long live!!!

Wednesday, October 13, 2010

aktiviti berpantang..

aktiviti musim berpantang ni agak routine..tiap2 hari ulang perkara sama..

my day starts at 4.30 a.m..
usually at this hour Rafique akan sedar sebab poo poo..after i change his diaper and breastfeed him, dia akan sambung tido..and i pulak, of coz ler lelap mata jugak..

6.30 a.m : i bangun prepare his milk (panaskan my EBM), then start pump..i prepare siap2 his milk, so that senang kalau dia bangun, nak milk, mama boleh tolong feed him..i suka pump at this hour sebab i boley dapat up to 5 oz!!!=)

8.00 a.m : change Rafique's diaper..breakfast..mandi..bertungku..on-line (FB & blog) while Rafique is sleeping..

10.00 a.m : mandikan Rafique..i'm still an assistant on this..x berani lahh..takut terlepas dalam bath tub dia tu..lain lak jadinyer nanti..lepas mandi, tuamkan Rafique..he really loves tuam time!!senyap jer..

12.30 p.m : lunch..kalau rajin, pump susu..

2.00 p.m : lepas breastfeed Rafique, dia tido, i pun tido..length of sleep bergantung kepada kekerapan Rafique bangun nak breastfeed..

4.00 p.m : having my tea..=)

5.00 p.m : prepare milk Rafique in case he want to be feed while i tengah pumping2..

7.00 p.m : ibu mandi..tuam and change Rafique..petang Rafique x mandi dah..just wipes jer..sengaja change him time maghrib2 ni supaya dia x tido..huhu..kalau x, tido jer memanjang si kecik tu..

8.00 p.m : dinner time..

9.00 p.m : bertungku lagi..biasanya, malam i tungku sendiri jer mana2 reachable area..pastu mintak nenek i tungku kan kat belakang..fuuhhh lega sket..kekadang pump susu sambil bertungku..2 dalam 1 gitu!!;-D boleh??

10.30 p.m : time for me to go to sleep..they asked me to sleep early sebab malam i kena bangun to entertain Rafique's need..but, before that prepare milk Rafique dulu..at this hour, he will be taken care by his nenek, onyang and opah (my aunt)..dorang dah nak tido around 12.00 a.m nanti, baru dorang letak Rafique ngan i..

malam2 i bangun ikut keperluan Rafique laa..kekadang 2 kali, kekadang 3 kali dia bf (from 12.00 a.m till 4.30 a.m)..night time i x direct feed, but bottle fed him..sebab time sleepy, usually he's quite cranky and malas nak try to grab nipple banyak2 kali..

oh yer..i've tried to do tandem nursing..nursing him masa tengah pump, but kekok giler..need to learn more on this kot..

that's all for now..daaaaaaaaaaaaaa..

2 comments:

Peri PiA said...

nampak seronok la dear :)

sweet2

deena awanis said...

~PIA~

seronok??hurm..x ley gi pavillion..=(
huhu..