long live!!!

Monday, February 14, 2011

measles???german measles??viral flu??mana satu nihhh???

dah isnin..=(

cepatnye wiken berlalu..how's ur wiken peeps??
my wiken doesn't went so well though..=(

sabtu pergi kenduri dan jalan2 cari rumah..tapi bukan tu yang i nak citer sekarang but it's my baby, he got measles (maybe)..=(

sabtu malam i dah perasan ada few red spots kat badan dia..macam kena gigit nyamuk tu..and i really thought its just nyamuk!!anyway, masa keluar ari sabtu tu ada gak perasan badan dia macam kengkadang panas, kekadang x panas..lagi pulak Rafique xde meragam ape pun..main macam biasa..minum susu macam biasa..tido pun macam biasa..so, i assume xde pape laa..maybe just mild fever >> minum susu ibu yang enak berkrim disukai Rafique n letak koolfever, he'll be ok..

but then, bangun pagi ahad tu penuhhhh dah badan & muka dia with the small red spots!!OMG!!!ape lagi??terus bawak gi klinik..

what did the doctor said??

its possibly measles..the german measles because the spots are small..atau mungkin jugak the usual viral flu or chicken pox???..she said its very common for babies under 1 years old dapat measles sebab jab for measles only given when they are 1 year old..heh..mane satu sebenarnya nihh??

demam Rafique x teruk sangat, 38 degree celcius just mild fever laa..cuma dia punye tekak dah started to inflammed..no wonder pagi semalam (ahad) dia x nak minum susu and kasik makan pun x nak..maybe tekak dah rasa x selesa..

yang x best didengarnye, if Rafique's fever does not resolved latest by Tuesday, kena bawak gi hospital..=(

yang wat i geram tuh..the doctor asked Rafique dah makan apa ke??i told her laa..i started to introduce solids to him sejak umur 4 bulan..tapi i cuma bagi fruits jer..know what she said?? "kenapa x bagi nestum??CAMPUR DALAM SUSU, BAGI THROUGH BOTTLE" heh, doctor tu x tahu ke tu yang buat baby mati tersedak tuhhh???

Ya Allah, berikanlah kesihatan yang baik kepada anakku..

i dah try to capture the spots, tapi kamera murah kannn..x nampak..huhuhu..
anybody have experience on this??share some thoughts with me pleaseeeee..


lepas dah bawak gi klinik, baru nampak sket that he's not feeling well..fell asleep without drinking milk.that's not going to happen at all kalau Rafique sihat!!

balik rumah, mula laa satu episod mencabar to me n hubby >> bagi makan ubat!!!he's such a clever boy..masa i kasik first ubat tu, dia agaknyer ingat i nak suap makan so bukak mulut cam biasa..tapi biler masuk mulut terus di kuarkan balik..haiyyaaa..then, ubat kedua tu dia dah tahu i nak bagi ubat kat dia, terus dia pusingkan muka ke dada ayah dia (ayah dia yang pegang, i tukang masukkan ubat dalam mulut)..macam nak berperang nak makan ubat!!

i;m sure sume babies and kids are like this when its time to take medicine kan??korang de tips x cemana nak make sure ubat yang kita bagi tu dia telan??sebab i rasa ubat yang dia keluarkan definitely more than yang ditelan..

please share yer mommies..

10 comments:

Mrs Nageb said...

owh sian rafique~
adooi,bagi ubat to baby = clueless
try n error je lah kan..sebab some baby might suke but some sangat takut~Get well soon baby rafique :)

lia said...

1st : doc tu menggong apa bg mkn nestum guna botol? x abes belajar kedoktoran kah?

2nd : Amsyar mmg sukaaa mkn ubat... mungkin kami (mak-pak) dia suka berlakon ubat tu sedap banget, kami pon pura2 makan & wat muka kesedapan...

mak akak ckp, nak make sure ubat x kuar semuala (adik stok x suka ubat) pakai picagari pasal tu terus shoot masuk tekak...

kot boleh membantu...

PinkGremlin said...

Deena,
My baby pun tak suka ubat, pakai syringe shoot pun dia luahkan balik. Then i tanya doctor mcmana, doc suh campur dlm EBM. Mula2 dia pandai, dia boleh rasa pulak EBM tu lain sbb ada bau ubat agaknya tapi kitaorg guna taktik biar dia nangis skit agak2 mcm nampak dah lapar sgt baru sumbat bottle yg ada EBM n ubat. Lps pada tu alhamdulillah dia ok. Tp if pakai syringe jgn harap, dia mmg tau itu ubat. Hehe. Hope Rafique gets well soon ya. Kesian sgt bila baby sakit.

`BaHa` said...

Get well soon Rafique!

My Azie said...

pity rafique..
xde experience nak share..
semoga rafique cepat-cepat sembuh ya!

Puan nadxoxo said...

zahin pn ada red spots mcm nyamuk tu. harini keluar kat satu tempat, esok hilang, keluar kat tempat lain plak. ada kat byk tempat kat badan dia tapi takdelah penuh satu badan & tak demam. risau pulak rasanya bila baca pasal rafique nih. nad pn bermasalah bila nak kasi zahin ubat. sama macam rafique la, byk yang diluahkan dr yg ditelan. sorry tak dapat membantu. hope rafique cepat sembuh k!

farahfad said...

poor baby rafique...get well soon dear!
to his mummy,sila kuatkan diri...i paham ur feeling kan...
bab ubat tuh,mmg i pegang mulut Afyad sampai ternganga besaq,pastu shoot pakai syringe~pastu die melalak kan....=p

Hunny said...

get well soon handsome rafique

deena awanis said...

thanks all for the opinion..and also for the prayers..amiinn..

n.e.G said...

hi deena

salam perkenalan!

hehe i selalu baca u punye blog tp hari ni rasa terpanggil utk komen since i face the same prob last month when my girl got bronchiolitis.

so here are the tips (yg diajar oleh my MIL act.)
pegang mulut dia supaya dia nganga luas luas and then tutup hidung dia pulak supaya dia telan. sama macam kita (esp yang tak suka makan ubat), kita akan tutup hidung bila telan ubat supaya cepat cepat telan.
nampak a bit cruel tapi its for his own good, all for him to get better kan.

so, selamat mencuba and get well soon lil rafique!