long live!!!

Sunday, October 3, 2010

the real battle : my labour experience


like what i've shared in this entry, the battle began when i found that i bleed at 4 a.m on the 24th September, Friday..

so, lepas entry tu ditulis, at around 11 a.m, mama texted me..suruh minum air selusuh..sebagai seorang yang kurang sabar (dah memang x sabar nak kuarkan baby lam perut walaupun contraction x kuat sangat masa tu), i laju jer minum air selusuh tu..

lepas minum air selusuh tu, iron baju2 kerja hubby, sambil dalam otak dok merencanakan ape lagi nak buat sementara nak tunggu betul2 sakit..

2 p.m : contractions mula kerap menjenguk..but seriously the back pain was more painful rather than the contraction itself..

4.30 p.m : contraction makin kerap..i cakap ngan hubby '"lepas maghrib nanti, boleh dah kot kita gi hospital" masa tu i rasa sakit & contraction kerap sangat..every 8-10 minutes macam tu..

5.30 p.m : ajak hubby pergi hospital IMMEDIATELY sebab rasa sakit sangat2..and memang x ley nak tunggu maghrib dah..dalam hati, i thought masa tu dilation sekurang-kurangnya dah 5-6 cm sebab sakitttttt sangat!!!

sampai hospital, terus pergi O&G unit, check dilation..
I WAS TERRIBLY SHOCKED!!!
sedangkan i punyer laa dah saket macam nak tercabut pinggang, the doctor said my dilation was only 2-3 cm..HUH????x bergerak pun dari pagi tadi tu..sedangkan sakitnyer tu dah jadi 18 kali ganda..subhanallah...

doctor tanya i ada minum air selusuh ker, i cakap jer laa "ya"..then she said "warded".

so, malam tu bermalam laa i di hospital..BUT x berjaya tido walau seminit..the pain keep going..texting with hubby yang sabar menunggu..i'm sure he's more than nervous!!!

25th September 2010, Saturday..

7.40 a.m - nurse buat routine check up and asked about the intesity of the pain..i mintak check servix dilation..

8.00 a.m - mintak hubby belikan breakfast..but all i took was only sekotak air dutch lady chocolate..xde selera nak makan.. sakit sangat..kunyah pun rasa perit..

8.20 a.m - the doctor came..bawak i masuk treatment room..servix dilation masa tu???x sampai lagi 4 cm!!!OMG!!!atas dosa apa laa Allah hukum aku macam ni??? for that, untuk percepatkan labour, doctor "tolong besarkan bukaan"..how she did that???tangan yang diseluk dalam cik V tu, guna dua jari dikorek2 supaya jalan lebih bukak!!!ok.DONE.4 cm.

8.50 a.m - masuk labour room..doctor pecahkan air ketuban..she said insyaallah lepas pecahkan ketuban dilation will increase 1 cm by an hour..WHAT????means i've to waitfor another 6 hour..

9.00 a.m - hubby masuk dalam labour room..join i..

9.50 a.m - check dilation.no progress..

10.50 a.m - servix dilation less than 5 cm..kena "korek" lagi jadi 5 cm..

12.50 a.m - servix dilation less than 6 cm..kena "korek" lagi jadi 6 cm..

kesimpulan dia, it took 2 hours for 1 cm dilation..x kan laa tiap jam doctor nak "korek" kan..i x putus berzikir..cuba ingat Allah..tapi wallahualam laa..kesan entonoks tu buat i pening2 lalat sket..in between that, called mama and abah..ask for their forgiveness..kot2 ada dosa yang buat i jadik camni ke kan..and i know they were crying too..i cakap kat hubby, jaga baby elok2 kalau ditakdirkan i x dapat tengok baby..i memang pasrah masa tu..

5.00 p.m - we asked doctor about epidural..sbb masa ni i mmg dah x boleh nak tahan sakit tu..rasa macam lagi 5 minit i akan mati..but EPIDURAL XDE ON WEEKENDS!!!because no specialist working..OMG!!!

6.20 p.m - servix dilation almost 8 cm..kena "korek" lagi..that's it 8 cm..

7.20 p.m - servix dilation 9 cm..no crowning langsung..doctor suruh pilih either terus go for ceaserean or to wait for another hour...which means, tunggu another 1 hour, kalau x bukak jugak, kena ceaser..coz max duration they can wait is only 12 hours after pecah ketuban..takut baby lemas..considering that the dilation never go 1 cm per hour for me, plus i might have no energy to push (x makan ape2 langsung satu hari), hubby terus choose to go for ceasarean..

