long live!!!

Monday, October 18, 2010

after day 20

lepas dah masuk hari ke-20 berpantang, menu i dah improved!!=) banyak mende yang dah boleh makan..xde laa tiap2 hari hadap ikan bakar je..daging ngan ayam dah boleh makan walaupun masih versi bakar..paling canggih pun sup..tapi kira ok laa..ade gak variasi..x laa bosan sangat..

i pun makan orange sekarang ni..

orange ni bagus untuk cepatkan proses penyembuhan luka..high in Vitamin C..tapi separuh biji jer r sehari..risau gak takut Rafique cirit birit pulak nanti..Alhamdulillah, so far Rafique ok jer..poo poo 6-8 times daily is normal for breastfed baby..no??

lagi satu, i dah start minum pati ikan haruan ni jugak..sebotol sehari lepas breakfast..
rasa dia???x sedap!!!so, i telan cepat2 abeskan satu botol, pastu minum air milo..hehehe..ikan haruan & belut memang well known untuk keringkan luka operation kan..tapi my grandma cakap x boleh amek awal2 sangat, sebab nanti jadi gelembung2 kat bahagian luka tu..mungkin sebab healing process di terlalu rapid, so badan ala2 terkejut kot..huhu..ntah ler..i pun x pasti..i ikut ajer..

ada satu mende yang wat i konpius sekarang ni about Rafique..lepas feeding, walaupun dia dah refuse to be fed, dia tetap masukkan tangan dalam mulut..macam lapar tu..tapi bila offer milk, dia x nak pulak..nape yer??

6 comments:

Peri PiA said...

erk,baby memang mcm tu agaknya hehe

20 days and counting ;)..dah blh mkn buah sikit ye

deena awanis said...

yer pia..counting sangat..tapi walaupun dah habes tempoh pantang, kena jaga makan jugak..ceasarean ni luka dalam tu kita x tau dah elok ke x..=(

oren said...

baby nak explore jari jemarinya lah tu..

BTW, baby tido dlm bedung akan tido lebih lama..i did for my kids too..yg 2 org last nih, akak tidokan diaorg dlm posisi meniarap..so, lama jugaklah depa tido..

cuma kena kerap alihkan posisi kepala diaorg..takut lenguh kan..

deena awanis said...

means totally normal laa kan??x payah ler nak feed dia lagi ek bila camtu??haishh..fenin2..

[ Hanie ] said...

tak prsan dah ucap tahniah ke blum kat deena :) tahniah tau...baby kite lebih kurang sebaya yer hehe. same2 caeser!
ooo dah boleh mkn ayam yer? huhu. kite tak termkn ayam lg ni, dgr berita baik ni, mcm best je hehe

deena awanis said...

after 20 days mama dah bg makan ayam..=)