long live!!!

Tuesday, January 18, 2011

Dr. Nurdina Awanis bt Zakaria atau mungkin kah Prof. Dr. Nurdina Awanis bt Zakaria???

sejak dari kecik (umur 4-5 tahun kot) i dah bercita-cita nak jadi doctor..mungkin jugak sebab selalu sangat ikut mama gi klinik n nampak cam best je kerja jadi doctor, boleh inject orang..or maybe jugak sebab propaganda abah i, kalo jadi doctor tu kaya, banyak duit boleh shopping mainan banyak2..eh, dari kecik i dah materialistik kah???

atau mungkin jugak sebab terpengaruh melihat kecantikan Dr. Zarina & Dr.Suria (our panel doctor) so, ingat kalau jadi doctor, mesti cantik. boleh??pastu rasa macam glamer kan kalau ada title Dr. in front of our name?? for example : Dr. Nurdina Awanis bt Zakaria. what a gorgeous name!!kahkahkah.



masa darjah 1, bila cikgu tanya cita2 awak nak jadi apa?? mesti laju2 jawab nak jadi doktor. kalau buat karangan "cita-cita saya" pun tulis pasal jadi doktor..verangan x abes..imagining myself in the white coat..perggghhh..glamer sehhh..hihihi..


glamer kan keje doktor??pakai white coat..boleh pegang stetoskop..



bila dah besar sket, masuk sekolah menengah, dah pandai, x de sebut nak jadi doctor lagik..tapi Gyneacologist..glamer bunyiknyer kan?? i pilih gynea (masa tu) sebab i pernah dengar ustaz cakap dapat banyak pahala fardhu kifayah sebab perempuan yang treat perempuan instead of gynea lelaki..sambil kerja, dapat duit, dapat pahal jugak.bagus kan??

best wooo jadi surgeon..boleh potong2 orang..;-D



sebab nak sangat jadi doktor, excited giler laa bila masuk form 4 dan belajar biology..unfortunately, entah malang prapu kepunden ape ntah, walaupun biology faveret subject sebab cikgu-Ghazi-old-skul-tapi-best-ngajar tetap x dapat A jugak.Fizik yang x berapa digemari, malah cikgu x best, tetap dapat A.heran kan???

seterusnya sampai laah SPM, tetap x dapat A jugak Bio.ohhh..bukan bio jer yang x dapat A, tapi jugak beberapa subjek lain.please dong!!don't ask me bape A i dapat time SPM..malu i!!



sebab result SPM tidak semenggah maka kecewa berlipat kali ganda lah sebab ngan result camtu, konfem2 x dapat nak amek Medic kat Ireland bersama dua kazen rakan sebaya yang bijak-brilliant!!sob..sob...



walaupun x dapat offer buat A-level, i tetap dapat offer untuk pursue study di University of Gajah Mada etc etc (bet u all pun ada gak dapat offer from memacam universitas kat Indonesia kan??)..sekali lagi unfortunate me, walaupun abah nak sangat i jadik doctor, tapi beliau tetap utamakan keselamatan anak tercinta, risau ngan pergolakan politik di sana tu, maka i x dibenarkan untuk menjadi penuntut medis di Universitas Gajah Mada.kalo x, konpem sekarang i dah berkawan ngan Nia Ramadhani.huhuhu..



so, sebab x jadi pergi study medis, sambung laa study kat matrik Pahang...tetapi i x amek Bio this time, cuba nasib with physics pulak..sebab dengar citer kalo nak wat medic kat USM, x yah amek bio pun boleh..ohh..masih ada cita2 nak jadi doctor upenyer..

bila masuk kelas physic dan dapat lecturer hensem mengajar fizik,(hani : still remember sir hazri??), minat terhadap physic pulak membuak2 dan dan time tu niat nak jadi doktor berkubur sudah terus tukar nak jadi engineer..alasan kukuh untuk rajin belajar physic dan selalu bertanya kat lecturer hensem..*wink*

alhamdulillah berkat kerajinan dating ngan lecturer physic yang hensem..oopppss..beliau dah kawen ok.dating kat opis sambil tanya ataupun buat2 tanya hanya sekadar nak dengar suara lemak garau beliau explain berulang-kali,lalu pointer di matriks agak memberangsangkan >> kalau nak amek engineering tu, boleh sangat laa..tapi still x cukup kot untuk amek medic.

