long live!!!

Wednesday, March 30, 2011

cloth diapering options


ni sebenarnya i nak bayar "hutang" sebab dah berkurun lamanya janji untuk buat this entry..tapi asyek x terbuat ajer..

ok, back to topic..cloth diapering ni dah bermula sejak zaman dulu lagi..nenek2 kita sumer dah apply kat our parents or mungkin some of you been cloth diapered masa kecik2 dulu..do go back n check with ur mum k..alaa yang pakai kain lampin lipat segitiga tu..its just that when time pass, orang sumer asyek nak yang mudah jer kan >> maka wujudlah disposable diapers yang kemudiannya menjadi satu isu besar bukan setakat pencemaran kepada rakyat Malaysia tapi dunia!!!

rafique pakai x sampai 2 minit..seminit sempat laa kot untuk amek gambar..lepas tu dah terlondeh..i ada gambar bukti terlondeh tapi x ley upload laahh..censored!!hikhik..


memandangkan zaman information technology dan sumer orang2 dah bijak pandai dan mula sedar kesan disposable diapers kepada environment, people get back to basic >> CLOTH DIAPERING sebagai salah satu contribution untuk menyelamatkan bumi daripada kemusnahan..kata zaman dah moden kan, fesyen pun berubah..so do cloth diaper..instead of kain lampin putih yang dilipat tu, people opt for recycling the modern cloth diapers with variety of colours and cute prints!!!

hari ni, i nak share jenis2 cloth diaper yang boleh korang pilih dan berada di pasaran baik di Malaysia mahupun di mana2 negara..ni pun berdasarkan ilmu i yang x berapa nak lengkap lah..hihihi..saya budak baru belajar jugak..mari lah kita sama2 belajar..=)

1) FLATS

ni lampin kain yang biasa tu lah..perlu dilipat dan dipinkan..usually made of 100% cotton..mudah kering..murah..so, sape kata cloth diapering perlu bajet yang besar??? its just that the matter of time n kemalasan vs kerajinan jer laa kan..sekarang flats pun ada yang dah bercorak dan berwarna tau..comel ajer..


2) PREFOLDS

ok yang ni sama jugak dengan flats..bezanya flats tu 1 layer jer kain lampin while prefold adalah beberapa helai (layer) kain lampin dijahit bersama2..so, menjadi lebih tebal dan menyerap lebih banyak..kalau korang nak belajar pelbagai cara untuk lipat flat and prefolds boleh jenguk sini..ada pelbagai cara untuk lipat tau instead of the traditional way untuk lipat lampin tu..kalau x nak lipat dan pin kan boleh jugak pakai dengan cover.

3) COVER



cover ni pulak digunakan dengan flats and prefold..tujuan dia x nak bagi bocor laa lampin yang basah tu..alaaa yang kalau zaman dulu2 plastik kaler putih yang ikat kat kiri kanan tu..zaman sekarang dah ada macam2 warna, corak and jenama wraps ni tau..cantik2 sumenyer..dah x payah ikat..siap2 dah dipasang velcro tape or button..but still kalau nak go for cheaper options, i rasa x salah beli yang ikat kat tepi tu..masih ada jual kat shopping mall kot..hurmmm... they are usually made of PUL atau bahasa mudahnya plastik..^_^


4) ALL-IN-ONE (AIO)
this is the most easiest cloth diaper available..sama sebijik macam disposable diaper where both bahan penyerap (prefold) and cover had been combined together..kira built-in laa..tinggal pakai jer..cuma all-in-one ni lambat kering sket sebab bahagian penyerap tu berada bersama cover >> tebal..


5) POCKET DIAPER

yang ini paling fames amos among all i guess..banyak brand yang affordable made in China adalah dari jenis ni..nama pun pocket diaper, maka dia ada pocket dimana kita akan masukkan insert (bahagian penyerap) sebelum dipakaikan kat baby..kelebihan pocket diaper adalah dia lebih mudah kering berbanding AIO yer kawan2..usually 1 set pocket diaper will come with 2 insert..untuk kegunaan siang, masukkan 1 insert je cukup.change every 3-4 hours..untuk malam, masukkan 2 insert dan boleh bertahan sampai pagi..x perlu lagi bangun malam untuk tukar CD!!hoyeahhh!!


