long live!!!

Thursday, October 21, 2010

berpantang selepas ceasarean..


thought i'm going to suffer throughout this confinement period..yer laa, macam2 dengar citer orang kan..banyak nau pantang larangnyer..itu x ley makan, ini x ley buat..tambah pulak i yang memang choosy bab2 makan ni kan, lagi laa risau nak berpantang..tapi syukur Alhamdulillah, not that bad laa..

berpantang lepas bersalin ceasarean ni banyak jugak bezanya kot daripada orang yang bersalin normal..x boleh nak urut n tungku suka2 hati..makan pun lagi banyak mende yang kena jaga kot..and i baru tahu yang diri i ni sebenarnya x kesah berpantang dari makan itu ini, dan boleh jer telan segala mala ubat-ubatan asal dengar orang cakap boleh cepat baik!!huhu..

segala apa yang nak masuk mulut i, i mesti tanya mama or nenek i dulu whether i boleh makan ke x..hehe..penakut dalam kata lainnyer..takut lambat baik..takut jahitan terbukak etc..and i heard kalau jahitan terbukak, kena start balik pantang another 40 days..haaiii..nauzubillah..

so far, luka jahitan i adalah berada di tahap yang sangat membanggakan diri ini..hehhe..sumer yang tengok jahitan tu (bidan, tukang urut & nurse) cakap jahitan i cantik..macam orang yang dah lebih 40 hari.kering..weehhhuuu!!terasa macam berbaloi jer menjadi over prihatin about apa yang masuk lam perut ni..=)

nak bagi tips macam mana nak jaga luka ceasarean, rasa macam x layak.tapi x pe la, nak citer gak..hahaha..paling penting is to avoid oily food!!!yang bersantan pun consider oily jugak tau, bukan goreng jer..sebab makanan berminyak ni penyumbang kepada luka tu bernanah!!and that's why u really shouldn't take ikan masin..goreng kan??ke ada orang makan ikan masin rebus??plus, ikan masin jugak x bagus sebab menjadikan darah nifas kita berbau!!!

banyakkan makan sayur2an..tapi careful jugak ye..make sure sayur2an tu bukan jenis sejuk..i cuma makan sawi, broccoli and cauliflower jer..and kekadang mama kasik carrot jugak..makan sayur2an ni penting supaya kita senang poopoo..x payah meneran..sebab, kalau meneran kita akan banyak guna muscle kat perut which memungkinkan jahitan kat perut tu tertetas!!!serammmss woooo!!and makan sunkist macam i cakap kat sini untuk percepatkan luka kat dalam tu sembuh..

and harus jugak laa u amek gamat & ikan haruan..vitamins yang doctor bagi pun jangan lupa makan yer!!and about jamu2 bersalin.orang kata after 10days dah boleh amek jamu2 sumer tu..tapi ntah laa, i x berani lagi..tunggu laa lepas 1 bulan..yo yo laa ko dina..ari tu kata nak makan lepas 20 days..

owhhh..lagi satu yang orang2 tua selalu x bagi is drink a lot of water..masa pantang ngan my MIL, air memang kena catu!!huhuuhu..tapi i ngelat jugak..amek mineral water masuk lam bilik!!air sangat penting untuk elak kita dehydrated..esp yang bf baby laa kan..i rasa i minum up to 2 litres daily..sbb memang dahaga..everytime after bf Rafique mesti tekak perit giler rasa..dan air jugak bantu mudahkan kita poopoo..elak sembelit..kan??

yang tu tang makan minum..tempat luka jahitan tu jugak, x boleh disapu dengan sebarang jenis sapuan, x kira laa cream ke, losyen ke, herba ke..JANGAN SAPU APA2!!and make sure tempat luka tu sentiasa kering..lap kering2 lepas mandi..kalau boleh, avoid air sabun kena tempat luka tu!!and, untuk mereka2 yang macam i suka pakai underwear yang jenis lowcut, sila beli "granny panties" yang diperbuat dari material cotton agar panties yang anda pakai akan menutupi bahagian ceasar itu...;-D sebab x leh berbengkung, i pakai girdle..bila kita pakai girdle, luka kat perut tu akan kurang bergegar..u'll be more comfortable to move.trust me!!

