Penang..memang sangat berpuas hati but dari feedback from peoples of Tioman, they don't really suggest to stay kat Berjaya Resort Tioman..they said service equal jer ngan small chalets yang banyak terdapat kat Tioman tu..plus, all of the chalets also have their own private beach and sangat terjaga dari segi kebersihan..so, i guess why pay more right???

i dah buat review about the chalet we've stayed..boleh jenguk sini yer..

foods in Tioman x susah sangat nak cari..price also quite reasonable..nasi goreng ayam at RM5/plate..not bad laa kan..no such thing as cekik darah i guess..ada banyak kedai makan serving variety of foods though i dont really have any to favour..cuma kat Tioman ni, beer sama harga ngan mineral water..RM4..So, u should expect laa macam mana keadaan dia..huhuhu..

our BBQ nite is quite great!!if i not mistaken nama Restoran tu Sofia..RM30/head..and they all let us karaoke sampai pengsan..seb baik ada 2 budak kecik in our group (Rafique and Sara)..if not, those lupa diri fellas memang x ingat nak balik tido..huhuhuhu..


belum siap bakar sume, tapi we all dah start dah makan..x bley tahan temptation bau all the binatang yang sudah dibakar ituuu..


anak dah tido pun mak bapak x sedar diri xmo balik lagi..lom puas berkaraoke..seb baik anakku memang cuping telinga tebal..ada dia kesah orang nak karaoke ke nak berdangdut ker..janji dah selamat tido...huhuhu..





owh..about the snorkelling trip..ada satu tempat yang x perlukan naik boat for snorkelling kat Kg.Tekek ni..just sewa your life jacket and goggle for RM5 which is Tioman Marine Park..but for me it make us soooooo frustrated..sebab no corals at all..and fishes pun biasa2 jer..x cantik sangat..maybe sebab we all went there on the second day where1st day dah pergi snorkelling with boat trip tu..so, expectation for Marine Park was too high..maka frust menonggeng ramai2 disitu..conclusion, Marine Park setakat nak berenang-renang boleh laaa..not for snorkelling..x berbaloi pun sewa life jacket n goggle tu..huhuhuhu...tapi pantaiiiii as always crystal clear water!!!masuk laut terus lupa daratan!!



berenang2 di lautan at 12-2pm ni tauu..


now, lets move to souvenir pulak..my suggestion is tak payah dok kelam kelibut cari souvenir kat island..price kat Jeti Mersing is way cheaper than kat island itself..we all sebenarnya x bawak cash banyak sangat coz ingat ada ATM machine kat island but turn out x jumpa sebijik ATM machine pun sepanjang 3D2N tu..maka, x boleh laa beli souvenirs..cuci mata ajer laa..but then, bila dah sampai ke jeti pada hari balik tu, nampak ada tempat jual souvenirs and the price adalah lebih murah dari kat island..siap boleh nego lagi..=) by the way, make sure u all bring enough money ok, NO ATM kat island..or at least i memang tak jumpa with any ATM machine..hihihi..


11 comments:

aziyana said...

satu2nya pulau yg dh pegi selain pulau langkawi dna pulau pinang..
nama je ank terengganu tp satu pulau kt tganu pun xg lg..hahahaha

MyRule said...

Ok..tak bawa baby gi sana?.. ingat mau gi :p

Ainul said...

teringin nak p tioman.ok ke rafique p pantai? husband ainul asik risau je nk bw baby p tido dkt dgn pantai

deena awanis said...

aziyana : Tioman kat pahang, bukan Trengganu..

My Rule & Ainul : Rafique ok jer..well, our baby is very brilliant in their own way..they are very adaptive to their environment..jangan takut..let them explore the world..=)
insyaallah will write a post on preparation utk bawak baby ke island trip..

MyRule said...

ok..thanks dear..

MrS. F!zA said...

bestnya ramai2 gini! mmg puas + happening kan..

Peri PiA said...

thanks for da info darl!

sweet sgt pic u all ber3 tu :)

Anonymous said...

Ada la ATM kat bsn oposite epot near jeti tu.. Kna p cri smula ni.. (Kyati)

deena awanis said...

kak fiza : mmg best!!

pia : thanks..=)

kak yati : nampaknye bulan depan kena gi lg laa sbb nk tgk ATM tu..hahaha

Mrs Nageb said...

wah tioman sangat superb...rindu mau ke sana lagi...kisah silam lah dolu2...shooohhh hubby I marah,kalau sebut2 tioman ni..keh..keh..keh..

Ulam Kerdas said...

bestnye..saya pun x g lg pulau tioman. duk plan2 tp x smpai lg.hihi

Salam kenal :)