long live!!!

Sunday, August 8, 2010

tips sihat dan segar sepanjang puasa untuk preggy mummy..orang x preggy pun boleh amal jugak..

aikk??x abes lagi ke version pregnancy & ramadhan???hehhehe..

ok..today mahu cerita2 tentang amalan pemakanan yang baik untuk pastikan me, you n our little precious sihat sejahtera sepanjang bulan Ramadhan nanti..

  • amalkan pemakanan sihat mengikut food pyramid..tapi lebihkan makanan berprotein dan high calorie like meat compared to carbohydrate..sebab makanan berprotein & calorie tinggi will help in delaying the hunger..sedangkan carbs will only add calorie to our diets..
  • high fibre foods esp veges also can help in delaying the hunger..

  • minum air 2-3 liter sehari to avoid dehydration..air sirap, susu, juices etc pun boleh..x semestinya plain water jer..
  • minum segelas susu setiap kali bersahur..
  • berbuka dengan kuantiti yang kecil..hanya ambil makanan berat 1 jam lepas berbuka supaya digestive system yang dah berpuasa satu hari suntuk x 'terkejut'..
  • mulakan berbuka dengan air panas like milo, susu etc sebab air sejuk akan menyebabkan perut kembung..
  • avoid salty foods macam telur & ikan masin..
  • take food or veges that are orange and red in colour for adequate supply of vitamin A, B and C..
  • untuk elakkan rasa loya ketika berpuasa, all vitamins & supplement should be taken at night, bukan masa sahur..

sekian sahaja dari nutritionist x bertauliah..tapi these infos bukan rekaan semata2 yer..i dapat dari sini, sini dan sini..


5 comments:

ciare (^_^)v said...

camne nak minum 3 liter kalo pose? huhu...

deena awanis said...

minum banyak masa malam laa pn.ciare..makanan bersup pun can be source of water..=)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

gud info :)

MrS. F!zA said...

haish.. kalo sahur tu pksa minum air byk2.. last dtg opis ntah bapa kali la duk ulg alik gi toilet..

deena awanis said...

~kak fiza~

itu laa..silap2, malam tu lagik dah berulang alik pergi toilet..