8.00 p.m - masuk operation theatre..my spinal cord was injected at 3 points by the anasthetician..seriusly, SAKIT GILERRR!!!

8.50 p.m - i heard our baby cried..and i cried too..doctor tunjuk kat i, tanye baby boy or girl..i said "boy"..=)

his first shot with ayah..




18 comments:

ciare (^_^)v said...

deena, besar btol cabaran bersalin u.masyaAllah.i cant imagine the pain.tp pikir positif k.maybe u susah nak lahirkan bb,tp bb u nti senangggg je nak dijaga.xde byk hal.insyaAllah

puterihannan said...

deena, jangan susah hati tau... kita serupa... pengalaman bersalin awk for the first time to sama ngan sy... sama maksudnya, bukaan tak improve lebih 12jam, lepas dipecahkan ketuban pun tak increase then akhirnya kena la czer.... mcm awk la... tak tau le 2nd bb nih mcm mana pulak...

Puan nadxoxo said...

Ya Allah. Kesian sangat baca ni. Besar betul pengorbanan sebagai seorang ibu kan. Rasa nak nanges pulak walaupun diri sendiri pun dah melaluinya sehari selepas Deena. Mudah2an Rafique jadi anak yg soleh :)

Shu Shinju said...

uiii....periknye deena... takut la... nyway semua dah selamat kan.... alhamdulillah....:)

juelee said...

wah dugaan betol awak nk deliver.. tkpe la deena, mungkin kepayahan tu menghapus dosa kiter...

yg penting baby n mummy selamat.. tol x?

Mrs Nageb said...

Deena,sangat besar cabaran dan dugaan nya kan,tapi Alhamdulillah,semua dah selamat kan..

sapphire said...

congratess dina!!

serius menakutkan bila baca..
nama baby sgt best.. :)

farahfad said...

heeee...cabaran tue!
nway congrats dear on ur NB!
mmg cute sgt!

deena awanis said...

~ciare~

alhamdulillah..so far, rafique memang x banyak ragam..asal bagi susu as per required, settle laa dia..=)

deena awanis said...

~puteri hannan~

hope ur baby akan kuar ikut "pintu" this this time..=)

deena awanis said...

~nad~

ameeennn..

~shu~

betul..syukur semuanya dah selamat..

deena awanis said...

~jue~

aah..sakit lebih, dosa pun lg banyak diampunkan..wallahualam..

~mrs nageb~

alhamdulillah..

deena awanis said...

~kak nilam, farah~

thanks..=)

oren said...

salam..

tahniah sbb dh selamat deliver walopun laluannya sgt berliku..

sori, lmbt tahu..tahniah anyway..

utk bf tu, tahniah jugak sbb bersemangat..cuba mcm yg kawan2 suggest (to pump it out since dia mcm takleh nak minum direct)..

akak mmg tak pandai nk bagi nasihat about bf sbb utk anak ke 4 ni lah, baru lah lama skit bf kan dia..yg lain2 tu hnya setakat sebulan setengah dan 5 bulan..after that, stop totally..utk yg no.4 nih pun, dh campur fm masa umo dia 10 bulan, tapi sampai sekarang masih bf kalo kat umah..so, jgn putus asa..insyaALlah, awak buleh..

Atiqah Adnan said...

im suprise!
dear u dah bersalin?
macam mane la boleh lambat tahu nieh..
dear sorry..

hansome nye baby boy..
sakit ea bersalin.. adoii..
baca pun dah rasa sakitnyeee tihi~
anyway semuanye dah selamat kan..
penantian pun dah berakhir..
happy for u darling..
take care of urself ya!

deena awanis said...

~oren~

insyaallah kak...akan cuba yg terbaik untuk baby..tp hari ke-8 ari tu rafique terpaksa minum FM..sian dia..

deena awanis said...

~atiqah~

its ok..thanks anyway..
jangan takut laa..pengalaman bersalin tu lain setiap orang..ada jugak yang sakit kejap jer..

Ainul said...

deena, tahniah dh selamat. sama la ainul pun kena czer.bezanyer ainul dh well plan utk czer.so tak rasa la tanda2 sakit.selamat bf..