long live!!!

Sunday, October 17, 2010

love him to the bits!!

Rafique dah masuk 23 hari..semalam (day 22) nurse datang check lagi..Alhamdulillah..he's free from jaundice..so, rasanya bagi baby makan green grapes tu memang berkesan lah..and he's now weigh 3.5kg..naik 600gram compared to his birthweight!!x sia2 anak ibu ni drink milk banyak2..hehehe..

these pics are taken yesterday..sebelum nurse datang..



my mum bising giler bila i pakaikan jeans kat Rafique..hahaha..lepas nurse timbang tu, dia dah x kasik i pakaikan Rafique jeans tu..shian anak ibu yer..nenek x kasik encem2..mama kata, orang dulu2, pakaikan baju jer kat baby, seluar x pakai pun, terus bedung ngan kain lampin..imagining how gross i looked in that!!hahaha..x mahu laa kasik Rafique buruk rupa cenggitu..

Alhamdulillah..walaupun proses nak lahirkan Rafique susah, tapi he's an easy baby..xde nanges2..sampaikan my grandma risau sebab dia x pernah dengar Rafique nanges..siap suruh i cubit Rafique sebab nak tengok Rafique nanges..hehe..my hubby pun sama gak..saje je suh bagi milk lambat2, sebab nak dengar anak bujang dia ni nanges!!!

actually he did cried..bukan laa x nanges langsung..dia akan nanges bila lambat bagi susu..so, i will feed him as soon as he shows the feeding cues..bukan apa x nak bagi dia nanges, kalau dia dah nanges confirm dia x nak direct feed..nak kena kasik milk kat bottle..pastu muka dah merah2, kesian laa..

and another reason for Rafique to cry is sebab air untuk dia mandi x menepati standard piawaian dia..either too hot or too cold..if the water temperature suits his requirement, dia memang enjoy his shower time..=) and he love his tuam & nappy change time a lot!!provided, mesti isi perut dia dulu..

tapi sekarang sangat susah nak pegang si kecik ni masa shower and tuam..kaki dia sangat kuat menendang..dah x sabar nak berjalan ek anak ibu ni?? kalau tido, mesti dia bergerak sampai ke bawah..asal i sedar je, alas kepala dia dah kat atas..huhu..

dan my Rafique ni sangat suka menggeliat..sampai merah2 muka laa dia menggeliat!!some people said, bagus menggeliat tu sebab baby aktif..stretching himself..tapi mama cakap orang suka menggeliat ni, pemalas..and ada jugak kata, baby kuat menggeliat sebab kita perah kuat2 baju dia..tapi all this while, his clothings were hand-washed by mama and MIL..EXCEPT for masa baru beli dulu, memang i sumbat sume dalam washer machine..hehehe..

anyone have idea about this??

what i adore most bout him now is dia dah pandai nak communicate..i mean in his own language laa..dah banyak bunyi..ajak orang berborak agaknyer..x sabar nak tunggu mulut tecik tu sebut "ibu"..=) dan sangat suka tengok his sweet smile..mata yang tengah ngantuk susukan dia malam2 terus segar bila tengok dia senyum..

OMG!!i thought this going to be a short update of him..terpanjang berjela laa pulak..

love u to the bits Rafique Zaquan!!mmuuuaahhh!!

till then..daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

7 comments:

sapphire said...

deena..
org kata..budak kecik..yg baru2 lahir nih..baik kne bedung..apa ntah effect dia dah besar nnt..x ingt dah.. :D

deena awanis said...

kak nilam..

mmg betul, masa rafique kurang 10 hari memanjang kena bedung..skrg bedung masa dia tido mlm jer..kalau bedung siang pun, konfem tgn keluar jugak!!kuat betul dia tolak tangan dia..huhu

`BaHa` said...

nak beli seluar jean unt amir jugak! haritu beli baju pakai biasa je, pakai dok umah.. bile nak berjalan takde baju elok hehe

deena awanis said...

~baha~

actually itu first pair yang we all beli for rafique..x beli brg lain lg, dah beli jeans tu..hahaha

fikaryna said...

ala..tomeinya rafique..cepatnya besar..dah nak tembam dah..

anak baik kan..

deena awanis said...

alhamdulillah..so far Rafique memang anak yang baik..=)

MrS. F!zA said...

ibu ni over tau dlm pntg pon nk pakaikan jeans dah.. hahahahaha