long live!!!

Thursday, November 11, 2010

macam mana nak bekalkan ebm kepada babysitter/nursery??

ini kali kedua taip entry ni..tadi pagi dah taip sekerat jalan, bley plak tetibe laptop ni terpadam.check kat draft, xde save plak tuh!!chetttsss..

xpe, kite mula balik..dengan version lebih segar selepas mandi & mandikan Rafique..

back to work after the confinement period is a big issue for mummy yang berhasrat nak teruskan bf baby right??especiall for first timer like me..masa confinement ari tu pun, ramai betul yang tolong nasihat Rafique.."nanti bulan depan Rafique kena minum susu tin pulak ey,ibu nak gi keje.."ewah2...pandai jer nasihat anak i..

me??

diam jer..wat x tahu..malas nak cakap banyak..dah ler ari tu dah kena dah sebijik.."haihh..lecturer pun kasik anak susu dada je??x kan ngan anak pun kedekut nak beli susu???" SUSU DADA JER???WTH!!! pastu dok mencanang cucu dia minum susu XYZ, mahal..minum dari umur 2 minggu..mak budak tu x keje pun, tapi 2 minggu pas bersalin makan ubat suh stop milk production!!sebab anak kan minum susu mahal..botol pun beli botol mahal gak sebab cucu dia x nak minum dari botol murah!!!haaaaaaaaaaa..lantakkkkk!!

pity them actually.bangga ngan kebodohan diri.

paling kesian baby tu la..orang lain siap menanges melalak x dapat bf baby, ko bley plak makan ubat untuk stop milk production..*sigh*

sekian mukaddimah..

info yang akan i share ni hasil dari cari gali kat susuibu.com & blog2 hot mummies out there..toche sifu!! n i summarizekan disini untuk panduan diri dan jugak sesape yang berminat..=)

  1. seeloknya mula kumpul stok EBM 2 minggu awal dari mula kerja.lagi awal, lagi bagus.. >>> walaupun i dah start pump seawal first week disebabkan kes ini, tapi x pernahnye jadi stock..hihihi..bila Rafique dah boleh direct feed, cik M mula berkuasa..malas..huhu..pump kalau dah tahu esok nak keluar ke..gi klinik ke..Rafique akan minum dari botol bila kat public sbb masih kurang confident to bf in public..currently, lagi 15 hari nak keje, n i cuma ada 2 packs of 8 oz frozen EBM..insyaallah akan buang cik M jauh2 dan mula pumping secara konsisten secepat mungkin..
  2. sediakan warmer bagi memudahkan babysitter untuk warm kan EBM >>> CHECKED!!!dah beli last week..
  3. sukat siap2 amount per feeding ke dalam container ikut keperluan baby masing2 untuk memudahkan BS..macam mana nak tahu berapa banyak baby minum per feeding???before start keje kena laa practise bagi baby drink through bottle..try & error laa.. >>>> i mungkin kena letak 3 oz per bottle kott..sebab kalau letak 3 oz dia x abes..tapi kalo letak 2.5 oz, mesti x cukup.so, for the moment, 3 oz.kalau within these 2 weeks bertambah, kenalah tambah amaunnyer..
  4. label lid of EBM container with number 1-6..1 & 2 for frozen EBM.4-6 for fresh EBM yang di expressed the day before..nanti bagitahu BS, warm EBM according to number..no 1 dulu laa..bagi tahu jugak, warmkan dalam container tu dulu, then baru transfer ke feeding bottle..sebab sayang laa lemak2 yang melekat kat storage bottle tu kalau ditinggalkan begitu sajer..(",) kenapa kena letak frozen EBM n fresh EBM??? simple.to rotate stock. kenapa 1&2 frozen, 4-6 fresh EBM?? sebab frozen EBM yang dah dicairkan x boleh dibekukan balik..kena habeskan within 8 hours (if i'm not mistaken.correct me if i'm wrong) dan kalau ada fresh EBM yang bottle 5,6 tu x abes, boleh di frozenkan..
  5. Masukkan storage bottles tu dalam cooler bag together with ice pack..ataupun kalau boleh tumpangkan kat fridge BS, masukkan sumer storage bottles dalam tupperware supaya xde laa berterabur bottle tu dalam fridge BS tu nanti..nak lagi cantik, susun siap2 ikut nombor.. >>>> kena beli cooler bag, icepacks & more storage bottles..masa nak travel dari KL ke Kelantan and balik semula ari tu i pakai Coleman & brite ice..hihihi
  6. bekalkan 1 pack frozen EBM untuk disimpan dalam fridge BS if possible..ini adalah untuk digunakan ketika kes2 kecemasan..like during growth spurt, baby akan minum lagi banyak kan??and maybe suddenly ada keje dan kena balik lewat sket,xde laa gelabah BS nak mencari susu for ur baby..and make sure BS inform kalau dia dah pakai stock frozen EBM tu..
  7. ibu pulak kena laa pumping kat tempat keje untuk fresh EBM supply keesokan harinyer for ur loved ones!!
  8. kita jugak kena selalu remind BS tentang handling EBM ni..dan sentiasa tanya kalau ada problem..dan tentang amount per feeding tu cukup ke x..
mula2 baca rasa macam leceh jugak yer..tapi, semua ni untuk pastikan BS x rasa terbeban untuk jaga si comel kita tu..itu jer kot for this moment..kalau ada pape yang i tertinggal, sila menokok tambah ey..

