long live!!!

Saturday, October 2, 2010

thanks for your support..

thanks a lot to puteri hannan, princess fantaghiro, nad, kak izzah (by sms) dan seorang silent readerku atas kesudian respond kepada entry ini..seriusly i need these kind of support to make sure my breastfeeding journey succeed..

thanks also to my hubby for his endless support and spirit..juga sebab sentiasa memahami kehendak & keinginan isteri terchenta ini...

actually, my problem was not about the milk supply..in fact, bidan yang urut i pun cakap i'm lucky for having lots of milk (she can say by looking at the weight of my breast)..masalahnyer baby susah nak dapat nipple..not everytime, tapi kadang2..but i can say yesterday and today, the situation became worst..

nak kata sebab poor latching, i think i've applied all that i've learned about breastfeeding eversince i knew that i'm preggy to him..but maybe practice is not as easy as reading peeps..huhu..

so currently, lepas pikir secara waras, (masa entry ini di tulis, kewarasan kurang sket actually..hehehe) i try to pump every 2 hours to make sure baby Rafique can be fed with my own milk..and every time he looks like wanted to be fed, i tried to feed him directly first..kot2 laa kan dia boleh pulak dapat minum direct masa tu..x rugi pun cuba..tapi bila dia dah mula hilang sabar, then baru i bagi through bottle..aci x camtu??

tapi sebab masih kelam kabut, terpaksa gak laa top up with FM jugak untuk hari ni..but i've promised myself to pump harder to have enough supply for him..insyaallah..


Rafique Zaquan - day 7
dah naik 100gram compared to his birth weight..

* taip entry ni sambil pumping for my prince charming..=)






9 comments:

puan jiha said...

jgn patah semangat... Aqeef dulu nak dekat dua minggu jugak tak pandai grab nipple... Setiap kali nak susu..amek masa 15min gak utk die latch btol2...

Nanti lama2 pandai lah tu =)

deena awanis said...

thanks jiha..xde tips ke??

sI tEDI said...

good luck!! dont give up!! =))

puterihannan said...

salam mama rafique, actually sy sendiri takde pengalaman yg serius ttg BF. Tp melalui pembacaan pengalaman mama2 di serata ceruk di susuibu.com, sy boleh rumuskan begini jek... memastikan penyusuan susu ibu bagi permata hati kita bukan satu perkara yg mudah. terdapat pelbagai halangan dan cabaran. mama rafique masih bertuah sbb susu ada dan tiada masalah utk diberikan pd si comel. So the solution is, always keep on trying harder and then teruskan pembacaan dan mencari ilmu ttg BF. Sbb ilmu tersebut adalah sepanjang masa kita BF bb kita... Chaiyok! chaiyok!

Puan nadxoxo said...

Deena,
Nad pun ada prob skit bila baby nak grab nipple belah kiri. Tapi Nad cuba try position menyusu mcm menyusu baby kembar tu. Alhamdulillah ok. Yang penting tak putus asa. Biar lah berpeluh2 pun.

Satu lagi, bak kata mak mentua, biar la baby lapar sikit bila dia struggle grab nipple tu lama2 dia akan pandai jugak sbb dia lapar kan. Hehe. All the best :)

Princess Ayang said...

dear, sorry xdpt dtg siang tadi..
penat byk sgt open house hari ni n dh maghrib dh masa aku kt shah alam td..
jangan la putus asa pasal BF tu..
walaupon aku tak tau apa2 psl BF, tp kawan aku ada gak cita psl anak dia xpandai grab nipple..
slow2 eh..cayiok!!

Mrs Nageb said...

bersabarlah dear,insyAllah oklah tu nanti :)

puan jiha said...

tips nye eh... Jiha sua2 kan aje nipple kat aqeef sampai die grab betol2.... Sua sambil pujuk2... 'pandai anak ibu ni isap' (jenuh gak sampai 15min dok pujuk2 die dulu hahaaha)... Tp jd ibu ni mang ajar kite utk jd lebih sabar

go go baby rafique

deena awanis said...

~nad~

time dia mamai2 tu bagi gak direct but rafique ni memang jenis kurang sabar..2-3 kali dia nak grab x dapat,dia terus melalak sampai muka merah2..tu yang wat dina x sampai hati tu...try nak latch time dia dah kenyang, tapi mentang2 laa dah kenyan, langsung x mo bukak mulut..buat dek jer..


~puteri hannan~
betul kata u tu..ilmu perlu sentiasa dicari..skrg tgh tgk video2 nak latch kat youtube..=)

~amal~

its ok dear..thanks for ur support anyway..satu masa nanti, akan sampai turn ko pulak paham mende2 camni..hope it will be very soon..hihihi..

~mrs nageb~
insyaallah i will..

~jiha~

ibu rafique ni ratu air mata sket skrg ni..sensitif..baby x ley hisap susu pun i nanges..kalau kena tunggu 15 minit baru dapat latch everytime, mahu penuh sebaldi air mata ibu campu rafique..hihi..

selalu gak pujuk dia cakap "anak ibu ni pandai"..=)