long live!!!

Saturday, October 2, 2010

hati seorang ibu,,

hancur luluh hati seorang ibu ini bila terpaksa kata "u pergi belikan laa susu kat dia" pukul 12.00 tgh malam tadi..

maybe some of u who read this entry pelik, ape yang nak kecoh sangat pasal pergi beli susu..but seriously its a BIG issue for me..

carrying my baby for 40 weeks 1 day inside my womb, i've been dreaming to exclusively breastfeed him eversince..regardless the known benefits of breatsfeeding to both mum and baby, i rasa breastfeeding membuatkan seorang ibu mempunyai hak exclusive on her baby...i mean, orang lain boleh main, mandikan our baby etc but when its time for his MOST IMPORTANT ROUTINE, they only can do it with us, their mum..betul x?? THAT'S THE EXCLUSIVE PASS we have..

dengan kata yang paling selfish, i think breastfeeding membuatkan orang lain x boleh nak buat my little prince kenyang EXCEPT ME!!

but just now, i terpaksa redha dengan ketentuan Illahi..

HE WAS FED BY OTHERS!!!

hubby,
i know u try to pleased me..but SEMAHAL MANA PUN SUSU yang u beli untuk Rafique tu, tetap x leh bayar kehancuran hati i..thanks anyway kerana cuba memahami i..

maybe some of u think i'm so selfish berfikiran macam tu..

anyway, YES I AM!!!






7 comments:

Princess Fantaghiro said...

Hye Deena,

I'm ur silent reader..but now dh xsilent dh..hehe..I juz wanna share with u..actually I pn baru dpt baby,he is 27days old..I'd same experienced like u..deliver c-zect n sgt brhrp dpt fully breastfeed baby..when I was 6mnths preggy,air susu dh start kluar.I mean colostrum..my mom n aunties ckp,untung anak nti sbb I byk air susu..tp sume Allah pny kuasa..I can't move for almost 24hours after gave birth..plus ubat bius n ubt2 lain wat susu bdn I jd sgt sikit..:(
N midwife kena feed my baby ngn formula milk..I fhm perasaan u..mmg sgt frustkan..tp I pam jgk skrg wlpn sikit I bg jgk my baby mnm..pastu I topup ngn susu formula..mmg sgt sedih,hancur luluh hati..tp kita kena strong deena..mgkn xde rezqi kita..Allah lbh tahu sgalanya..yg pntg baby sihat..my siz inlaw dulu pn sama jgk.even dia deliver 2nd baby normal pn air susu xde.tp anak2 dia sihat jgk n sgt bijak..pape pun kita redha k..take care deena..:)

deena awanis said...

hi princess fantaghiro..

selamat berkenalan...exactly, hancur luluh sangat hati bila tengok baby minum FM..but my case bukan sbb xde susu actually, but my baby refuse my nipple..=(

yg tambah sakit hati lagi, boleh pulak ada mulut yang komen "susu ibu dia x sedap kot"..rasa cam nak gi koyak jer mulut yg sebut tu..

puterihannan said...

salam mama rafique,

saya ucapkan tahniah kerana berjaya menyematkan dalam diri bahawa SUSU IBU is the best!!! nk kata sy faham 100% tak jugak sbb sy takde pengalaman BF anak sulung dulu, tp since preggy kali kedua nih rasa sgt2 terbuka minda n dh bertekad nak BF bb scr exclusive (walaupun sy dh dpt agak cabaran2 yg bakal melanda). However for ur case, preparation semasa bersalin dari segi mental fizikal dan ilmu sgt penting dan jika ia telah dilaksanakan maka apa yg anda lalui adalah perkara yg boleh diselesaikan.

Pd pendpt peribadi sy, bb bkn reject ur nipple, tp bb tak selesa dgn cara latching or positioning yg u buat. kengkadang bl bb rasa tak selesa dia akan semacam refuse nak BF. soal kata2 org sekeliling tu letak ketepi yg penting niat, tekad dan keyakinan bhw susu itu adalah utk anak kita.

Kalu rasa keseorgan melalui sume nih, jgn risau ada geng yg leh membantu. Selalu2 berkunjung ke rumah 'susuibu.com'. Luahkan segala nya di situ...

Jangan putus asa ok, teruskan mencuba. Good Luck!

Anonymous said...

salam..
saya silent reader awk..
tp nak bg pendapat..
saya pn baru bersalin..bb baru 35 hari..n ceaser jugak..
problem sy same dgn awk..
my bb boy refuse my nipple too..
so what i did..i ebm to my bb..
masa awl2, mmg stress..sbb bb asik nak minum n susu xde..so sy mmg pam every 1 hour to fulfill his need..
mmg stress, smp rase give up n i penah nanges sbb bb da lapar n sy tgh pam susu, bb nanges smp nak ilang suara..
skrg alhamdulillah..wpn tak dpt buat byk stok..tp every time my bb nak susu ade..
sy amek supplement shaklee..alha,dulillah..susu bertambah..dulu kalau pam dpt 2oz je..now boleh dpt 4-5 oz..
so sy harap awk leh try cara ni..even kite xleh direct, tp bb still dpt minum susu ibu..
sy tatau nak bg direct camne da..ni je yg mampu sy buat..
hope ni boleh membantu awak..
sbb masalah kite same..n kite je faham...hope awak tabah ye...

Princess Fantaghiro said...

Same thing ngn I deena..I pn prob ngn my nipple jgk..my nipple pendek,bby susah nk suck..bile I try nk direct bf bby,dia mcm tercarik2 nipple.pastu dia cry..
Mmg rude la sape yg bg statement mcm tu kt u..sabar k!

Puan nadxoxo said...

Deena, Nad faham perasaan Deena ni. Nad pun melalui situasi yg similar. Terpaksa ceampur2 FM n BF sbb mula-mula susu tak keluar. Now susu dah ada so mmg breastfeed dia. Tapi ada dugaan lain pulak. Baby ada prob so kene admitted. Kat hospital ni terpaksa campur2 gak. Takpelah atleast ade gak breastfeed baby. Redha jelah dengan ketentuan-Nya. Mungkin ada hikmah di sebalik semua ni.

ARNA said...

Saya belum bersalin lagi, tapi dah 4 org nurse n doctor check my nipple cakap nipple pendek. Sekarang tengah pakai medela nipple former. Cuba Deena try pakai nipple shield since ur baby hard to latch on nipple. Kalau xleh jugak, pergi ke hospital rakan bayi cari kaunselor laktasi x pun call pn farhan dari sarakids.