long live!!!

Wednesday, October 6, 2010

sleep, jaundice, grapes..

the first few days when Rafique was born, i wonder kenapa my baby was keep on sleeping..asyek tido je..bangun pun kejap2 jer untuk menyusu..and sampai sekarang (day 12) masih macam tu..tapi kekadang we all sajer je kacau dia, x nak bagi dia tido..hehe..especially time maghrib laa..

and i baru tahu, rupa2 nya its very normal for newborn up to 1 month old to sleep for 16-20 hours a day...alhamdulillah..means my baby normal lah tu..risau gak kan sebab dia pasif sangat..

masa i kat ward , doctor ada cakap that my baby prone to get jaundice sebab darah i group O..and for your information, the risk will be higher for babies to get jaundice a.k.a demam kuning if both of the parents are in group O..the doctor taught me how to check whether our baby get jaundice or not..tahu macam mana??tekan dahi dia, tengok kalau warna kulit dia lambat berubah kemerah-merahan, maknanye ada jaundice laa tu..

so, i did checked everyday to make sure my little prince xde..dalam2 dok check and ingat he's ok, rupa2nyer Rafique dah dapat demam kuning..found out by the nurse yang datang check kat rumah on day 7..

dah suspected jaundice, kena laa gi klinik to be diagnosed by the doctor..they took his blood from tapak kaki kecik tu..shian Rafique..tapi Rafique x nanges pun, ibu yang nanges..ngehehehe..

so, to mummies yang x mahu nanges tengok ur little precious kena prick kat tapak kaki..and x mahu tengok ur little ones treated like this,


sila baca tips mengelakkan jaundice ini..

first, is to wake ur baby (yang sememangnya enak tidur di awal2 kelahiran tu) at least every two hours and feed them with ur breastmilk..baby yang pasif adalah sangat berisiko untuk dapat jaundice..

the second tips, i rasa ramai yang dah tahu laa kan, exposed the baby to sunlight..early morning sunlight laa..jangan lak pi jemur baby kol 12 tgh hari..but since sekarang ni ozone layer pun dah makin menipis, i don't really agree with this idea..

and the last one is, if ur baby dapat jaundice, feed them with green grapes..petua from my tukang urut..seriously!!it work wonders to my Rafique!!by one night Rafique was fully healed!!

second day pergi check, doctor cakap he was fully recovered from jaundice!!alhamdulillah..





10 comments:

Peri PiA said...

Laaa,ye ke?cian baby kena juge.xper2 InsyAllah cpt baik nya tu ;)

mama xno nanges ok

Mrs Nageb said...

Ibu darah O memang risky eh...huhu,thanks deena for the info.. :)

Ainul said...

thanx deena for that info.arreessa pun doc ckp ada jaundice skt.tp dia kerap menyusu.semalam sejam sekali tu.penat tp tekad jgk sbb taknak dia kena jaundice.berak pun banyak.hihiihii..

`BaHa` said...

deena, baby kite pun ada jaundice. 2 kali warded sebab dah turun naik balik :( baru nak share cerita pasal jaundice, tak berkesempatan lagi

deena awanis said...

~pia~

alhamdulillah..rafique dah sehat..cuma kena jaga2 gak laa to prevent recurrence..

deena awanis said...

~mrs nageb~

u r welcome..

~ainul~

bukan malam jer kena kerap susukan dia, siang pun tau..

ciare (^_^)v said...

out of topic: anda telah ditag-contest di sini http://ciare.blogspot.com/2010/10/contest-bersama-si-kecil.html :)

mamamarissa said...

its normal dear...even marissa pun kena dulu...alhamdulillah, rafique dah ok :)

p/s : mmg tak bleh tahan tgk anak kena ambik darah...setiap kali tue mesti menangis :(

deena awanis said...

~ciare~

insyaallah i buat..=)

~mamamarissa~

alhamdulillah..=)
betul laa..kesian tengok kecik2 dah kena cucuk..kalau kena stay kat NICU lagi kesian kan..

Hunny said...

hi, betul ke grapes bleh kurangkn jaundice?my baby pn kuning sket n im O+.sah2 lambat nak turun kuning dia :( bpe byk grapes kna bg ek?hope u can share..thanks :)