long live!!!

Thursday, October 7, 2010

pengalaman berpantang..

good morning..

i memang ada terpikir nak share2 experience berpantang selepas bersalin ceasarean ni..ingatnye tunggu abes confinement period dulu..tapi alang2 dah kena tag ngan puan hannan, u ols layanz jer laa cerita i ni yer..

for your info, currently i tengah berpantang kat umah MIL..sabtu ni baru balik kampung..sebab i czer ari tu kan, so sumer orang nak i sihat2 dulu sket, baru bley travel jauh2..

first of all, sebut pasal pantang, mestilaa all about foods dulu kan..tambah plak kena ceasarean, harusler lagi banyak pantang makan nye..dari 1st until 6th day i cuma makan bubur jer..dorang kata bagi mudah hadam..menu adalah sama up to now, iaitu nasi/bubur, ikan bakar tawar, sayur (sawi, broccoli & cauliflower) rebus..

amazing wooo deena makan sayur hijau!!they said sawi can helps in producing milk..so, anything for u laa Rafique..ibu yang selama ni memang x ley nak telan sayur-sayuran hijau ni, boleh lak hadap sawi tiap2 hari dengan berseleranya..

and thank God for creating black pepper dengan khasiat yang banyak..instead of sumer yang tawar tanpa rasa diatas, black pepper laa yang membantu i mengharungi suka duka makan makanan berpantang ni..huhu..
so, itulaa makanan i hari2 untuk 44 hari ni..telur, kacang2 apetah lagi seafood x ley makan, gatal..jenis ikan yang boleh makan, i'm not so sure..sebab i tukang makan jer..basuh pinggan pun MIL x kasik k!!how lucky me..=) ohhh..my mum and MIL cakap after 2 weeks, i dah boleh makan ayam bakar..hoyeahhh!!! still bakar ler tapi..no oily2..

itu meals untuk main course..makan 2 kali sehari..tengah hari & malam..tapi ketahuilah untuk yang belum tahu, breastfeeding make us always feels hungry..for that, i minum milo or nestum with wholemeal bread or oatmeal crackers masa breakfast, tea & supper..baru masuk hari ke-13 pantang, dah nak abes 1 tin jacob's crackers tu i kerjakan..lalalala...

and i took a lot of plain water..dahaga weh..kalau ikut MIL i, memang dia x kasik..nanti rahim lambat kecut katanyer..really???anybody have scientific evidence on that??tolong share ngan i ek..but as far as i know, doctor pun suruh drink a lot..kalau ikut orang2 tua, segelas air tu jer untuk makan nasi skali ngan ubat..tapi i cilok botol air, masuk dalam bilik..huhuhu..minum everytime after breastfeed or pump..itu jer kot yang i kuat ngelat dalam pantang ni..bab makan i ikut r..takut gak kan dengar orang citer pasal bentan laa..jahitan bernanah la..bocor laaa..wooooo..nauzubillah..

tentang pengambilan jamu, i belum start amek..tukang urut i cakap, orang ceasarean boleh amek only after 20 days..sekarang ni, other than supplements given by the hospital, i amek Gamogen from Gamat Healin ni..

yang ni memang khas untuk orang bersalin ceasarean..untuk orang yang bersalin normal ada jenis lain kalo x silap i..and don't worry peeps, ia adalah sangat sedap..rasa cam scott emulsion oren tu..so, xde masalah untuk minum 2 sudu 2 kali sehari..and this is the only chance for me untuk mengalirkan sesuatu yang sejuk ke dalam tekak..hihihi..;-) and hubby dah belikan pati ikan haruan tu gak..i baru minum 1 jek..sebab x sedap..hahaha..rileks r dulu kan..makan satu2..ni sumer segala ubat nak telan, terkejut badan i nanti!!

pasal urut, i dah urut 3 kali..start on day 4..selang sehari..tapi urut ni x feel sangat laa..sebab i x ley nak meniarap..x ley urut kat perut lagik..just urut kaki, belakang, lengan jer untuk hilangkan lenguh2 badan..tukang urut tu pesan suh i urut 1 badan before start keje..seriously, i sangat x sabar mahu urut satu badan!!!i love massage!!

tungku pun i belum start..dorang kata untuk ceasarean, after 20 days baru leh start..so, bila balik kampung nanti la..my mum pun dah tempahkan bidan untuk tungkukan i..x tahu macam mana rasanyer..but from what i heard, sedap ek biler bertungku??i tengok my little Rafique pun cam enjoy jer kena tuam..using the same principle of applying heat to the body kan??hope its going to be a pleasure experience..

bengkung pun after 20 days baru boleh pakai..sebab nak bagi luka betul2 kering dulu..for the time being i pakai girdle and sapu losyen pati halia ni kat perut..

but please make sure losyen ni x kena bahagian jahitan tu tau..losyen ni panas..using it for a week together with girdle, i rasa perut i pun dah makin kempis..alhamdulillah..=) cuma...cemane nak kasik tegang kulit kat perut ni ek??

