long live!!!

Thursday, May 5, 2011

breastpump oh breastpump

for first time mummy-to-be (i used to be in this position) breastpump adalah one of the items yang asyek dok survey sejak dari awal pregnant rite?? walaupun xde pam bukan bermaksud xleh breastfeed baby, tapi it is veryyyyy good to prepare ur breastpump earlier (before bersalin)..so that in case kena breast engorgement masa dalam pantang xde laa kelam kabut..memang boleh buat Marmet Technique tapi mungkin dengan condition kita masa tu (xde experience pulak tu) akan menjadi sikit kelam kabut..kalau barang2 baby yang lain kita boleh siapkan awal2, then why not beli breastpump jugak kan??

keadaan akan menjadi lebih horror kalau mengalami nasib seperti i, when baby reject to be direct fed..kalau i xde breastpump lagi masa tu, konfem Rafique dah x mimilk ngan ibu dia lagi dah skarang ni..

TERIMA KASIH MEDELA SWING!! (^_^)

here are few factors to consider when choosing a breastpump..

manual vs electric

single vs double

hands-free kit

battery operated

murah vs mahal

untuk yang bekerja, i strongly suggest u all to invest on electric pump which allows double pumping..especially for those having unpredicted work schedule..of coz u x nak kena jeling ngan boss sebab asyek take a long break for your pumping sessions..usually it will takes around 15-20 minutes to empty each breast, so kalau single pumping u need to take 30-40 minutes each session darab ngan 3 sessions a day equal to one and half hour a day kerja tergendala sebab pam susu..kalo sehari dua xpe laa..ini for 2 years (insyaallah)..with double pumping u can save half of the time!! =) boss x marah, ibu gembira, anak pun kenyang..NO??

for those yang x bekerja mungkin boleh beli pump single..even manual pun..sebab pumping is not routine..cuma pump bila kena engorgement or mungkin buat sikit stok untuk emergency cases kena tinggal baby kejap kat umah kan..so, single manual breastpump is good enough..

if u all adalah dari jenis yang having very hectic routine (which i am definitely not) should go for Medela Freestyle or jenis2 yang seangkatan dengannya which allows hands free usage..boleh buat report, memasak or even drive sambil pump!! atau u all jenis yang banyak travel, its good to get a pump which is battery operated..boleh guna pakai electric n battery..contoh pump yang memenuhi kriteria ini (yang i tahu) ialah Medela Freestyle and Medela Swing..bezanya Freestyle double pump, Swing untuk single pump..



idaman qalbu >> double pumping, electric & battery operated, boleh hands-free..what else u wanted to ask for??? stylo lagi..sambil pam boleh minum n posing lagi!!next baby target untuk beli Freestyle pulak pastu bley posing camni jugak..HAHAHAAHA..

its very cliche tau bila orang tua2 (like nenek i) tengok kita pakai electric breastpump and they say "nanti breast sagging" >>> sungguh modern tahu nenek i speaking..=P i pun akan jawab, its ok..gravity memang tarik ke bawah, kalau tarik ke atas, lagi naya rite???HAHAHAHA pastu nenek i surrender a.k.a x kuasa nak layan, bebel2 pun i wat x dengar jer..dasar cucu terlebih ajar..gitulerr..

by the way, selain dari breastpump, kena prepare jugak storage bottles, liners, cooler bag, ice packs, sterilizers & warmer..semua ni penting untuk make sure ur breastfeeding journey goes smoothly..

teringin pulak rasa bila tengok milk organizer ni..cool huh??

nak jimat, beli jer warmer n sterilizer combo ni..macam2 brand ada..


kalau malas2 nak pikir amek jer terus pakej2 yang disediakan oleh kebanyakan baby's boutique tu..much easier..jimat pun iyer..by the way breastpump is only a gadget untuk membantu memudahkan ibu2 bekerjaya..bukan bermakna xde breastpump x ley breastfeed okay..breastpump mahal x bermaksud u will definitely succeed..there's many other factors involved..

ur baby, ur money, u urself choose..i kasik idea dan pandangan berdasarkan pembacaan dan seciput pengalaman yang ada jer..(@_@)

if any moms-to-be who are interested in breastfeeding, add me kat FB >> dina zakaria and ask me to add u to Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM) @fb..this group adalah sangat membantu untuk improve knowledge n info about breastfeeding..masa add i nanti, dont forget to mention about this k..i malas sket nak add kalau orang x kenal..

enough for now..daaaaaaaaaaaaaaa...

10 comments:

Mrs Nageb said...

Alhamdulillah,from 0 now dah fahham sesikit ilmu breastfeeding nihh......masa dlm pantang I baru gigih nak googling sana n sini and even breastpump pun tak sediakan bebetul......jgn ikut mcm i...last minute.....sepatutnya kene relaks n col kan.....chhaiyok2 dear.......

aziyana said...

wah ade gaya jd LC ni...hehehehhe
erm btul tu bp mmg bende wajib la sblm beranak..sbb kite xtau apa kemungkinan pd baby, mungkin bby warder n kite xdpt nk direct bf die..so pump adlh sngt membantu..
sy juga syng my medela fs..bnayak sngt membantu..buat kerja smbil pump mmg sngt jimat masa..bgn pg2 pasang pam dan teruskan keja2 masak bubr anak, iron baju..senang nsgt

deena awanis said...

khalilah : belajar dari kesalahan & pengalaman..n keep on learning..

aziyana : LC??hahaha..x layak..i'm just sharing some thoughts with friends..gembira bila kawan2 dah mula tanya pasal BF n CD kat i..moga ada sikit pahala mengajak orang kearah kebaikan..aminnn..

Lynn Hamzah said...

syukur...lynn dah pun beli semua kelengkapan utk BF baby...walaupun belum bersalin lagi tapi lynn memang dah standby awal-awal...supaya dalam pantang nanti dah boleh pump stock EBM...

Puan Nurul said...

Good sharing. My husband da blikan medela swing for me, dia yg bkobar2 and encourage to fully BF my baby soon. InsyaAllah... Anyway, ramai pulak dina zakaria kt FB, not sure which one, sbb nk add td.. jd konfius :p

Rosie Rose said...

alhamdulillah incik hubby dah belikan fs. harap2 dapat bf baby selama yg boleh... itu cita2 dan harapan! ameen!

deena awanis said...

lyn, nurul n rosie : cayalah!!good luck yer..

this is my FB link : http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1451357716

Hunny said...

good job.2 thumbs up!woot!woot!

mommie yuyu said...

akhirnya terjawab jugak persoalan selama ni..yuyu duk pening nk beli bila, jenis apa...
skrg dh faham.

mungkin beli yang single manual je sbb yuyu x kerja lagi stkt ni..

Atiqah Adnan said...

whoa sangat membantu.. pergh mmg kena invest byk for bF ni kan..? chaiyokk qaaa!!!