long live!!!

Saturday, August 7, 2010

selamat ke berpuasa semasa mengandung??

mesti soalan ni muncul di setiap otak mummy-to-be bila dan menjelang Ramadhan ni kan??

generally, puasa masa mengandung xde masalah..tapi kalau kita rasa x yakin dengan diri sendiri, atau kita ada dapat symptoms yang menunjukkan badan kita x boleh tahan, DON'T FORCE!!! sebab dikhuatiri boleh membahayakan baby..

here are condition & symtoms that shows a preggy mummy shouldn't continue with fasting:
  • rasa nak pitam
  • loya & muntah
  • changes of baby's movements
  • urine turns dark & smelly
  • painful contraction
  • headache & flu
  • bleeding
  • anemic
  • pesakit jantung
  • diabetic
  • hypertension
  • pertumbuhan baby terencat
  • kekurangan air ketuban
so, kalau ada masalah2 atau dapat tanda2 macam kat atas ni, silalah berbuka puasa secepat mungkin yer..jangan di postpone2 lagi..or..u might regret it..hoh..ayat macam mengugut pulak..

masa yang paling selamat untuk berpuasa adalah during the 4-6 months of pregnancy..because by this time, generally, morning sickness dah hilang..while for those at the later stage of pregnancy including me yang dah masuk minggu ke 33 puasa is not so good option because baby tengah membesar dengan pesatnya and might need more nutrient from mummy..but still kalau kita sahur and amalkan pemakanan seimbang dan sihat sepanjang puasa, insyaallah xde masalah...

i ada tanya my gynea during the last visit whether it safe or not for me untuk berpuasa..and my gynea said, so far memang xde masalah and i boleh berpuasa..yeay!!!

13 comments:

Peri PiA said...

hanya kite sendiri yg tahu or blh rase same ada kite blh tahan atau tidak kan??

jangan paksa..setuju sgt

Puan nadxoxo said...

doktor pesan kat nad pastikan makan sayur n buah2 masa sahur. lepas tu, lepas berbuka kena minum banyak2 air so that by the time nak tdo air kencing dah jernih balik dah~

Mrs Nageb said...

semoga kita semua larat untuk tempuh bulan pose ni nanti..semoga semuanya ok :)

`BaHa` said...

hmmm i tak sure la boleh puasa ke tak ni. kelmarin lewat makan lunch je, terus lepas makan muntah2.. jadi angin n pening kepala.. dah 2-3 hari ni camni.

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

br ni nieza ade ganti pose 10 ari.. tp takdela berturut2.. stakat ni.. alhamdulillah baby aktif bergerak cume byk mengeras ar... cm mogok gitu..mama die tak bagi makan... bile usap2 ckp kiter pose same2... baby dh ok balik dah... to all mommy-to-be, arap2 bulan pose ni dapat pose penuh... AMIN (◕‿◕)

Ryehanna said...

risaunye...

kalau dah kul 2 tp xmakan lagi aku dah nak pitam... perut punyer pedih xyah cakap... camne nk tgg sampai berbuka gamaknye... huhu

macamane plak dgn golongan yang baru nk masuk 2 bulan pregnant? selamat ke x?

deena awanis said...

~pia~

that's right..kita sendiri tahu perubahan badan kita..so, make decision wisely..jangan sebab obses sangat nak puasa penuh sampaikan ambil risiko yang x sepatutnya..

deena awanis said...

~puan nad~

thanks for sharing..

deena awanis said...

~mrs nageb~

chayokkk!!

deena awanis said...

~baha~

kalau u x confident, better don't..takut jadi mende lain lak nanti..anyway, take care yer..

deena awanis said...

~nieyxha~

my PC pun sama..bila i lewat makan, dia akan busy tendang2 i kuat2..but then, bila i "cakap2" ngan dia, dia kena sabar jugak sebab mummy nak ganti puasa, dia kurang dah tendang2 masa puasa tu.. i nearly cried masa tu coz rasa like he understood what i said...ngehehehe

deena awanis said...

~ryehanna~

u r still in ur first trimester..plus with the symptoms u r having..better not to take the risk i think..
take good care of urself yer..

ciare (^_^)v said...

wah tak perasan pulak entry ni. tq ek :) sgt padat.hehe.anyway terjawab la soalan tanda2 camne tak tahan puasa tu.hihi.selamat bpuasa! :)