long live!!!

Friday, August 6, 2010

cepat lahh i kurus lepas bersalin nanti..hoyeahhh!!

good morning peeps..

i masih belum habis dengan worrying about confinement..bese laahh, first time nak lalui kan..haruslaa banyak question marks di dalam pale otak ni..

so, perkara yang menjadi kerunsingan dan keserabutan dalam pale otak i yang ingin di share pada hari ini is about the foods..actually, i'm kind of person yang agak fussy dengan foods..a lot of things that i don't eat..especially VEGE'S!!ulam-ulaman, apetah lagi..and i really do hate green leafy veges kecuali kangkung..x suka..x suka..x suka..

all my life, makanan yang i paling selalu makan adalah ayam..tapi ayam x boleh makan during confinement kan??

ikan??ok jer...tapi i x makan ikan sungai..and dengarnya, nak sembuhkan luka jahitan, kena makan ikan haruan..dah tu, my mom siap cakap kena makan anak ikan haruan yang hidup tu..OMG!!!mati den!!kalau nak kata boleh minum pati ikan haruan pun, my friend said, bau dia..masyaallah!!!macam longkang!!haiyyaaa...

pastu, banyak yang kata kena makan ikan masin sebab nak kasik darah nifas cepat kering...is it true???coz i do read somewhere, that darah nifas akan bau busuk kalau makan ikan masin..

bila i dok baca itu ini x ley makan during confinement, i cakap kat my MIL she knows that i'm a fussy eater nampak gaya i makan biskut kering cecah air milo jer laa jawabnyer..but she said, milo dengan biskut x ley makan sebab takut kembang.. aiyakkk!!!ape pulak yang kembang tu ibu???but i keep this question to myself jer laahh..

uuuuuuuuu..nanges laah i macam ni..macam mana nak produce good quality of milk for my prince charming, kalau sume makanan x ley makan??????????

dengan i yang memilih gila bab makan ni, of coz ler i x lalu nak makan masa pantang nanti yek?? nampaknya, cepat laa i kurus lepas bersalin nanti!!huhuhu..yer2 laa sangat..=P


13 comments:

MrS. F!zA said...

Ai yg dah bersalin ni tak kurus2 lagi ni.. uwaaaaaaaa posa la masa utk cepat kurus..kekeke

ciare (^_^)v said...

yanggg.time confinement bleh mkn ayam and daging laaa.ayam tu bleh dibuat sup simple je.rebus2 gitu je.or buat ayam masak halia cincai2 je.daging pon elok tau dina.tp eloknye buat daging masak blackpepper kaw kaw supaya bdn panas.

cumaaaa, org slalu ckp xbleh mkn sedap2 sbb nak bg maknye kurus.kalo mkn sup ayam tiap2 ari jgn harap la nak kurus kan?? hikhik.so dlm 2,3 hari bleh la amek ayam/daging.

kalo ikot arwah opah kite, kena mkn ikan bilis+bwg goreng+halia goreng+serbuk lada hitam+sawi je tawww.hihi.tp tu yg bagus utk bdn tu.

dina bleh tgk blog ni utk info bpantang.kite suke sgt baca.mcm2 ilmu dpt dr puan misi ni :) http://bidanbersalin.blogspot.com/search/label/Pemakanan%20Ibu

Peri PiA said...

btl2 lauk ikan bilis+lada itam menu yg utk berpantang.

ade rase juge la..u can do it

Ina Hashim said...

salam

nnti berpantang ngan MIL ke?payah gak tuh

ekceli byk bende boleh makan time pantang as long as x sejuk,berangin @ bisa..byk jenis ikan laut boleh makan eg ikan tenggiri,bawal putih,selar etc
sayur pulak - sawi,kucai,lobak putih,carrot
buah2 import mcm epal,oren mmg boleh makan esp. oren sgt elok utk sembuhkan luka
milo, horlicks sgt elok utk tambah susu badan...biskut,roti xde mslh nak makan

mamamarissa said...

dear, masa i pantang...since macam2 tak bleh nak makan...i kurang makan nasi, just minum milo/horlick cicah biskut...kebetulan masa tue CNY, makan limau jer...alhamdulillah, dpt berat asal tapi perut nie masih tak susut2...hahaha!!!

p/s : i kan scissor, marissa dah 4 bln...baru terhegeh2 nak pakai bengkung...haruslah buncit...hahaha!!!!

deena awanis said...

~kak fiza~

masa tu hampir tiba..grab ur chance!!hehehe..tapi..ape yang gemuknyer??dina nampak, slim jer tu..

deena awanis said...

~ciare~

ooo..camtu ek upenyer..eh eh..makan sup x kurus ke??camtu kena wat ayam stim la..=) boleh x??

deena awanis said...

~pia~

nampaknye terpaksa r biasa2kan diri makan menu2 tu dari sekarang supaya masa pantang nanti x rasa perit sangat tekak nak telan..haha

deena awanis said...

~ina~

hai..erm..u ada experience pantang ngan MIL ey??

adoiiyyaaii..i x sure lagi pantang ngan MIL ke x..tapi dalam proses memujuk hubby supaya i boleh balik kampung secepat mungkin..huhuu

deena awanis said...

~mamamarissa~

haiisshh..itulah yang wat i risau nak pantang ngan MIL ni..lain orang, lain cara..kalau ngan mak sendiri, boleh kot i main ngelat..hahahaha..kalau ngan MIL, cam x berani jer..huhu

e.l.i.z.@ said...

hahhaha deena spesis k.eli laa..sbb k.eli cepat jah kurus pah beranok :P

ikan haruan tu bennar utk ore csec jah..sebab luka operate..takat EPI tu x mkn anak ike idup pun xpo.buleh sembuh eh ekekke

aye bennar xleh mkn sgt..tkt gatal..meme la kalu banok kt spital, demo serve aye..mugo aye keh protein utk tenaga kita..tp gak nati gatal la..

ANIEMZ said...

kalau ikut doctor senang je.. tak der istilah makann yg perlu dielakkan pun mase pantang.. tengok la kat hospital.. siap makan ikan gulai bagai lagi lepas bersalin.. tapi kalu ikut orang tua, byk kan mende nk kene elak.. tp nk wat camne, dh bersalin nanti dorang yg jaga kite, takkan nak bantah itu, bantah ini..

ape yg paling anim tak leh trime, minum minyak selusuh..waaa.. langsung tak der kaitan la dgn nak bersalin.. camne nak telan minyak tu.. adeh..

Mrs Nageb said...

deena...makan nasi dan ikan bilis je lah :p pun sedap tau...ayam boleh makan i rasa tau..buat blackpepper ke...ha..kan sedap..huhu :)