long live!!!

Wednesday, August 4, 2010

what is marriage for??

good morning peoples..

rasanya dah ramai yang baca atau dengar isu kebenaran kahwin awal oleh kerajaan Melaka kepada remaja tu kan??even kat Hot fm pun cerita pasal isu ni this morning..

so, apa pendapat u all????

pada i, there is pro and conts on this issue..macam yang dikatakan oleh kerajaan Melaka, tujuan utama adalah untuk mengelakkan kelahiran bayi luar nikah..memang betul, bayi yang lahir tu bukan luar nikah, tapi terbela ke nasib baby tu???


just imagine, kalau mak bapaknye umur 15 tahun. boleh ke budak sekolah berumur 15 tahun handle family??boleh ke jaga baby?? nak pergi sekolah, nak jaga baby, nak study, nak uruskan rumah tangga?? i'm not underestimating the teenagers, but matured people, berkahwin, ada anak & further study pun pening nak uruskan family..ni pulak budak umur 15 tahun...i know they can't coz i also have sister who aged 15..i tahu apa yang dia pikir and mampu buat..

maybe, ada orang akan kata nenek2 kita, zaman dulu2 umur 13-14 tahun dah kahwin...boleh je hidup bahagia sampai anak cucu cicit..tapi cuba tengok sekeliling kita, sama ke environment zaman 50 tahun dulu dengan zaman sekarang ni???sama ke sikap dan perilaku orang2 dulu ngan mentality budak2 zaman sekarang ni???

nenek2 kita, umur 8 tahun dah pandai masak nasi lemak, gulai ayam etc..padan laa kalau umur 12-13 tahun dah kahwin pun..budak2 sekarang, basuh spender sendiri pun belum tentu..sumer balik sekolah campak dalam washer machine jer..cukup baik ler kalau campak lam washer machine, what about yang spender pun mak or bibik yang kutipkan???

lagipun, i rasa bila benarkan remaja yang pada usia yang pikir pasal keseronokan jer dorang mungkin akan ingat marriage is all about fun and have sex!! sedangkan banyak lagi tanggungjawab lain yang dorang x terfikir..dan i rasa, perkara ni pun boleh meningkatkan divorce rate later..

yer2 je i ni awal2 tadi kata ada pro and conts..but now, i rasa more to conts laa..there's many more factors to think of when changing the law..dan mungkin dah pun difikirkan oleh warga MAIM..tapi i tetap x setuju laa..

so, what say you???

p/s: ini hanyalah pandangan dan omelan dari orang x professional apetah lagi pakar dalam bidang undang2..=D

7 comments:

Mrs Nageb said...

saya juga tidak berapa nak setuju lah pn deena..banyak yang cont dari pro..boleh gitu..huhu

ciare (^_^)v said...

tak setuju jugaakk. dah la kerajaan siap nak bg duit kawen 500 dan maybe jugak akan membela nasib anak2 yg akan dilahirkan nanti.adoiii.mcm abeskan duit kerajaan je.byk lg projek2 pembangunan yg lebih bguna bleh buat kan.cthnya tlg rakyat miskin.

and yes, marriage is big.bkn takat seronok2 je.banyaaaaaak sgt tggjawabnye.

Peri PiA said...

kawin for me is kawin dan bersedia lah menyandang tanggungjawab besar...bkn utk tuuut jer

BURDHANI said...

tak setuju.

mcm ntah hape-hape aje buat kputusan macamtu.

kita yg dh dewasa ni pon macam 'hell' dah buat persediaan mental dan fizikal nak khwin, ni kan pulak budak sekolah dibaginya kahwin. hmm ntah le..

sI tEDI said...

erhm.. nanti budak2 x nak belajar. asyik nak menggatal kawen jek. :((

deena awanis said...

~dearie my friends~

memang ramai yang x setuju tentang tu..sebab seolah2 macam nak selesaikan 1 masalah tanpa ambil kira masalah2 lain yang akan timbul..x berkesudahan gak nanti masalah ni..

Ainul said...

kita pun tak setuju.kawen bkn utk seronok je.budak2 skrg pk pendek je.cuba kita pk, katakan 15thn kwen, pastu ambik spm p uni.jumpa org lain mcmne?? bp ramai kwn2 kita yg couple ms sek yg kekal hingga ke jinjang pelamin.15thn ada pmr je.blh ke keje nk tanggung anak bini,nk suruh mak ayah support gak ke?nak wat sek utk remaja hamil anak luar nikah mcm nak galakkan seks bebas je.nanti bdk2 ni ckp" ala tak kisah peknen pun leh sekolah.kerajaan sokong pe"..