long live!!!

Tuesday, October 26, 2010

berapa lama darah nifas keluar??

good morning..

hari ni dah masuk hari ke-31 i berpantang..2 hari lepas i'm not feeling well..sengal2 satu badan..dan x ley kentut..no joke.x ley kentut membawa kesengsaraan yang sangat hebat okkk!!semalam urut lagi, then baru rasa lega setelah kentut secara bertalu-talu...hikhikhik..

mama kata kena bentan angin..ohh..kenapa???i cilok makan keropok lekor hari sabtu hari tu..abah beli..sangat tempting lahhh kopok lekor tu..makan satu jer punnn..serves me right huh??

ok, back to topic, darah nifas masih keluar secara x ikhlas sehingga ke hari ni..sikit sangat..nak pakai pads pun malas..pakai panty liner jer laah..sejak minggu ke 3 kot macam ni..so, berapa hari ek agaknye normal untuk darah nifas keluar???

rupa2nya, it is normal untuk orang yang deliver secara c-sect keluar nifas lagi lama..sebab darah keluar sikit2..in average, darah nifas keluar selama 40 days..tapi dalam islam, it is consider normal kalau darah nifas keluar up to 60 days..after 60 days, baru dikira istihadhah..maknanya, kalau darah masih keluar after 60th day, kena mandi wajib and solat gak laa..

ooooooooooooooooooooooo..itu macam upenyer..masa sekolah dulu belajar x pay attention..=D


3 comments:

Puan Jiha said...

hehe jiha kan... tepat2 44 hari..esok harinye takde..so sempat la puasa sehari..tup2 malam tu ada kuar balik sampai la ke hari 60.... so kire Jiha nye nifas 60hari lah heheh

mRs FaR_eAsT said...

salam perkenalan

yup darah nifas usually akan stop after 40 days...if more than 60 days kira dh bole solat n dikira darah istihadah...

am i helping??rasa mcm x je;P u already know d answer rite

anyway selamat berpantang...feel free to visit my blog

deena awanis said...

hai..salam perkenalan..