i rasa satu lagi perkara yang jugak penting dan i selalu kena marah ngan mama sebab ni..banyak bergerak..x macam orang tengah pantang!!hehehe..i memang x reti dok diam..bidan yang urut i pun heran tengok i..dia kata jarang jumpa orang cam i ni..laju jer bangun..kata dia, selalunyer, orang kalau bersalin ceasarean, x berani nak jalan banyak2..in fact, ada yang nak bf baby pun, their mum yang hulurkan baby..x berani nak angkat baby..oh yeahh??for me, berjalan akan menyebabkan darah kita mengalir..bila darah mengalir, baru laa luka tu cepat sembuh..no??

itu laa antara perkara2 yang i buat..kalau nak ikut pantang larang sangat susah jugak..for me, dengar semua pendapat orang..nak apply ngan x, depends laa kat diri sendiri..that's why i x suffer sangat during this confinement period kottt!!ikut kepala sendiri jer..hahaha..

p/s : entry panjang berjela tanpa gambar hiasan..harap u all sabar melayan..






15 comments:

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

deena.. kalau ceasarean, bley ke pakai girdle?? tak sakit ke kat tmpt luka tu? ngeri plak bl bace psl ceaserean... agagagaga ;p

deena awanis said...

boleh..sbb kain girdle kan lembut..kalo bengkung tu kainnya keras..x sakit..lagi konfident nak berjalan..sbb rasa kemas kat perut tu.

juelee said...

deena, betol ke takleh makan makanan bergoreng? leh menyebabkan nanah?? jue bru arini ari ke 17 makan ikan goreng sebab dahmuak sup ajer.....

one more, luka jue nampak ok je la dr luar takde plak bernanah.. kalau camtu kira ok eh? kekadang saket gak tapi bukan kat tempat luka tapi kat perot....

ANIEMZ said...

yes kak dina.. betul lah tu... doc memang nasihatkan berjalan byk blh menyebabkan luka cepat sembuh.. pengaliran darah dalam tubuh tu penting.. jahitan c-sect dengan jahitan orang bersalin normal sama je.. jadi 2 2 method of delivery blh apply..

tapi kite bese takut nak berjalan balik sebab takut terkoyak ke hape..senanya, betul la tu semua kak dina cakap.. makanan berminyak blh menyebabkan luka bernanah n lambat balik..

nak cepat luka jahitan sembuh, jangan bagi lembab tempat jahit tu.. tu je.. tapi kalau ikut nasihat doc, makan je semua makanan,, tiada pantang dalam perubatan moden =)

Princess Fantaghiro said...

babe, u pki girdle ape ek?

rizaros said...

thanks 4 ur information... :) akak jd follower adik yer nnt :) maceh2...

deena awanis said...

~jue~

setakat yang dina tau camtu la..tp kalau jue ok jer, alhamdulillah laa..tapi maybe gak sebab dah hari ke 18..luka dah ok kot..hurmm..ntah ler...

saket kat perut tu sebab luka dalam x sembuh lg..muscle kat sekitar perut tu still in healing process..

deena awanis said...

~aniemz~

untung aniem jadik bini doktor, mesti hubby pandai jaga..and boleh laa back up kalo time nak ngelat pantang kan??hehehe..

deena awanis said...

~princess fantaghiro~

aiyak..x ingat laa pulak brand ape..dah beli lama dah..yang 1 set ala2 premium beautiful tuh..tp i pakai yg murah jer..=D

deena awanis said...

hai kak ros..selamat berkenalan..

ANIEMZ said...

haha.. tak jugek.. tak leh ngelat pun time dalam pantang.. nanti mak bagi ceramah 7 hari 7 malam..ikut kan aja mana yang orang2 dulu cakap.. yg mana tak relevan sangat, kitaorng simpan gelak dalam bilik.. keke..

e.l.i.z.@ said...

hurmmm gitu dih ore c-sec pantang..mcm +- je la nge ore normal..cuma part tuku je la hop lain hehe..tp buleh dih pakai girdle? sero po girdle tu kain dio keras jah..ado besi lagi keh? eh x tau la k.eli hehe *xdop girdle pun :P

deena awanis said...

~kak eli~

ada besi tu corset la..huhu..

e.l.i.z.@ said...

eh lain ek corset nge girdle? astagaaa..meme k.eli xtahu hehe

Mrs Nageb said...

Deena,rupa2nya waktu berpantang ni memang sangatlah menguji kesabaran,lagi2 dimonitor oleh nenek..aduiiii..banyak kene catu,bila I kena sembelit,ha..masing2 tak reti duk diam bagi makan makanan yang lawas berak..hehe :) enjoy lah ur confinement days yang dah tak lama lagi dah nak habis tu eh :)