TETAPI

abah membantah sekeras-kerasnya i jadik engineer..sebab abah adalah engineer dan rasa anak dara cun dia (chewwahhh) yang 'lemah lembut sangat' x sesuai jadi engineer.sob..sob..keciwaaaaa!!

ini dia anak dara abah yang cun itu tapi ni version dah xde dara lahhh..kihkihkih..



pastu anak dara cun terus berubah menjadi pemberontak dan berkata "abah isi lah sendiri borang UPU ni" sebenarnya acah2 jer gertak..haa hambek ko, abah i isi n submit terus n nak amek ati i pilihan ke-8 dia letak laa chemical engineering kat UM.boleh???x ikhlas sungguh!!

dan rupa2nye, walaupun anak cun abah mamng sah2 x cukup pointer untuk jadik doctor, abah letak jugak pilihan medic yang pertama tu..ohhh..bikin malu lah abah ni..masa orang UPU tu tengok form i, konfem dia kata i x sedar diri..


pilihan ke 2-7 are all courses in health sciences..x dapat jadik doctor, health sciences pun jadi laahh..or mungkin abah harap bila i dah masuk Medic faculty, i boleh tetibe dapat offer tukar course medic kott..=P

begitulah tamatnya kehendak menjadi medical doctor dalam hidup saya lepas dapat pilihan ke-4 dalam UPU iaitu B.Sc. in Environmental and Occupational Health, UPM..


Bila saya dah menjadi saya pada hari ini, rasa bersyukur sebab dengar cakap abah..walaupun x jadi medical doctor, untuk abah ngan mama, insyaallah i will try my best to get the title in front of my name!!

CHAYYYOOKKKKK!!!



12 comments:

Peri PiA said...

ganbate!! ;)

Hunny said...

rajin nye u nak belajar balik.i dh pencen bab mengaji nih kekek good luck!dapat doktor nnt, sure org letak yang berbahagia kt depan tu jugak heheh

Hanis MY said...

insyaAllah ganbatte ne sama2 kita doa...

sapphire said...

dina..
akk pun dpt offer dr universitas indon..haha..tp bukan gajahmada..padjajaran?lebih kurang cm tu r kot huhu..

insyaAllah
satu hari akk boley pnggl dina Dr.Dina n pggl akk Dr. nilam.. :D

jia you! :)

Ainul said...

sama la kisah kita deena.nk jd doctor tp jd engineer.hahahaha..tp at least u dpt gak gelaran Dr Nurdina nanti.malas betul nk smbg belajo.hubby ainul je rajin ambik PHD skrg.harap anak tak ikut jejak ainul yg pemalas ni :)

My Azie said...

kalau dapat title DR, jangan lupa kami taw!jangan lupa blanja kami puas-puas! =)

deena awanis said...

haha..thanks all..tolong doa kan cita2 ni berjaya ek..

~kak nilam~

soon the time will come..=)


~ainul~

ntah bila la nanti tu..



~kak azie~

of coz i x lupa u ols..;-D

Mrs Nageb said...

whatever pun,u consider dah berjaya dear~berjaya ikut cakap abah u..huhu..all the best dear~ :)

HANI IZWAN said...

oh sir hazri...^_^". tetiba teringat kenangan lama di matrix. hihi.

e.l.i.z.@ said...

wahhhh meme sungguh bennar nok jadi doctor nih...kagum kagum..keli dulu minat doctor gok, tp sbb ma keli misi, dio x galakkan jd doctor, dio oyak bz..xdop masa utk family..so lamo2 keli jadi x minat la doctor hehe wpun bio keli pun buke teror sgt pun ekekke apatah lagi fizik ekekke

bagus abah..nok sukko pun ado.siap suh abah isi bore upu hehhe nakal la dina nih

semoga cita2 utk dpt title DR tu tercapai ;-)

Princess Ayang said...

cayiok la deena..aku ni dh surrender bab nk blajar ni..
aku doakan ko dpt title Dr tu eh

deena awanis said...

~mrs nageb~

hurmm..berjaya sangatttt...berjaya jadi anak solehah giteww..kihkihkih..

~hani~

now u know nape i rajen n x ponteng lecture physics dulu kan..;-D


~kak eli & amal~

amiiinnnn...