chayok chayok!!!


14 comments:

Peri PiA said...

my friend setia dgn tools nak pump susu kat surau ofis

puterihannan said...

walla!!! bangganya kite.. first timer nursing mom dh pandai nk manage EBM dgn BS walaupun scr teori. mcm hardcore nursing mom kata, teori tak sama ngan praktikal, tp alah bisa tegal biasa... chaiyok! chaiyok!

deena awanis said...

~pia~

kat ofis kami dah apply nursing room ari tu from management tp x tahu laa dpt dh ke x..kalo x, kat workstation jer r nmpknyer..

deena awanis said...

~puterihannan~

betul tu kak..practical x semudah teori..tp teori penting supaya kita x silap langkah..=)

Mrs Nageb said...

thanks deena,for the info :)
btw,i pun arituh ada gak sore2 yg awal2 dah suh i start bottle supaya nanti mak nak keje senang,i diam aje,bukankah BF juga yang terbaik kan..kan..kan..

anyway,I masih lagi tak baper faham pasal2 handling EBM ni..masih lagi belajar,so sangat appreciate apa yang deena share ni :)

Princess Ayang said...

aku baca yg part mukadimmah tu je sbb yg bwh tu xpaham..hehehe..

ada pulak org susah payah g makan pill nk stopkan susu.. isk2..

Puan Jiha said...

deena...Jiha pon buat mcm tu even baby dok ngan my mum... mang kene organized sket... kalau dah selalu buat, dah terbiasa dah...

Puan nadxoxo said...

mak ai, part mukaddimah tu boleh mendatangkan marah! haha. mmg kesian kat dia sbb bangga cucu minum susu lembu/soya :P

ANIEMZ said...

thanks kak deena untuk info ni.. memang membantu lah sebab anim malas nak cari2 info.. haha.. suke lah kalau ad org sanggup summerize ni..

happy breastfeeding =)

Peri PiA said...

bakal jadi rujukan ramai :)

deena awanis said...

~mrs nageb~

of coz, direct bf is the best!!i pun baru tahu that quality of milk yang kita direct bf is differ from ebm..sama2 laa kita belajar..=)

~amal~

orang ni ada macam2 jenis..sabor jer ler..

deena awanis said...

~jiha~

i'm kind of excited nak start buat sumer tu..harap semangat ni akan kekal berkobar..hihi

deena awanis said...

~aniemz & pia~

sharing is caring..=)

~*Dandelicious Princess*~ said...

menarik info ni. thanx a lot. semuga sukses.