long live!!!

Monday, May 9, 2011

expect the unexpected!!

ehh..ehh..bukan i expecting second baby la..lambat lagi tuuu...=P

ni nak citer pasal anak kecik yang x berapa kecik lagi dah kesayangan i tu lah..dah makin tak kecik ni makin macam2 la pulak ragamnya..especially time breastfeed and nak tido..sikit punye sayang nak pejam mata dia tu..rasa rugi kot kalau tido..x dapat main, x dapat susahkan ibu dia kena kemas mainan..tunggulah 2-3 bulan lagi, i memang ajar dia kemas mainan sendiri..padahal dia bukan main pun mainan sumer tu..yang dia suka main nya remote control which we purposely beli sebijik untuk dia so that x berebut kacau we all nak tengok House or CSI..ohh..sepit baju n hanger pun best gak..balls, plush toys is not soo cool anymore..books???ape barang ABC, 123..Rafique layan Mastika, newspapers, surat2 n segala bills pun jadik..ada gak i kasik baca buku Toxicology budak ni karang..=D


eh, lari topik dah..sebenarnya nak citer ragam Rafique masa breastfeed ni..


dulu masa tengah preggy dah belajar macam2 position for breastfeeding, football hold laa..cradle hold la..tapi positions faveret Rafique memang x masuk dalam senarai i pernah belajar dulu tu sumer..i explain by words n u all imagine jer lah ekk..x sampai hati pulak nak letak pic i tengah breastfeed Rafique..takut ramai x lalu makan lepas tu..hihihi..


kalau masa dia x ngantuk, he will like melutut n drink from me..mentang2 sekarang ni dia dok sibuk nak memanjat orang..pantang orang baring, mesti panjat!!so, bila dah penat panjat orang, dahaga, berhenti minum kejap lah..kalau baring lambat pulak nanti nak sambung panjat..so, panjat2 menuju ke punca minuman, tonyoh2 muka sikit (i paham laa dia nak milk)..pas minum dengan lahapnya 4-5 minit, sambung main balik..


kalau time nak tido, dia nak meniarap atas i sambil minum susu.. n i need to open both side of bra sebab sesuka hati dia bila masa dia nak switch from one to another..hooooo..demand..macam anak raja..!!pastu bila dah kenyang, dia akan jatuhkan badan dia slow2 dari i..tapi t*t*k x lepas lagi gak..time ni i kena mengiring laa pulak..next step is dia akan guling jauh dari i sikit macam mencari position best untuk tido..kalau x dapat lagi the right position, guling2 balik kat i sambung mimilk 2-3 minute, guling lagi..gitu laa i kena standby sampai dia tido..biasanya 4-5 kali guling2 gak r baru dia tido..ANDDD...yang time dia guling ke arah i tu, bila dia sampai kat i, dia nak betul2 mulut dia ngam2 terus kat nipple..kita laa yang kena bajet arah gulingan dia tuh..hadoiiyaiiiii...jenuh..kalau tak, mula laa mengamukk! haippp..babab karang baru tau..


sabar jer laa..seb baik anak..kalau orang lain, mahu ku libas ajer ngan rotan kalo wat perangai camnihh..HAHAHHA..Baby u all cam mane??ada ragam time breastfeed camni jugak x??
jom share ngan i..

17 comments:

Hanis MY said...

happy mothers day deena...

deena awanis said...

thanks kak hanis..=)

juelee said...

hehhe takleh bayangkan betapa comelnye rafique menyusu.. macam2 aksi...

sedey.. td i dah bg rayyan FM sebab dah tak cukup stok nak antar rumah BS.. huhu

MyRule said...

hehehe...cute arr.. :p

deena awanis said...

lah..jue what happen??bukan stok jue banyak ke??i x pernah ada stok banyak macam tu tau..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

huhu... style yg tak pernah dgr ni... tp Rania pon camtu jugak time nak tdo... menyusu dulu baru tdo... pastu die akan betulkan badan cari posisi best nak tdo, baru lepas... kalu tak... tggu la die buat sampai die jumpe posisi tdo die ;p

~ tp ade skali tu, die tdo sendiri... pejam mate trus tdo.. letey agaknye ;D

MrS. F!zA said...

hikhik..mcm2..rindu nk BF semula..tggu second baby lah!

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

btw deena... nieza ade tag deena tuk contest.. (◠‿◠)

Anonymous said...

Hahha.. tergelak sorg2 baca entry u.. i dpt imagine ur baby bile nak menyusu..sbb ur baby sama mcm my baby (7mths)... time main pun sama, time nak tidur pun sama.. cuma ur baby melutut kan... my baby menonggeng... hehehe.. rasa mcm nak ambil video tp my hubby kata xbole takut terlepas ke tangan org lain... just keep in memory je lah...

Ibu Ilyanie(s) said...

makin besar makin banyak akalnya.. hehehehe.. :D

Mrs Nageb said...

kelakar lah rafique ni...makin panjang akal lah...huhuhuhuhu

PinkGremlin said...

Hehe, mmg tergelak baca hal Rafique bf ni.. Hehe bukan main lagi gayanya ya. Part guling2 and kita yg nak kena tau position mana sesuai utk dia tu sama dgn I. Hehe, penat mmg penat tapi terhiburkan hehe

Fiez Kejora said...

tergelak baca entry ni..sampai fareez naik pelik tgk mama dia gelak..hihi..nape sy gelak ye?sbb nye time rafique nyusu nk tido tu same mcm fareez..nk kne stanby posisi yg betul2 ngn mulut dia..hihihi

deena awanis said...

nieyxha : i selalu doa rafique akan tertido sendiri..tapi sampai skrg masih x berjaya lagi..huhuhu

thanks for the tag..will join soon..=)

kak fiza : dah boleh mula usaha tu..darwisy pun dah besar dah..dah boleh jadi abang..;-D

deena awanis said...

puan anon, pink gremlin, fiez kejora: maybe sebab our baby is about same age so that habit dorang bf pun lebih kurang jugak..hihihi

ibu illyanie, khalilah :itu laa..skrg baru 7 bulan, kalau dah 2-3 tahun nnt x tahu laa cemane pulak..

Hunny said...

hahaah comel nye rafique ni!seronok aunty baca LOL

Puan nadxoxo said...

Hehe comel sungguh. Zahin plak takleh ada gangguan sikit, mesti nak berpaling tgh2 duk minum susu tu. Adoi. Kalau susu tgh keluar x sangat la. Kalau yg start2 isap sebelum LDR tu yg kalau ada gerakan sikit kat blkg dia, dia nak pusing. Haih. Pastu dah taknak susu dah. By that time, susu pn dah keluar dgn byknye dah. Tensen gak kadang. Tapi yg comelnye dia skrg suka goyang2 kaki masa bf. Bahagia sgt la tu