long live!!!

Saturday, September 18, 2010

my EDD was changed to mid October


it was my fault actually..

selalunye i did counts my prince charming's movement as ordered by the doctor..kalau terlupa start kul 9 pagi sekali pun, starting on 11 pg or even dah kul 1 tgh hari pun i will count..

but then, semalam taking advantage that my prince charming usually actively moving inside his mummy's tummy, i forgot about counting his movement..tapi bila dah dekat nak balik keje, around 6 p.m camtu i realized that he doesn't move as much as he did usually..

hati dah rasa len macam..so, i thought i need to start counting laah at least..but up to 10p.m, he only moved 2-3 times..very mild movements pulak tuh..ooowhhh..this is soooo not usual for him okkk..

told my hubby..he asked whether i nak gi hospital ke..i said "xpe, we wait a bit longer"..but then sehinggalah i dah nak tido at around 12.30 a.m macam tu, he hasn't move yet!!!!sangat pelik okkk..coz selalunyer, masa mummy dia nak tido laa dia akan super duper active..nak tido pun susah..around 11p.m tu ada jugak dia gerak skali, but very soft kick!!pelik.pelik.pelik...

i cuba tido tapi x sedap hati, ajak jugak hubby pergi klinik..in which masa tu air mata dah meleleh n obviously lah dalam otak ada macam2 kan..nak pergi hospital, i xde rasa sakit.so, we decided to go to nearby clinic untuk scan baby..

hurmm..susah ler pulak nak mencari klinik yang bukak 24 hours time emergency camni..selalunye kalau time xde pape, banyak jer nampak clinic yang bukak 24 hours..haisshhh..

alhamdulillah..akhirnye, we found one..

and ALHAMDULILLAH again..doctor said my baby was in perfect condition with 140 heart beats per minutes..fuuuuhhh leggaaaaaa...nanges jugak..hahahha..kepala kat bawah..placenta kat atas..=)

doctor cakap baby tengah tido..he doesn't move much sebab nak bagi mummy rehat before dia "buli" mummy bila dah lahir nanti..*don't do that anymore son..u make me worried..*

yang heran tu, the doctor said MY EDD IS NOT 24th SEPTEMBER..but MIDDLE OCTOBER..and i tengok kat print out scan tu pun the baby's age is 36 weeks 2 days!!!aiyyyakkkk..biar betul..sedangkan kalau ikut yang asal i'm already in my 39th week!!!




confuse..confuse..

anyway, i guess i'll stick to the old EDD..yer laa doctor ni pun, i baru jumpa sekali..tu pun time emergency camtu..sedangkan my gynae tu i dah biasa ngan dia starting from the beginning..and the last night doctor pun cakap yang scanning result is most accurate at the first trimester compared to the last trimester..

haiiihhhh..mummy dah x sabar nak jumpa u laa prince charming..kuar jer laa..don't make us waiting longer yer sayang..mummy dah jeles ngan auntie Intan ni..

5 comments:

Peri PiA said...

my colleague lambat kira,baby kuar cpt

take care deena

izzahazfar said...

deena...akak dah kena masa 1st baby...sampai warded..

yg best masa scan dan chq jantung je..baby pun tendang dgn aktifnya..

btw..kalo ikut scan tu betul jugak...kalo larik byk dari edd last period doc akan guna scan..

tp deena klena prepare je time ni..sebab bila2 masa je leh pop out..

take care dear!

deena awanis said...

~pia~

mmg ade kes camtu..tapi usually beza 2-3 hari jer..

deena awanis said...

~kak izzah~

oowwhh..mmg horror laa experience tu..mendebarkan..risau laa kan..sbb ada ke yang baby lemas dlm kandungan etc..

alhamdulillah he's doing fine..=)

Mrs Nageb said...

sangat mendebarkan kan kalau baby less move kan :)
selamat menunggu baby kuar ye pn deena,anytime soon baby leh kuar :)