long live!!!

Monday, October 4, 2010

chloramphenicol (antibiotic) is not safe for breastfeeding!!

sejak entry ini dihasilkan, i selsema & asyek terbersin..(sape suh ko nanges lebih2??padan muka!!)

dan kesannya adalah kepada my prince charming..dia pun ikut terbersin sama..naseb baik x selsema si kecik tu..yer laa..walaupun ibu dia ni selsema & bersin & segala bacteria banyak kat tangan dan hidung i ni, i can't resist to kiss him!!!and of coz i paling geram ngan idung & mulut tomey dia tu..that's how it transmitted i guess..huhu..shiann Rafique..

for me, ubat paling mujarab untuk selsema is panadol soluble laa..BUT i'm breastfeeding my prince (walaupun not direct feed)..so, risau gak kot2 ada effect to Rafique..

bila i google2 tadi, jumpa ini..

PANADOL IS SAFE FOR BREASTFEEDING,
if taken according to the appropriate dosage (2 biji skali makan, max 4 kali makan 1 hari) but
CHLORAMPHENICOL IS NOT SAFE FOR BREASTFEEDING!!

chloramphenicol ni biasa digunakan as antibiotics..so, bila amek antibiotics, please make sure it wasn't chloramphenicol (if u r breastfeeding)..kalau x breastfeed, xde masalah..

kalau nak tahu what are drugs (medication) that are safe for breastfeeding, boleh jenguk sini..

our baby is what we eat..=) so, makan ubat apabila sangat perlu jer k..and make sure, kalau pergi klinik, tell them that u r breastfeeding...(again, untuk orang yang bf laa yer)..hehhehe..

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

3 comments:

Peri PiA said...

take care ya deena,get well soon

thanks for the info

puterihannan said...

good info... keep on digging for more about Breastfeeding... chaiyok! chaiyok!

deena awanis said...

thanks pia..

~puteri hannan~

insyaallah kak..=)