long live!!!

Sunday, September 5, 2010

mandi nifas vs mandi wiladah..WAJIB ke??

selamat 26 Ramadhan kawan2..

eh..dah 26 Ramadhan ker??lagi 5 hari nak raya ek??huiiyyooo..cepat betul rasanya Ramadhan tahun ni berlalu kan??or maybe i jer yang rasa cepat sebab jantung berdegup kencang pasal semakin dekat ngan raya, semakin dekat laa jugak i dengan due date!!!weehhhhuuu..

ok.cukup melalut sampai situ..
let's get into our main business!!*serios mode on*

hari ni, i nak share pasal mandi wiladah dan mandi nifas sebenarnya..


gambar ihsan google. sekadar hiasan bagi memeriahkan majlis.


all this while, i cuma tahu pasal kena mandi nifas je lepas bersalin...x tau pulak mandi wiladah pun ada jugak..atau dalam erti kata sebenarnya i tertido dalam kelas masa ustaz ajar pasal mandi wiladah dulu kot..terasa jahil di situ..

luckily, this issue was raised up kat my office few days back..tapi hari ni baru ada masa lebih sket to share here..then baru laa i mendapat ingatan tentang kewujudan mandi wiladah..

so, to make it clear for myself, i did some research todaysebab diri ini sangat laa cetek bab ilmu agama ni about mandi wiladah..yer laa hukum hakam agama ni bukan ley buat main kan..so, harus digali ilmu supaya x ada yang terpesong ikut ajaran ayah pin, apetah lagi membina kerajaan langit pulak.(ayat x nak kalah, ala2 ustazah di situ.)

ok, from what i've read, both mandi wiladah & mandi nifas adalah WAJIB untuk dilakukan oleh wanita selepas bersalin..bezanya mandi wiladah WAJIB dilakukan sebaik saja kita berupaya untuk membersihkan diri selepas bersalin..sedangkan mandi nifas WAJIB dilakukan selepas kering darah nifas (maximum 60 hari)...

ada sumber yang i baca tu mengatakan wiladah tu sama dengan air mani..sebab tu kena mandi wajib..regardless masa bersalin tu ada keluar darah atau pun x..aik??ada ek orang bersalin x keluar darah???konpius2..

ada jugak pendapat yang menyatakan, mandi wiladah WAJIB dilakukan oleh orang2 yang tahu..tapi kalau u all memang x tahu pasal mandi wiladah ni, x berdosa kalau x buat..wallahuaalam..anyway, kalau u baca this entry, means u dah tahu laa hukum mandi wiladah tu WAJIB kan??hehehhe..

fikir2kan..

dan..

selamat beramal!!! ;-)




9 comments:

Ainul said...

ainul pun penah dpt email psl mandi wiladah & nifas ni.anyway thanks sbb remind kitaorg :)

Puan nadxoxo said...

btul3. kena mandi dua2 kan~ selamat beramal~ hehe

e.l.i.z.@ said...

haaa sama sama..dulu k.eli pun xtau akan kewujudan mandi wiladah ni.perkataan wiladah pun k.eli dgr mcm pelik..so takde istilah awak tertido dalam kelas masa ustazah ajar ye hahah sebab k.eli pun xtau pasal tu :P

oleh sebab baru tahu, harus la buat nnt =)

deena awanis said...

~ainul~

u r welcome..

~kak eli~

mmg xde dalam syllabus dulu kot..hahaha

BURDHANI said...

u know what dear, i pon baru tahu psl mndi wiladah ni dlm tahun ini jugak lps baca blog mummy-mummy. ^_^". i pon tertidur jugak kut time ustaz/ustazah ajar dulu. hikhik. btw, thanks for sharing!

deena awanis said...

~hani~

keep this info properly in ur 'hard disk' k..insyaallah berguna for u by next year..hihihi..amiiiinn...

MrS. F!zA said...

aah kfiza pon tk tahu mndi wiladah WAJIB buat n kena buat..ingat mandi nifas je.. haiyaa.. pas ni kena la ingat dan buat..

izzahazfar said...

wiladah kena buat ye..wajib tu...lepas dah ok..kuat sikit...mandila..

dah dekat sgt kan harinya...zah sendiri berdebar!

deena awanis said...

~kak fiza~

yang dah lepas, x tau, xpe..=)