long live!!!

Sunday, February 27, 2011

minat Zaquan Adha ke???

hari ahad yang ceria ni nak join contest sekejap sebelum keluar berjalan2 bersama2 orang tercinta saya..


this contest is organized by IDMA textile..



hi..my name is Rafique Zaquan..

maksud Rafique adalah teman yang baik, while Zaquan means bijksana..s0, all in all maksud nama my lil prince charming ialah teman yang baik lagi bijaksana..

sejarah nama ni sebenarnya bermula sejak sebelum preggy when we (hubby & i) konpiden giler we are going to get a girl as a our first baby..haha..boleh camtu?? so, we already have a baby girl name booked..konpiden kan we all??reserve nama untuk baby, girl sahaja plak tuh..x pikir langsung pasal nama boy..

then, masa 5 months preggy dapat tahu its going to be a boy..wuuhhhuuu..start laa kelam kabut disitu..

finally hubby decided untuk keep the name that we already reserved for our baby girl untuk next baby..so, untuk dapatkan sedikit keseragaman antara adik-beradik later on, untuk our son, kitorang nak cari nama yang starts with same alphabets in which Z & R..then bermula laaa our mission mencari nama baby boy yang cantik dengan maksud yang bagus using these two capitals..

habes segalam sumber la..beli buku nama baby..google nama2 islam kat internet..x cukup ngn buku yang dibeli, siap lepak kat MPH mengadap buku2 nama islam untuk baby..yer laa x kan nak beli sampai 4-5 bijik buku nama2 kot..



i love the name Zaquan so muchh..xde kaitan ngan Zaquan Adha okkk..and hubby yang pilih nama Rafique tu..tapi sebab Zaquan Rafique macam x bape kena, we all terbalikkan jadik Rafique Zaquan..

haaa..gitu lahh citenyer..

moga2 Rafique Zaquan akan menjadi teman yang baik kepada ibu, ayah sampai kami tua nanti dan bijaksana menyusun kehidupan baik di dunia dan akhirat..amiinnnn..=)

7 comments:

Ryehanna said...

hehehe... same la... masa mula2 dulu konfiden je dpt baby girl... cos semua dok teka girl... bila scan rupanya boy! heheh...

nama baby masih lg xconfirm... yg confirm Muhammad R___

xtau nak ltk nama ape lak kt hujung tu... :)

mummy said...

samalah ngan mummy jugak...tapi dah siapkan awal2 nama boy n gurl.. ingin dihati nak gurl dl tapi rezeki Allah kasi boy..terima dgn penuh bahagia...

nuruljannah sukhri said...

saya & suami x pk lagi nama untuk baby. cuma dlm kepala saya nak nama ringkas..xtau la nnt bila propose dekat ayahnya setuju ke tak.. vtw, comel makna rafique zaquan..insyaallah,akan menjadi teman yang baik kepada ibu dan ayah

♥ LULU ♥ said...

hehehe..comelnyeeee...
rasa nk cubit2 je pipi dia..hehe

Mrs Nageb said...

ameen :)
Sangat best maknanya kan..kan..
pape pun mesti ada cerita di sebalik nama anak2 kita kan..huhu

deena awanis said...

ryehanna : R sebab nak sama ngan nama mama lah tu yer..

mummy : any gender pun x kesah..janji sihat..=)

jannah : maybe Ali, Abu or Ain..>> simple old skool name which is getting famous lately..=)

lulu : cubit jangan x cubit..

khalilah : belum citer nama sendiri lagi..panjang gak citenyer..hehehe

EZAN IDMA said...

tengs join:) goodluck yeee