long live!!!

Monday, August 23, 2010

1st time doing his laundry

selamat hari isnin peoples..

semalam i dah selamat mencuci harta2 my prince charming for the first round..second round, next weekend laa pulak..tak larat dahh..hehehe..

i ni kategori agak lambat gak kot mencuci baju baby ni..yer laa..this week dah masuk 35th weeks kan..kebanyakan orang lain, i tengok, bila baby dah masuk 7 month (28 weeks) terus siap2 cuci n packing their hospital bag..bagus laa kan, get ready awal2..anyway, bukan salah ibu mengandung ni yang melengah2kan yer..dah lama dah i terasa nak mencuci his belongings ni..tapi en.hubby i tu yang selalu cakap still early..semalam tu pun, masa i start mengangkut baju2 prince charming ke washer machine, he was still in bed..kalo x, mesti dia cakap x yah punyer!!

oh yer..i thought cukup ngan seround jer doing his first time laundry ni, sebab baju dia kan sumer kecik2 n tomey2 ajer tapi ternyata mesin basuh 7.0KG ku itu x cukup kuat lagi gagah perkasa untuk menelan segalanya sekaligus..kena sambung gak on second round nanti..

yang kelakar tu..cuci baju pun boleh i dok tersengih2 sorang..imagining my prince charming in the clothings we bought..pakai baju, seluar, topi..owwhhh..so sweettt!!!macam orang gila bayang pun ade rasanya..hikhik..gila bayang kat my prince charming x pe kott..hubby gerenti x marah!!

dah lepas siap cuci, tiba time nak menyidai baru teringat kat rumah i ni xde "helicopter" besar..aduuuhhh..cemane pulak nak sidai baju si kecik nih???hanger kecik lagi laa xde..sumer hanger besar gedabak jer.."helicopter" i untuk jemur our undergarments pulak kecik sangat..nak jemur dia punyer socks, booties and mittens pun belum tentu muat..haiiiyyyaaaa...

dah xde, nak wat cemane kan??nanti2 jer laa kita beli..for this time, pakai jer laa hanger2 besar gedabak tu dulu..


haa..ini lah rupa apabila hanger besar gedabak digunakan untuk menyangkut baju2 tomey..seb baik basuh separuh je dulu baju..kalo x, memang x cukup hanger..terpaksa pulak kuarkan hanger yang guna untuk sangkut baju dalam almari..naseb baik..

"helicopter" i tuh kecik sangat..memang x muat laa nak sepit dia punyer mittens and booties sehelai2..satu sepit terpaksa letak sepasang..in fact, ada yang 1 clip tu, i sepit 4 pasang socks sekaligus!!! hehhehe...dah x muat..nak wat cemane kan...

ini pulak baby wraps..2 helai jer we all beli yang jenis pocket tu..yang lain pakai kain bedung biasa jer laa..6 helai sumernye..cukup kan??

barut untuk baby and I yang MIL buatkan dah siap, tapi belum amek lagi..next week laa kot amek..then nanti boleh cuci dengan towels, and napkin yang jugak serba putih tu..

that's all about doing his first laundry..oh yer, i x beli pun pencuci yang special for baby tu..pakai Dynamo jer..wangi lagi harum semerbak gitu!!x pe kan??i tanya kat mama, mama kata xpe..in case, kulit baby sensitive je, then baru beli detergent yang khas untuk baju baby tu..hurmm..or u all memang beli that detergent??apa bezanya ek, detergent untuk baby tu dengan Dynamo or sabun basuh lain yang kita pakai ni???

17 comments:

ciare (^_^)v said...

comelnyaaa tgk baju baby bersangkut2 kat hanger tu...hihi...eee ni yg rasa excited nak tambah baju ni...kite br beli 5 psg je utk emegency. tp lom basuh lg.hihi

Peri PiA said...

sweet moment

Shu Shinju said...

banyaknye baju si price charming...:)

BURDHANI said...

i pulak rasa excited and taksabar nak tunggu ur prince charming 'keluar'. hikhik.

izzahazfar said...

zah pun baru start shopping baju bb adik last week....lepas raya kot baru start basuh..sebab raya ni baby adik masuk 7 dah...heheh

zah jenis cuci awal..sebab prepare awal...masa akmal ri tu...36 weeks 6 days dah bersalin..hehehe

zah pun exited..sebab insyaAllah lain gender ngan baby abg..hehehe rambang mata masa shopping..

Mrs Nageb said...

comel..comel..:) bilalah i nak start basuh baju baby ni,maybe ths week lah :) btw,i beli je detergent tuh,try test guna tengok macam mana...hehe :)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

byknye baju baby.... nieza beli sket2 je dulu..hubby tak kasi beli byk..die kate bile baby dh kuar baru beli baju lg...

nieza beli je detergent tu.. saje gatai tgn nk beli..kihkih :p

deena awanis said...

~ciare~

sekarang kan banyak sale..boleh ler bersopim..=)

i dah diharamkan dari tengok baju baby..huhuhu

deena awanis said...

~pia~

yes it was..everything about him is sweet moments to be treasured..=)

deena awanis said...

~shu~

itu pun lom abes cuci sumer..sbb tu hubby dah restrict dina dari masuk children's dept. kalo gi shopping mall..huhuhu

deena awanis said...

~hani~

kalau u excited, i lagi2 lahhh!!hehhe..

deena awanis said...

~kak izzah~

baju baby girl, memang rambang mata!!pink, purples, all the laces, ribbons etc..seb baik first baby ni boy, kalo x, mahu pokai omaknyer..hehehe

deena awanis said...

~mrs. nageb~

enjoy the moment yehh..do share with me kalau tahu ape difference detergent tu compared to yang biasa k..

deena awanis said...

~nieyxha~

itu ayat standard sumer hubby kott..hahhaha

Puan nadxoxo said...

Nad beli ABD (anti-bacterial detergent) tuh. Sebab family husband kulit sensitif, so berhati2 jelah kan :)

Memang byk kan baju2 baby? Nad haritu pun 2 round jugak baru habis basuh semua. 2 round dlm 1 hari. Dahlah mesin basuh dan jemuran kat tingkat atas rumah. Gigih jer..

Bab dia punya mittens n booties tu lah buat sakit pinggang. Sebab kecik2 je. Nad pun terpaksa kepit 1 pasang kat 1 kepit haha~

nurul aziyana said...

kiter pun xstart lg laundry..kalo ikutkn mmg dh lama nk buat tp asik tertangguh jer..org kata sabun biasa blh buatkan kulit baby timbul rashes kalo berpeluh..tp tak tahu la, kecuali guna sabun biasa yg paling murah..tp sy bli jer yg jenama lunatots sbb nnt nk guna CD jugk..so sabun tu guna sekali harung la utk basuh cd ngn bju2 baby nnt

deena awanis said...

~nad & aziyana~

oo..macam tu..kira takut2 baby sensitif ngan detergent yang kita pakai tu la..hope baby dina x sensitif sgt laah kulitnya if that's the case..hehehe..else, kena beli gak laa detergent untuk baby tu..