6) ALL-IN-TWO (AI2)

for this type, penggunaannya susah sikit daripada AIO yang terus pakai jer macam disposables tapi lebih mudah dari pocket diaper..it usually comes with a soaker..dimana kita kena pasang soaker on the cover instead of masukkan dalam poket (for pocket diaper)..lebih mudah kering..kelebihan dia adalah x perlu tukar cover for every nappy change time!!just buy extra soaker..i rasa this type is very convenient for travelling..x perlu bawak banyak2 CDs..currently interested with this type of CDs..cam best jerr..x sabar mahu beli nih..


* * * * * * * * *


ok habis part jenis, now we moved to cara pemakaian bagi modern cloth diapers..ada 2 jenis yer kawan2..

1) button

2) velcro-macam tape kasut sekolah

i pernah buat review about which type (velcro vs button) yang i suka..lain orang lain pandangan kan..choose what's best for you..=)


* * * * * * * * *

and the last part in this entry (mesti korang penat dah baca entry panjang2 ni kan) is about the size.

1) ONE SIZED

this type yang paling mudah dan menjimatkan laa..u all boleh pakai untuk baby from newborn sampai potty training..usually dia akan state 3-16kg or 3-17kg..dia ada button slots untuk larasakan size S, M, L..some boleh adjust sampai XL..tu depends laa on cutting dia..sebab dia boleh pakai dari kecik sampai besar, maka jimatlah..lets say buy 20pcs, then guna laa sampai baby besar n u dont need to spend any penny on diapering anymore!!seriously jimat wehhh..calculation penjimatan yang berlaku i ada tunjuk kat sini..cuma kekurangan jenis ni ialah kalau u all dapat baby premature or ur baby was born small..dia akan jadi longgar kat celah kangkang dia..or mungkin too big for ur premiee..


2) SIZED


jenis ni sama macam disposable lah..ada saiz..x perlu nak laras2kan saiz..dia memang ada saiz S, M,L and XL..some brands do offer premies size. tapi involve bigger budget laa..sebab bila dah cukup masa, kena tukar saiz pulak..but if u plan to cloth diapered all ur babies, sekarang baru anak first and there are 2-3 more (AT LEAST) coming soon, masih berbaloi2..taking it

that's all for now..
jemput ke my blogshop ek..
happy cloth diapering peeps..

daaaaaaaaaaaaa...

6 comments:

Ryehanna said...

setakat ni rasa nak tambah koleksi AI2 dan AIO jer kot. AI2 dah ada 2 keping, so now tgh simpan duit nak beli Grovia AIO lak...

kalau pocket, dh mls dh nk beli cos mcm dh byk. :P

xsabar nk tgg blk umah sendiri utk aplikasikan CDs to my baby! :D

My Azie said...

gambarajah tu sesuai x untuk research propasal?:p

deena awanis said...

ana : same goes to me..x mo dah beli poket..tengah geram ngan A12 ni.nak grovia..nak bamboolite..

kak azie : yezza..sangat seswai..ni nama dia 2 in 1..sambil gather info untuk research proposal gakk..nak buat research kena laa master on the subject kan..=)

~*Dandelicious Princess*~ said...

thanx for info ni. Mmg tertanya2 pasal cd ni. Kalo bb da poo poo, kene tuka trus ke? Kalo tahan bocor utk 3-4 hr, bb selesa x? Rasa basah x?

deena awanis said...

dandelicious princess : kalau poo poo tukar terus laa..sama gak cam dispo..kesian laa baby kalau x cuci..hihi..

yep tahan arond 3-4 hours untuk rafique..kalau ur baby jenis yang heavy wetter mungkin kena tukar kerap sket..2-3 hrs maybe..

pasal rasa basah,i'll explain to u in my next entry k..panjang sket nak explain kat sni..hihi

Ciare Baha said...

wuah sgt terharu baca entry yg sgt details ni..utk org yg xtau ape2 mcm I ni, rasa berguna sgt info ni. Ce dina wat entry pasal budget n kos pakai CD so far. Actually kita agak konfius tang inserts2 tu. nak beli stok mcm mana? bape kos utk bulanan? hmm...berminat sgt2 ni :D