long live!!!

Wednesday, March 30, 2011

Rafique 6 months milestone

alhamdulillah syukur kepada Allah S.W.T sepanjang membesarkan Rafique selama 6 months ni xde masalah yang sangat crucial..mild fever, demam campak je..normal non-life threatening diseases..biasalah for babies yang immune system not yet fully developed kan..paling teruk demam yang baru2 ni berkahak sampai kena nebulizer tuh la..syukur sangat nothing so serious..

sekarang ni Rafique tengah giat nak mengangkat bon bon nyer..nak merangkak..tapi bab "menjalar" dia memang dah hebat..menjalar pakai gear reverse sangatlah laju..gear satu dah ok, tengah usaha nak ke gear dua pulak tu..kejap jer letak, dah kemana2 perginyer..tu pasal yang sampai jatuh katil hari tu..tido pun lasak, nasib ler...lagi satu expertise dia is berpusing cam jarum jam..hehehe..comel jerr..


he's no longer angry kalau kita letak dia baring, sebab dia akan laju2 meniarap, pastu meneruskan exploration dia- berpusing, mengundur..current favourite toys adalah handphone ayah dia (sebab dia tahu tepon ibu x best, xde nursery rhymes) and remote controls..mainan lain sumer dia x layan kalau nampak this two things..

dah pandai grap things and pass toy from one hand to another..and he capture falling things too!!pastu suka sakat ayah dia, sengaja campak mainan jatuh dari katil coz he knows ayah dia akan ambilkan balik..clever boy..

his latest interest is driving!!

bukan main happy kalau dapat steering tu..


duduk..i'll say not yet fully sit on his own..he still need support..and he loves mirror sooo much!!looking at his reflection make him giggles!!!perasan hensem lah anak ibu tuuuu..

foods??i've started to give him porridge one week before he turns 6 month..BS said dia nampak lebih tenang coz his stomach is full..cuma yang i perasan he really inherit the "picky eater" traits from us..hahaha...x selera makan kalau menu yang sama..nak kena variety..so, i kena belajar more baby food recipes laa..so far i bagi porridge with broccoli, porridge with potatoes, porridge with ikan bilis..then campur pulak broccoli with ikan bilis..camtu laa lebih kurang..mashed potatoes pun kekadang i campur ngan broccoli..will go for more varieties to satisfy him..insyaallah..

erm..i have few questions here...u all bagi baby makan berapa kali sehari ek??i mean heavy meal..breakfast, lunch & dinner??breakfast and lunch??or cemane??lagi satu, pernah bagi rusk x kat baby??milna rusk or farleys rusk??i de jugak bagi as finger foods between meals..sebab Rafique macam nak menggigit..ok ke ek bagi rusk for 6 months old baby??

thats all for now..
jom jenguk my blogshop..

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

8 comments:

MrS. F!zA said...

bambamnya!! gerammm!! mata bulat cam deena=D

Ciare Baha said...

eeeeeee sebijik ikot muka u tauuu...mata bolattt tomeinyaaa :D

Puan Laili MoMmY_tO_Be said...

alolooo tomeynyer rafique....
geram auntie nengok....eeeeee!!!
mahu cubit2 pp gebumu haha!!

^bblovedd^ said...

comelnyee rafique.. matanya bulat :)

My Azie said...

rafique comel!! mata bolat tgk kamera..agaknya dah besar nnt dia tak makan buah pisang tapi makan pisang goreng..:P

Mrs Nageb said...

sweet jer baby rafique..tapi i plak rasa cam muka ayah..huhuhuhu :) sebenarnya mix kan... :)huhuhu.btw haritu ada gak i bagi rusk kat Mareesa..tapi cairkan.. :)

deena awanis said...

mata bolat nak lawan ibu dia..hahaha..

kak azie : skrg rafique makan pisang..harapnye makan sampai besar la..

khalilah : ooh..cairkan..i selalu kasik yang keras tu..bagi dia feel the texture..my mum cakap xpe sbb biskut tu mudah cair..x kan tercekik..tp still was-was..hihihi

~*Dandelicious Princess*~ said...

agaknye bb zaman skang mmg hightech. Minat remote controls n phone.

My bb, aqeel plg suke remote cntrl astro. Phone x pndi lg cume terpinga2 ble dgr suara dr phone