long live!!!

Wednesday, January 19, 2011

floating swim suit or infant life jacket??



insyaallah kalau xde aral melintang, we are going to Pulau Tioman in May..i know lambat lagi tapi as it is going to be the first trip for Rafique to an island and first time for me handling a baby during an island hopping trip, i'm soooo excited thinking about it, yet there's soooo many question marks juggling in my head too!!!



one of it is about life jacket. nak naik boat pergi snorkelling mesti laa pakai life jacket kan??so, i was thinking whether kat sana dorang ada provide life jacket untuk baby ke x??bulan 5 nanti, Rafique baru umur 6-7 months macam tu..dorang ada ke size that fit babies like him??

or don't they allow baby less than 12 months age ride the boat??kang penat jer i pergi x ley gi snorkelling, sedih laa pulak kan..

ohh..jangan salah faham..i'm not going to get Rafique buat snorkelling at that young age..the trip yang we all nak ikut ni sekali ngan hubby's colleague..and there's few of them (female) yang memang x nak buat snorkelling (i obviously won't miss the chance) and willing to take care of Rafique masa i pi snorkelling..kejap je pun kan..=)

or let's say they do allow babies to ride the boat but x provide life jacket that fit his size, kat mana i boleh dapatkan the life jacket ek??i ada tengok kat alibaba.com (if i not mistaken) tapi sumer jual in bundle..ape kejadahnyer i nak beli sampai 1000 pieces??? anybody know where can i buy the life jacket???i mean in Malaysia..


or maybe floating suit like this??


erm...dibenarkan ke ek pakai floating swimsuit je when riding a boat??but as far as i concern, performance of the floating suit pun sama jer dengan life jacket..

anybody have experience on this???or maybe ur colleagues or family??share with me pleaseeee....

i tengok harga for a piece of infant life jacket pun bley tahan gak..kot ada yang sudi kasik pinjam ke...sewa ke..hehehee..

help me yer kengkawan..=) pleassseeeeeeeeeeeeeee...

8 comments:

fikaryna said...

dear..nak bawak rafique g pulau tioman? bestnya..but safety kena sll bagi keutamaan okeh..:)

Dayu said...

sma..sama
tgh mencari gak sbb bln 7 nanti nak gi kota kinabalu
pun nak gi snorkelling
buat masa tu cha dah 1 yr 4 month
aritu ada nampak kay sunway pyramid
jap ingat nama kedai
tak ingat la plak, tapi brand2 swimsuit berjenama ni la
dlm rm100++

Puan Jiha said...

nak beli gak..tp nak gi swimming pool aje hehehe....

deena awanis said...

~ryna~

aah..we r going to tioman..of coz safety first!!

~dayu~

kat sunway yang kedai swimming attire dkt ngan entrance ke sunway lagoon tu kot..hurmm..boleh try tengok ni..


~jiha~

boleh jer..before this we all rendam rafique kat swim pool n sungai pakaikan dia cd jer..buang insert..hihi

de' Elle Norizi said...

safety jacket tu kan..erm hri tu bawa Luna bcuti kan semporna,sabah..dorg sediakn tuk infant satu size ngn kid..so bl baby pakai,kena pegang kuat2,sb klu tlepas sure bontot lg tinggi dr kepala..tak tau la kt pulau tioman..

hri tu ade tgok kt jusco ke giant, tak ingt..harga tak mahal sgt..siap ktrg nak beli tuk luna..kot2 nk bcuti lgi..

anyway,hati2 ya nt..mesti seronok kn!

deena awanis said...

~elle~

thanks for the info..nanti i usha balik kat jusco or giant.

Anonymous said...

Ade ye baby life jacket kat jusco or giant? I pun tgh cari coz nak bawak my 10 months baby to krabi & of coz akan buat island hopping..

Anonymous said...

hai sis..
kalo x silap nk gi island hoping kne ada life jaket sndiri dowang x provide..
life jaket for infant ada jual kat carefour alamanda putrajaya..murah jugak tak smpai RM100