owhh..jangan lupa tang ikat kain batik ketat2 (mama i cakap penting supaya pinggang ada shape), ikat rambut kasik cekang kulit kepala..ini untuk buang angin or elak angin masuk cengiitu laa..not so sure..and also pakai socks all the time, walaupun tengah hari buta..and i sapu minyak kayu putih kat tapak kaki supaya angin x masuk..i wonder laah..betul ke angin boleh masuk ikut kulit ek??huhu..tapi dah orang tua cakap cenggitu kan..belasah jer laa..

bab yang paling i x suka is param n pilis..selal ngelat x mo pakai..it makes me feel sticky..dah ler MIL x kasik i pasang kipas..with the same reason, angin masuk badan..tapi i wat degil gak pasang kipas..wakaka..

i ni kategori yang bertuah kot..walaupun MIL jaga di awal pantang, i xde masalah ngan dia..i know she wants the best for me..x nak sakit2 badan bila dah tua nanti..bak kata orang tua2, badan nak pakai lama..huhuhu..it's just me..yang keras kepala on few things..tapi hubby i pun naik rimas dengar banyak sangat pantang larang yang kekadang kita golongan muda remaja ni rasa cam x relevan langsung..huhu

sebab i kena tag oleh puteri hannan, i tag laa beberapa kawan lain yang jugak tengah berpantang to share their experience..


hope u all sudi share experience..

daaa....





15 comments:

`BaHa` said...

hehe nanti i share pengalaman pantang i.. tapi xde ape tips pun, i main belasah je

anyway, macamana nak menegangkan kulit perut itu memang masalah besar bg i jugak.. camane ekkk???

puterihannan said...

wa... suke...!!!! respon sepantas bullet train... :D. akan dijadikan panduan nnt bl dh bersalin sok.. :D. thanks deena..
btw, sbb takde ilmu masa 1st berpantang dulu, tak banyak yg sy buat. tp dulu sy suka makan ikan haruan buat sup.. makan ngan bubur nasi sedap... :D

Peri PiA said...

fuh,nsb baik kite suke mkn broccoli hehe

bau paran tu wangi sgt yek?hehe

me,harap2 dpt bersalin normal.deena dah lps xper,janji selamatkan

ANIEMZ said...

kalu ikut hubby ckp, tak payah pantang pun makan.. tapi kalu ikut org tua2, memang byk kan.. cuma, kalau macam sayur2 n buah2 sejuk taleh la.. senang cite, ape yg hospital bagi makan, maknanya memang blh makan..slalu gaduh2 manja dgn mak pasal makanan pantang ni.. kekeke..

pasal air masak, hubby anim selalu suh minum byk2 sbb BF baby n tak de kene mengenakan pun minum air masak byk rahim lambat kecut.. doc pun pesan suh minum air byk2 kan..

tapi sebab bile kite berpantang ni duk dgn mak, jadi haruslah hormat apa yg dorang cakap =)

deena awanis said...

~baha~

will be waiting..itu ler..risau ler plak tgk perut berkedut ni..huhu

deena awanis said...

~kak hannan~

ntah ler bley jadi panduan ke x..sekadar share experience..mama da buat sup ikan haruan masa hari dina discharge ward..tp nenek kata x ley mkn lg..awal sangat..lega rasa!!huhu..

tp dh balik kampung nnt sure x terlepas punyer..sedap ke sup ikan haruan tu.??

deena awanis said...

~pia~

aah...wanggiiiii sangat!!huhu
sume harap dapat bersalin normal..tp dah suratan nak wat cemane..eh, pia ada gud news ke ni??

deena awanis said...

~aniemz~

betul3..pantang orang tua ni byk sgt..yang rasa nak ikut, ikut ler..yang x nak tu, pandai2 laa..jgn sampai dorg terasa hati pulak dah ler..

Atiqah Adnan said...

selamat berpantang my dear deena~
jangan langgar pantang tau..
semoga deena sihat selalu..

Ainul said...

sup ikan haruan sedap!! hari2 ainul makan.ainul start dr hr ke 2 dh bertungku.ms kt hospital guna hot water bag yg hospital punya.cepat je hilang sakit kt rahim. bila blk umah bertungku guna batu.MIL ckp bg rahim cepat kecut.
air masak (suam) pun ainul minum byk sbb nk bg air susu byk.so far kakak dl pun mcmtu.takde pun bentan sume.tp air suam bkn panas sgt @ sejuk.
anyway selamat la kita menempuh tempoh berpantang ni..

**gamogen tu dh mkn bp hr pantang? blm ambik apa2 lg sbb takut arreessa kena jaundice.***

deena awanis said...

~atiqah~

thanks..insyaallah..akan cuba jadi seorang yg berdisiplin..hihi

deena awanis said...

~ainul~

waa..bagus ler kalo sedap..hihi..gamogen tu dina makan dari 1st day lagi..alhamdulillah ok..rasanya rafique kena jaundice xde kena mengena dengan gamogen tu..=)

Mrs Nageb said...

bestnya,bagus deena ni,ngan MIL pun leh layan aje.....kalau I segan sikit..hehe..good :)BTW banyak tol ek kene pantang ni,kenalah get ready nih..huhu :)

deena awanis said...

~mrs nageb~

tu bukan bagus namanyer..tu keras kepala..orang cakap, x mo dengar..hihi..

Puan nadxoxo said...

mmg nak share pengalaman, tggu ada masa nanti. nak tidur pun xcukup masa hehe