long live!!!

Thursday, August 5, 2010

too many options..pening lahhh!!

fenin..fenin..fenin..

lagi 50 hari jer lagi before my EDD..cepat betul masa berlalu..but up to now, i still x decide lagi mahu pakai confinement set ape..

semalam, borak2 ngan mama over the phone lah, my mom kan jauh dia dah tanya lagi whether i dah beli ke belum confinement set..hurmm..jawapannye : haruslerr belum..hehehe..

ari tu rasa macam berkenan ngan set Nona Roguy..tapi bila baca2 , ada pulak yang kata jamu2 ni sumer panas..so, mungkin akan ganggu breastfeeding process...ada jugak yang suggest x payah beli ikut set..means beli bahan2 kegunaan luaran jer like minyak Herbanika dan uncang cuci Herbanika from NR yang sangat bagus untuk percepatkan luka jahitan sembuh..

bila dapat tahu jamu can affect breastfeeding process and boleh sebabkan baby dapat jaundice, i tried to find multivitamins yang sesuai untuk berpantang..so, i found this confinement set from Shaklee..


for further info siap dengan testimonial dari pengguna2, boleh jenguk ke sini..yang lebih menarik lagi set ni ialah sebab boleh add-on alfafa tablets which can helps to increase milk production.. plus, harga pun quite ok jugak..package for confinement with add-on alfafa ONLY RM110!!murah laa tu kan compared to set2 bersalin lain yang sumer nyer cecah RM300...

selain dari Shaklee confinement set ni, i ingat nak beli Jus Bidadari..banyak jugak benefits dia..but, this only can be taken after the 3rd week of confinement..yang bagusnyer, jus bidadari ni adalah dalam kategori homeopathy and memang x panas..=)

further info about Jus Bidadari, boleh jenguk di sini yer..

setakat hari ni, macam tu laa kot..x tahu laa kalau tetiba i jumpa ubat2an lain pulak yang dirasakan lebih sesuai dengan kehendak jiwa raga i..hikhikhik..plus, kalau my mum n MIL x bebel kat i yang cuba mengelak nak makan jamu ni..

dengarnya param, pilis etc tu boleh dapat kat mana2 kedai jamu yang dah siap dalam paket ey???ada sesape dah beli or pernah guna??share please...

8 comments:

Peri PiA said...

tu la kan sekarang ni mcm2 produk ade,pilih jer

me xde pengalaman...pray the best for u

deena awanis said...

tang nak pilih tu laa yang bikin pening pia..hehhe

thanks anyway..

nurul aziyana said...

murah jugk shklee ni ek..
set amway pun ok jugk..ader alfalfa yg blh tmbh susu n blh diambil walau ank jaundice..plus percuma bngkung tp hrga ahli lg murah ar..apapun dpend pd dri nk yg mna

farahfad said...

deena,i tink yg bidadari tuh more 2 ntk wat kite subur kot~sbb i gune xabeh satu bototl besaq da pregnnt!
and my mum pon de pesan kalo nk mkn jamu jgn amek yg serbuk~rs cam serbuk kari campur ayaq!better amek pill
but same with u,till now i xdecide lg nk amek per..but i de pikiaq nk amek Jamu Mak Dara la!

izzahazfar said...

deena,

akakpun ada buat entry pasal ni..heheh lagi awalkan dari awak....

komen kat atas psal bidadari tu cam betul jugak...sebab lepas akak minum..tak habis sebotol...terus lekat...perid sekali je...hehehhe rezeki akmal beradik...

pastu pasal set shaklee...emm...actualy kalo akak komen kang ada pulak kata akak ni tak sokong suplement tu...tp yg mutivitamin maybe ok...cuma kalo berharap utk tambah susu dgn alfafa itu salah...

susu akan jadi banyak kalo deena kerap on BF dan pump..mean lagi byk express susu,hormon pun mencanak naik...insyaAllah...akak bab milk boster nak tambah susu ni gunapun lepas 10 bulan ke atas rasanya....insyaAllah kalo deena on track masa Bf dalam pantang milk boster tu tak perlu...

tp terpulang...itu just pandangan akak yg seciput..

btw...anak 1st akak makan jamu gak...tp BF still ok...kalo anak kuning just kurangkan pengambilan...cth: kalo dia suruh makan 2...awak makan 1 je...kalo makan 3 kali...awak makan 2 kali...

tp tula...sekali lagi akak tekankan...semua ni terpulang pada diri sendiri...kalo rasa ok..teruskn...

deena awanis said...

~aziyana~

oohh...amway pun ade ey..will check nanti..hehhe..anyway, bengkung my MIL dah watkan untuk i..=)

deena awanis said...

~farah~

oo..i see..seb baik u cakap..kalau x, i ada plak yang baby ni x sempat nak besar, i dah muntah loya lagi skalik..huhuhu..maceh..

Jamu Mak Dara..hurm..boleh di cuba lihat..

deena awanis said...

~kak izzah~

thanks kak izzah for the sharing..maybe lain orang, lain response badan kot..

mungkin memang patut beli jer jamu tu kot..kalau x leh makan as soon after labour, maybe postpone or kurangkan dos macam akak cakap tu kot...